Srbin Šaranović kupuje dionice Kraša za londonsku investicijsku tvrtku koja je već ulagala u Mlinar?

Foto: fah

Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio udjele Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih, informacija je kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala, javlja Večernji list.

Podsjetimo, u proteklih je nekoliko dana ciparska korporacija Šaranovića otkupila dionice Kraša u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna iako ga ne može kontrolirati čak i da kupi sve dionice koje nisu u vlasništvu Braće Pivac i radnika udruženih u tvrtku Kraš ESOP. Po cijeni duplo većoj od realne procjene.

Postavljalo se pitanje radi li to jer mu vlasništvo jamči izravan ulazak na tržište Europske unije, kontrolu nad tradicionalnim Kraševim brendovima koji su cijenjeni na srpskom tržištu ili je posrijedi – nešto treće.

>(VIDEO) Dr. sc. Andrej Grubišić: ‘Ne postoji scenarij da bilo tko zavlada Krašem, osim da iskupi postojeće dioničare’

Mid Europa Partners neovisni je investicijska tvrtka usmjerena na Srednju i Istočnu Europu te upravlja s približno 2,2 milijarde eura.

Ova tvrtka je poznata po tome što nastoji ostvariti kontrolne uloge ili radeći zajedno s drugim financijskim ili strateškim partnerima. Obično ulažu od 25 do 200 milijuna eura u tvrtke sa vrijednostima poduzeća u rasponu od 100 do 1500 milijuna eura. Mid Europa Partners posebno je prisutna u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Turskoj, a glede Hrvatske ulagali su u Mlinar, vodećeg proizvođača u pekarskoj industriji.

Mid Europa Partners posjeduje i Mid Europa fond osnovanom na malo engleskom otoku Guernseyu, koji nije pod jurisdikcijom Ujedinjenog kraljevstva, ali joj većinu posla glede obrane i vanjskih poslova obavlja Velika Britanija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list