(VIDEO) Dr. sc. Andrej Grubišić: ‘Ne postoji scenarij da bilo tko zavlada Krašem, osim da iskupi postojeće dioničare’

Foto: Snimka zaslona

Iza Zagrebačke burze jedan je od najburnijih dana u povijesti trgovanja. Više od 130 milijuna kuna u samo tjedan dana na dionice Kraša uložio je srpski poduzetnik Nebojša Šaranović. Ovom kupnjom očito želi pomrsiti planove najvećih pojedinačnih dioničara Kraša, braće Pivac, koji su i sami nedavno najavili ponudu za preuzimanje.

Na burzi – ludnica! Što točno stoji iza nje još nije potpuno jasno. No, brojke su itekako jasne kao i glavni akteri koji zbog pravila burze ne smiju javno govoriti. Dionica Kraša ostvarila je promet od 52,7 milijuna kuna. Zadnja cijena je 820 kuna, što je 16,3 posto više nego jučer.

“Ovo je sedmi trgovinski dan nakon objavljivanja ponude za preuzimanje, a trguje se po najvišim cijenama i uz najveći promet s obzirom na to da je u tih sedam dana ostvaren promet od 130 milijuna kuna, a samo danas je 50”, kazala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Šaranović prešao 5 posto udjela

Tim novcem srpski je poduzetnik Nebojša Šaranović već prešao 5 posto udjela u Krašu. Zato je i morao objaviti tko stoji iza kupnje. Među ostalim, vlasnik je Crvenke koja proizvodi Jaffa kekse i rijetko se pojavljuje u javnosti. No, zašto kupuje? E, to je pravo pitanje s obzirom na to da od većinskih vlasnika braće Pivac i Kraš ESOP-a teško može preuzeti kompaniju.

Nakon što su 2018. došli do više od 30 posto dionica Mesna industrija braće Pivac nedavno je objavila ponudu za preuzimanje i ostalih dionica Kraša na tržištu. U toj namjeri partner im je Kraš ESOP, odnosno radnički dioničari. No, Šaranović je počeo kupovati upravo kada su Pivci objavili namjeru. I očito je započeo pravu burzovnu bitku za Kraš, čija dionica danas obara rekorde trgovanja.

Zadnji je put promet bio veći 22. svibnja 2013.

Zadnji put kada je promet bio veći nego danas na Zagrebačkoj burzi bilo je to 22. svibnja 2013., što znači da u zadnjih 6 godina nije zabilježeno ovakvo trgovanje. Kraš je 2010. navodno htio kupiti Crvenku, no Šaranović ih je odbio. Znači li da je krenuo u protunapad – uskoro bi trebalo biti otkriveno.

Grubišić: Smatram da je Kraš na ovoj valuaciji precijenjen

Za RTL Danas o situaciji na burzi i Krašu govorio je stručnjak za korporativne financije Andrej Grubišić.

“Jako je dobro pitanje je li Kraš toliko vrijedan. Kada se pogledaju povijesni trgovinski podaci za Kraš, broj izdanih dionica i cijene ostvarene s tim dionicama, onda povijest pokazuje da se Krašem trgovalo s multiplikatorima zarade na razini šest do sedam puta”, kazao je Grubišić i podsjetio da je u prosincu prošle godine Kraš napravio dokapitalizaciju po otprilike istoj cijeni.

“A sada je cijena otišla na razinu otprilike 11 puta operativna zarada”, kazao je Grubišić i dodao da nas to podsjeća na činjenicu da cijena na burzi nije nužno “indikacija prave intrinzične vrijednosti”.

“Osobno smatram da je Kraš na ovoj valuaciji precijenjen. No, onoga tko kupuje dionice Kraša ne zanima je li kompanija precijenjena ili podcijenjena, nego može li iz te transakcije zaraditi novac”, kazao je Grubišić.

Na pitanje zašto srpski poduzetnik Šaranović posljednjih dana kupuje dionice Kraša, Grubišić je objasnio vlasničku strukturu u toj kompaniji.

“Kraš ESOP ima 18 posto dionica, jedan istaknuti član visokog menadžmenta ima oko 0,5 posto, Mesna industrija Pivac ima 30 posto i još je 5 posto dionica u trezoru… Ta skupina dioničara kontrolira Kraš i nije razvidno i ne postoji scenarij po kojemu bi bilo tko drugi mogao zavladati Krašem, osim da iskupi postojeće dioničare”, rekao je Grubišić i dodao kako to ne smatra realnim scenarijem.

Špekulacija

“Mislim da je ovo čista i jednostavna špekulacija ili preprodaja dionica”, kaže Grubišić i potvrdno odgovara na pitanje može li se dogoditi da Šaranović već sutra proda dionice. “Pitanje je samo po kojim je cijenama stekao ove zadnje pakete. Mislim da ih je stekao po vrlo visokim cijenama i da nije realno da će Pivci dati ponudu za preuzimanje po tako visokim cijenama”, kaže Grubišić. Kazao je kako je pronašao podatak da je Šaranović početkom godine prodao 75 posto udjela u svojem udjelu u biznisu s papirom, navodno, za 130 milijuna eura.

“Znači, čovjek igra na strategiju ‘bogat i anoniman’. Vjerojatno ovu investiciju smatra špekulacijom i oportunističkim ponašanjem i da bi eventualno mogao zaraditi na toj transakciji”, kaže Grubišić.

Njegova je prognoza da će za nekoliko godina Kraš biti prodan velikom strateškom investitoru i da će i braća Pivac i Kraš ESOP i dio menadžmenta na toj transakciji “konačno zaraditi vrlo lijep novac”.

Objasnio je i zašto je braći Pivac Kraš zanimljiv.

“Oni su godinama u Krašu, od 2010. i dobro poznaju kompaniju. Iako im to nije glavni biznis, oni su vlasnici prehrambenog biznisa koji ima jak brend kao i Kraš, ali u drugoj niši. Oni su za menadžment Kraša ‘friendly investitor’, uvjetno rečeno, bijeli vitez, odnosno dobrodošli su s aspekta menadžmenta. Imaju vrlo profitabilan biznis i mogu investirati novac sa strane. Strpljivi su i stjecali su dionice po vrlo razumnim cijenama. I bitno je da u Hrvatskoj i regiji nije bilo drugih ciljnih društava u koje bi mogli plasirati višak svojeg novca,a da bude u njihovu core biznisu”, rekao je Grubišić za RTL.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr