Sprema li se u Osijeku nova koalicija za predstojeće lokalne izbore?

Foto: fah

Skupština Osječko-baranjske županije u utorak je, većinom glasova, prihvatila županijski proračun za 2017., u iznosu od 417 milijuna kuna, a, uz dio vijećnika HDSSB-a te vijećnike HKS-a, prijedlog proračuna podržali su i vijećnici oporbenih stranaka SDP-a i HNS-a, nakon što je župan Vladimir Šišljagić prihvatio dio njihovih amandmana.

Protiv su glasovali vijećnici HDZ-a, a suzdržan je bio dio vijećnika HDSSB-a, koji je tijekom nedavnog stranačkog raskola podržao predsjednika stranke Dragana Vulina.

Na sjednici Skupštine potkraj studenog, Šišljagić je s dnevnog reda povukao točku proračuna za 2017. nakon što rebalans ovogodišnjeg proračuna nije dobio potporu većine vijećnika pa se sličan ishod mogao očekivati i pri glasovanju za prijedlog novog proračuna.

Župan Šišljagić potom je, uz ostalo, prihvatio HNS-ov amandman o povećanju stavke za financiranje međumjesnog prijevoza učenika srednjih škola za 300 tisuća kuna te amandman SDP-a o povećanju naknada za novorođenu djecu, s 500 na tisuću kuna, što mu je očito donijelo njihove glasove.

Iz HDZ-a su rekli kako su oni takve amandmane predlagali prošlih godina, ali da oni nisu prihvaćeni jer je tada većina u Skupštini funkcionirala. Rekli su i da je čudno što baš sada pola godine prije izbora SDP i HNS glasuje za proračun koji je sličan onom prošlogodišnjem te da je posrijedi priprema za lokalne izbore na kojima će oni podržati Šišljagićevu kandidaturu.

Vijećnik SDP-a Domagoj Hajduković rekao je kako su podržali proračun jer ne žele biti destruktivni, a o navodnoj potpori Šišljagiću na lokalnim izborima rekao je da se o tome u stranci nije razgovaralo te kako će SDP “vjerojatno istaknuti svog kandidata”. Slično je odgovorio i HNS-ov Stjepan Čuraj koji je odbacio takvu tvrdnju, kazavši kako “takve odluke nisu donesene”, te da će stranačka tijela o tome odlučivati iduće godine.

Da SDP-ova i HNS-ova potpora županijskom proračunu nije sumnjiva samo HDZ-u, potvrdio je i predsjednik HDSSB-a i dožupan Dragan Vulin koji je ocijenio kao je to dokaz njihove buduće potpore Vladimiru Šišljagiću kao, vrlo vjerojatno, neovisnom kandidatu za župana, na predstojećim lokalnim izborima.

Naravno za potvrdu ovih sumnji treba zasigurno pričekati rasplet situacije u samom HDSSB-u koji je podijeljen na dvije frakcije, onu Vulin-Glavaš te Šišljagić-Burić. Sam Šišljagić je izjavio kako nema namjeru osnovati novu stranku te da ostaje u HDSSB-u, no budući da se bliže lokalni izbori jasno je da će ovu pat poziciju u stranci morati riješiti, jer im ona sigurno neće donijeti potporu birača, a potpora SDP-a i HNS-a kao rezervno rješenje u slučaju samostalnog izlaska na izbore – nije na odmet.

Ipak, oštriji prema mogućoj koaliciji Šišljagić-SDP-HNS je HDZ, koji je iznio niz činjenica zašto bi ova koaliciji i njezina moguća pobjeda bile loše po Osječko-baranjsku županiju. Između ostalog razlozi su da su za vrijeme SDP-ove Vlade ukinute su Statističke regije koje su Slavoniji i Baranji donijele trogodišnju nepovratnu štetu te da županiji nedostaje vizija i strateški gospodarski cilj razvoja slavonsko-baranjske regije, za što je Šišljagić godinama okrivljavao hrvatsku Vladu, ali da mu sada polako nedostaje izgovora.

Argumenti koje je HDZ iznio su valjani, ali se postavlja pitanje kako se s jedne strane protive ovakvoj koaliciji, a s druge strane su već tri pol godine na čelu grada Osijeka u velikoj koaliciji sa SDP-om, koju još čine HNS, Laburisti, stranka DESNO, Ante Đapića, i još neke umirovljeničke stranke. Takva koalicija je u dijelu osječke javnosti s podsmijehom dobila i naziv „Portanova koalicija.“

Do lokalnih izbora ostalo je manje od pola godine, a čini se da su Osijeku već počele pripreme za predizbornu kampanju.

Izvor: narod.hr