Zašto Plenković opravdava i financira Pupovčeve Novosti?

Foto: fah

“Republika Hrvatska i Vlada RH vode računa o dignitetu Domovinskog rata, o svemu na čemu je Hrvatska utemeljena, istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj su zajamčene sloboda govora i aktivnosti svih udruga”, rekao je premijer Plenković nakon upita o tome što misli o podizanju kaznene prijave koju je Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnio za navodne zločine počinjene u vrijeme Oluje, te o Pupovčevim Novostima na čijoj je naslovnici uoči Oluje naslov ‘Lijepa naša lijepo gori’.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji (UiO) je upozoravala na zlouporabu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Udruga UiO je u veljači ove godine napravila analizu članaka i dostavila izvješće premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjere izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

> Savjet za nacionalne manjine opet dodijelio 3,2 milijuna kuna Pupovčevim Novostima – iako su u 2016. širili netoleranciju prema Hrvatima

Nastavak financiranja Novosti novcem poreznih obveznika nakon analize te dostavljenog izvješća udruge UiO premijeru Plenkoviću upućuje na pitanje: Radi li se i ovdje o političkoj trgovini, u ovom slučaju kupovanju Pupovčevih glasova za Plenkovićevu Vladu?

Izvješće o Novostima koje je UiO uputila premijeru Plenkoviću možete pročitati ovdje: Izvjestaj

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr