Srpsko narodno vijeće: Opasna su nastojanja da se prošlost nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom

Foto: Fah

Iz Srpskog narodnog vijeća u subotu su u priopćenju odnosno izjavi sjećanja u povodu 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja izrazili žaljenje zbog svih žrtava i svih onih koji su u ratnim razaranjima ostali bez svojih bližnjih, prijatelja i domova, ali i zato što rat, kako ističu, nije završio tom vojno-redarstvenom operacijom.

“Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali. Također, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj”, ističu u izjavi.

> Zašto Plenković opravdava i financira Pupovčeve Novosti?

Iz SNV-a napominju da Hrvatska živi svoje postratno vrijeme, ali i ocjenjuju da je ono daleko od postkonfliktnog društva mira.

“Vojno-redarstvenom operacijom Oluja Hrvatska je vratila svoju teritorijalnu cjelovitost temeljenu na Rezoluciji UN-a. No, teško je razumjeti uništavanje na desetke tisuća kuća, sječu stabala bagrema i zalijevanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Naša je dužnost sjećanje na zločine počinjene u ratu nad čovjekom, bilo kojim. Naša je dužnost inzistirati na tome da sve žrtve imaju pravo na spomen, a svi ljudi pravo na miran život”, ističu iz SNV-a te pozivaju sve sugrađane i državne dužnosnike da imaju to na umu kada slave pobjedu.

“Cijena te pobjede nisu samo životi nedužnih u Oluji i prije nje nego i društvo koje se ni danas nije u stanju suočiti s vlastitom prošlošću. Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svjetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego prijeti oduzeti nam našu budućnost”, naglašavaju iz SNV-a.

> Savjet za nacionalne manjine opet dodijelio 3,2 milijuna kuna Pupovčevim Novostima – iako su u 2016. širili netoleranciju prema Hrvatima

Iz SNV-a su najavili da će, kao i svake godine, obilježiti stradanje civila tokom i nakon Oluje.

“U rukama imamo samo cvijeće i svijeće i ništa više od toga. Naše je pravo živjeti u miru i sjećati se onih bez kojih smo ostali. Od tog ne odustajemo, kao što ne odustajemo ni od očekivanja da će naša država, Republika Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, kazniti počinitelje ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, te priznati okolnosti i činjenice njihova stradanja i pridružiti nam se u spomenu na njih”, stoji u izjavi SNV-a koju je potpisao zamjenik predsjednika SNV-a Aleksandar Milošević.

> Tko je Saša Milošević član Programskog vijeća HRT-a i glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća?

Podsjetimo Aleksandar (Saša) Milošević koji potpisuje ovu izjavu rođen je 1959. diplomirao je 1986. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Od 1987. do 1991. radi kao novinar na tadašnjoj Radioteleviziji Zagreb. U Zagrebačkoj panorami od 1987., u redakciji unutarnje politike od 1988. radi za dnevne vijesti, Dnevnik te za tjednu informativnu emisiju Spektar. S Denisom Latinom vodio je Dnevnik 3.

Od 1993. do 1997. zaposlen je u UNHCR-u, a od 1997. do 2005. u Sorosevom Institutu Otvoreno društvo obavlja dužnost direktora Programa za medije.

U Srpskom demokratskom forumu proveo je godinu dana kao direktor programa zaštite nacionalnih prava Srba, a od 2006. radi kao glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća (SNV), te zamjenik predsjednika Milorada Pupovca.

O strahu u kojem Srbi danas žive u Hrvatskoj, govori Milošević u emisiji B92:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs