(FOTO, VIDEO) Komemoracija kod Jazovke – Hasanbegović: Političari moraju biti vođeni i bilom i voljom hrvatskoga naroda

Sošice, 22.6.2019 - Hrvatski obredni zdrug (HOZ) Jazovka organizirao je 29. spomen pohod na spilju Jazovku, u znak sjeæanja na žrtve ubijene na kraju Drugoga svjetskog rata od strane partizana. foto HINA/ Mladen VOLARIÆ/ ua

Na 29. spomen- pohodu i komemoraciji za žrtve komunističkog poslijeratnog zločina kod jame Jazovke iznad Sošica u subotu se okupilo tristotinjak sudionika, a na skupu je, uz ostale, govorio i Ante Deur, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, pokroviteljice ovogodišnjeg spomen-pohoda u organizaciji Hrvatskog obrednog zdruga.

Kad je Deur na skupu rekao da “predsjednica Republike pod imenom zajedništva nastavlja Tuđmanovu politiku pomirbe. Vidljivo je kako je teško graditi zajedništvo….moramo stoga uložiti dodatni napor da učvrstimo zajedništvo na onome što je povijesno neupitno, a to je ideja državotvornosti…”, dio okupljenih je počeo zviždati.

Hrvatski staljinisti zajedno s četničkim i talijanskim fašistima krenuše ubijati sve hrvatsko”

Pročitavši prošlogodišnji prosvjedni zahtjev HOZ-a, njegov član Ivan Vukelić ustvrdio je da se na današnji dan, 22. lipnja u šumi Brezovica kod Siska “slavi lažan i prazni praznik protuhrvatskog i jugokomunističkog ustanka iz godine 1941”.  “Tada hrvatski staljinisti, zajedno s četničkim i talijanskim fašistima, krenuše ubijati sve hrvatsko…Tamo oni koji sebe nazivaju antifašistima, uz sve državne počasti, orgijaju nad kostima više tisuća pobijenih Hrvata…“, rekao je Vukelić.

Uz tvrdnju da je dosad zabilježeno “1.500  takvih ‘Jazovki’, od čega 600 u Sloveniji”, iz HOZ-a su zatražili osnivanje državne ustanove neovisne o vlasti jer smatraju da bez toga neće biti moguće obaviti ni ekshumaciju žrtava i dostojanstven pokop. Traže i provedbu lustracije, promjenu Ustava te se zalažu da se jedino Domovinski rat prizna kao “jedino pomirbeno i svakoj časti prihvatljivo izvorište državnosti Republike Hrvatske” i kao takvog bi ga morao vrednovati, kako kažu, “budući nekrivotvoren Ustav Republike Hrvatske”, iz kojeg će “biti isključene avnojsko-zavnoške krivotvorine”.

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško vodio je misu zadušnicu u kojoj je rekao kako je Jazovka pokazatelj smišljeno provođene nepravde i gaženja ljudskog dostojanstva.
Kada je hrvatska izborila slobodu očekivalo se da će se žrtvama dati dužno poštovanje, rekao je biskup Šašo, ali niti jedna hrvatska vlast do sada ono što su komunisti odredili za jezovito i ponižavajuće odlagalište nije preobrazila u doličan spomenik i pokopala žrtve.

“Ako Krist nije uskrsnuo, onda je uzaludna i vaša vjera”, rekao je Šaško te ustvrdio da je pojam uzaludnosti prepoznatljiv u društvu i kao frustracija. Ocijenio je da je na razini čitavog društva stvorena opasna atmosfera beznađa i frustracije aludirajući na one iz prijašnjeg sistema “koji su i dalje aktivni”.

Ta uzaludnost se, kaže, preslikala i na vrijeme stradanja u Domovinskom ratu. Tko je tada, kad se urušavao komunizam, mogao i pomisliti da će ostaci žrtava biti jednako zanemareni, zapitao se? Da će izgledati uzaludnim pokušaji uspostave sustava vrednota? Treba, kaže, odgajati nove naraštaje na neprihvatljivosti totalitarističkih sustava. Bilo je dovoljno istražiti što se zbilja dogodilo, osloniti se na vrednote koje ne dopuštaju prihvatljivost zločina.

Hasanbegović: Ovo je komemorativni skup, a ne političko-stranačko okupljanje 

Komentirajući huk i zvižduke na govor predsjedničina izaslanika Ante Deura, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović rekao je kako je bilo “očigledno da su ovdje okupljeni ljudi nezadovoljni nekim predsjedničinim postupcima, ali to nije ključna činjenica, jer ovo je komemorativni skup, a nije političko- stranačko okupljanje“.

Podsjećanje je to svim hrvatskim političarima, kaže Hasanbegović, da u svome djelovanju moraju biti vođeni i bilom i voljom hrvatskoga naroda, koji je jedina mjera za sve stvari.

“Ključna je poruka da svako koketiranje s bilo kojim reliktom jugoslavenskoga komunizma, makar i u obliku apokrifnoga antifašizma je neprihvatljivo i u suprotnosti s temeljnim činjenicama da je moderna hrvatska država nastala isključivo na nacionalnoj volji našega naraštaja i pobjedi u Domovinskom ratu. Svaka hrvatska država je negacija bilo koje Jugoslavije, demokratski poredak je negacija komunizma. To su notorne činjenice koje se ne mogu relativizirati bilo kakvim manipuliranjem pojmom antifašizma”, rekao je Hasanbegović te dodao da je jedini oblik antifašizma koji je hrvatski narod 1945. godine upoznao nasuprot drugim europskim narodima bio jugoslavenski komunizam.

Na pitanje hoće li se Bruna Esih kandidirati za izbore za predsjednicu Republike Hrvatske, Hasanbegović je odgovorio da to još nije bilo na dnevnom redu i kako smatra, s obzirom da su to ozbiljna pitanja i da će kampanja trajati više mjeseci, da se takve odluke ne mogu lomiti preko koljena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina