Stanovnici Vrbana žale se na Tomaševića: ‘Uništavaju zelene površine da bi smjestili boksove za smeće’

Foto: fah, stanovnici Vrbana, montaža Narod.hr

Problemi zbog smeća i novog modela odvoza otpada Tomislava Tomaševića (Možemo) ne prestaju. Ovaj put stižu pritužbe stanovnika Vrbana III na betoniranje javnih zelenih površina.

Na što se građani žale?

“U naselju Vrbani III (koje je tik do Jarunskog jezera) na adresi Palinovečka 39 dosad su kontejneri za smeće bili smješteni ispod nadstrešnice uz nogostup i zauzimali su svega nekoliko kvadratnih metara javne zelene površine. Nadstrešnica je uklonjena a živica odrezana. Najgore je slijedilo iza toga jer su posječena dva zdrava visoka stabla starosti oko 15 godina. Sve to da bi se izbetonirala površina veličine jednosobnog stana na koju bi trebali biti smješten boksovi za smeće, a koja je bila zelena površina.

Iza ‘tipskog projekta’ stoji neki arhitekt-početnik po imenu Ian Kruezi iz firme Arhitektonski studio II, iz Petrinje. Firma ima 2 zaposlenika, a osnovana je 2020. godine. Koje to službe grada Zagreba odobravaju uništavanje i betonizaciju javnih zelenih površina da bi se smjestili boksovi za smeće? Da li je holdingova podružnica Čistoća postala novi ‘urbanist’ u Zagrebu koji određuje broj i smještaj boksova? Da li ćemo sada umjesto grada punog kanti dobiti grad s puno boksova na zelenim površinama i koliko će još drveća i zelenih površina stradati da bi se realizirali ‘tipski’ projekti?”, piše u pismu koju potpisuju stanovnici Vrbana III.

Problemi po smeću

Autor bloga Zagreb24 Aleksandar Savić objavio je mučnu snimku pražnjenja novih podzemnih spremnika u centru Zagreba. Naglašava kako za pražnjenje jednog spremnika koje je kupila gradska vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem (Možemo) trebaju dva kamiona i pet radnika. ”To ste Vi kupili za naših 2.000.000 Eura!”, poručuje Tomaševiću.

”Zamislite kako trebaju 2 kamiona i 5 radnika za 1 spremnik, a naručili ste ih 50…koje ste, usputno ističem, preplatili u odnosu na Molok polupodzemne spremnike koje prazni 1 čovjek s grajferom, a kojih Čistoća ima i više nego je potrebno!”, poručio je bloger Savić Tomaševiću.

Video koji traje više od pet minuta prikazuje kako pet osoba i dva kamiona sudjeluju u pražnjenu podzemnog spremnika. Na kraju snimke se vidi kako se spremnik na kraju prevrnuo u kamionu.
> Tomašević građane tjera odvajati biootpad, a Zagreb nema kompostanu: Dobrović – Bez sortirnice, to je kao da imamo veliki auto koji guramo
> Eko udruge optužuju “političkog ekologa” Tomaševića: Čistoća noću dovozi biootpad na Jakuševac

Kritike na novi model odvoza otpada u Zagrebu već je iznosio  bivši ministar zaštite okoliša i energetike izv. prof. dr. sc. Slaven Dobrović, predsjednik kluba Domovinskog pokreta u Skupštini Grada Zagreba.

“Cijeli gradski sustav je vrlo daleko od spremnosti za takvu promjenu. Naime, ova promjena nije radi promjene nego bi trebala stvoriti preduvjete za kružno gospodarenje otpadom u kojem se iz svake otpadne tvari i predmeta nastoji izvući neka korist i primjena. To znači da promjena uključuje puno više od smještaja bokseva za posude i distribucije vrećica na što je administracija jedino usredotočena.

> Dobrović o novom sustavu odvoza otpada: ‘Tomašević uopće nema svijest o potrebi nadopune sustava sortirnicom umjesto da plaća tu uslugu’
Dobro pripremljena reforma sustava u smjeru kružnog gospodarenja otpadom bi uz uklanjanja posuda s ulice i novog modela naplate morala obavezno uključiti izgradnju onog što u Zagrebu kronično nedostaje – ekološke infrastrukture. Novi način naplate stimulira odvojeno prikupljanje te je za očekivati pojačane količine odvojeno prikupljenog biootpada i suhih reciklabilnih tvari.

 

Takav rezultat je poželjan, ali ako nemate sortirnicu za konverziju odvojenih reciklabilnih tvari u tržišno definiranu sekundarnu sirovinu te dovoljne kapacitete kompostiranja za prikupljeni biootpad, rezultat će biti suprotan – neefikasnost, dodatni troškovi, još jedno razočarenje i nepovjerenje korisnika, sve skupa još gore kaotično stanje s otpadom. O tome bi se barem u Zagrebu trebalo nešto znati nakon iskustva s uvođenjem odvojenog prikupljanja bez vlastite infrastrukture, odnosno pukim oslanjanjem na tržište, koje je u ovom sektoru zbog raznih okolnosti prilično monopolizirano a onda i skupo. Stoga, u ovim okolnostima, od 1. listopada Zagreb ne može dobiti ništa dobroga, a jedino razumno rješenje je odgoda i sveobuhvatna priprema sustava u trajanju od više mjeseci”, rekao je Dobrović ranije za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.