Srbijanski političar koji tvrdi da u Hrvatskoj prevladava ‘vukovarski mit’, nenajavljeno ušao u Hrvatsku

Foto: snimka zaslona

Hrvatska policija zaustavila je u petak ujutro kod Slavonskog Broda vozilo vlade Srbije u kojem se nalazio predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regiji te predsjednik Saveza Srba u regiji Miodrag Linta, koji inače tvrdi “kako u Hrvatskoj prevladava ‘vukovarski mit’ s ciljem zastrašivanja Srba”.

> (VIDEO) Ispovijest Irene Kačić, majke najmlađe žrtve Vukovara: ‘Ubili su ga mučki, imao je samo 16 godina… ‘

> Penava: ‘Nije mi draga šutnja iz Zagreba, očekujem 8000 ljudi na prosvjedu u Vukovaru’

“Presretač je ispred nas vozio 160 km/h, pa 40, pa 120, pa 40 km/h”, tvrdio je Linta i zaključio da je ”to bila provokacija hrvatske policije”, javlja dnevnik.hr.

U cijeloj se priči postavlja pitanje zašto službeno vozilo srbijanske vlade nije najavilo svoj prolazak kroz Hrvatsku jer bi u tom slučaju moglo dobiti i pratnju te ne bi došlo do ovakve neugodne situacije po vozača i izaslanstvo. No, uzevši u obzir da je u automobilu bio Miodrag Linta, ne bi bilo čudno da nije želio kontakt s hrvatskom policijom – iako ga je na kraju ostvario.

Linta je poznat po oštrim stavovima o Hrvatskoj, negdje na liniji sadašnjeg ministra obrane Aleksandra Vulina, piše Jutarnji list.

Linta tvrdi kako u Hrvatskoj prevladava ‘vukovarski mit’ s ciljem zastrašivanja Srba!

Prošle je godine Linta u pisanoj izjavi napisao da je “rat u Vukovaru počeo kad su hrvatske paravojne formacije krajem kolovoza ’91. započele blokadu vojarni JNA, kojima su isključili vodu i struju, a pripadnike “legalne” JNA ubijali snajperima”.

Dodao je kako su u “proljeće iste godine hrvatske formacije “okupirale” Vukovar i počele dizati u zrak srpske kafiće i kuće te počeli organizirano zastrašivati i ubijati Srbe. Njegova organizacija tvrdi da je tada ubijeno ili nestalo najmanje 120 Srba”, piše RTS.

“U Hrvatskoj djeca uče kako je Vukovar tobože oduvijek bio hrvatski grad, kako su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA; kako je JNA tobože bila srpska vojska koja je izvršila agresiju na Hrvatsku, kako su Hrvati bili slabo naoružani, kako je Vukovar ‘grad heroj’ koji je tobože bio u potpunom okruženju, kako je Ovčara najveći zločin. Brojne činjenice jasno pokazuju da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru i širom Hrvatske s ciljem stvaranja etnički čiste države po uzoru na zloglasnu NDH”, tvrdio je Linta 2017. godine.

Miodrag Linta napao Bajagu jer se trudio negirati da je u Kninu pjevao četničke pjesme

Inače, Miodrag Linta u kolovozu je izrazio žaljenje zbog izjave Momčila Bajagića Bajage jer se trudio negirati da je u Kninu pjevao četničke pjesme.

Po tadašnjoj ocjeni Linte, pokazuje se da se “on (Bajaga) slaže da lažnom i besmislenom tezom hrvatskih branitelja i hrvatske države da su Srbija i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku”.

Bajaga treba biti ponosan što je 1993. godine pjevao u Kninu za svoj narod, a ne da sve to sada negira kako bi mogao nastupati u današnjoj Hrvatskoj, gdje se otvoreno rehabilitira zločinačka ustaška ideologija i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’”, kazao je Linta.

Protivljenje Bajaginom koncertu nazvali ‘znakom bolesnog društva’: tko su politički analitičari čije izjave prenosi HINA?

“Srpski narod je na svom području stvorio Republiku Srpsku Krajinu s ciljem da ostane u Jugoslaviji i da obrani od agresije proustaškog i separatističkog režima Franje Tuđmana. Nažalost, u tome nije uspio iz više razloga”, rekao je Linta.

Podsjetimo, gostovanje srbijanskog pjevača Momčila Bajagića-Bajage na varaždinskom Špancirfestu izazvalo je protivljenje i kritike ponajprije hrvatskih branitelja, koji su javnost podsjetili kako je ovaj pjevač za vrijeme Domovinskog rata nastupao u okupiranim krajevima te veličao i podržavao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Unatoč protivljenju branitelja, koncertom srbijanskog pjevača Bajage i pratećega sastava “Instruktori” završio je prvi dan jubilarnoga 20. Špancirfesta financiran od građana Republike Hrvatske.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/Jutarnji list