Starešina: Da se Uskok želi baviti teškom korupcijom, skakao bi na Holding, a ne na one što ‘ćapaju’

starešina uskok zagreb
Foto: Narod.hr, Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Serijalom uhićenja zaposlenika zagrebačke gradske uprave i njihovih suradnika USKOK nam je servirao još malo ljetne pučke zabave. A kao desert servirani su nam izabrani transkripti iz istražnih radnji i u njima nova uzrečica: “Što smo ćapili, ćapnuli smo”. Tako je navodno bivši zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podučavao svojega vozača Zdravka Krajinu “ćapanju” njihova dijela novca od najma kućica za zagrebački adventski sajam”, piše Višnja Starešina za Slobodnu Dalmaciju u kolumni koju djelomice prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na prvi pogled izabrani transkripti izazivaju tugu i depresiju. Kad vidite u kojoj je mjeri administracija korumpirana i koliko su svaki posao koji s njome radite i svaka usluga koju vam je dužna pružiti povezani s nekim oblikom koruptivnog davanja. Zna se da godinama tamo neki lik koji radi na građevinskim dozvolama “nagrade” prima na zadnjem mjestu parkinga iza Gradskog poglavarstva. Neki drugi, za drugu uslugu, vjerojatno ima poziciju na prvom mjestu parkinga….

Na drugi pogled osupne vas priprosta razina tog “ćapanja”: gradonačelnik koji istinski upravlja drugim po veličini proračunom u Hrvatskoj, kao sitni seoski prevarant “ćapa” mrvice zajedno sa svojim vozačem. Pritom gradonačelnik ostavlja dojam da je toliko ovisan o “ćapanju” da bi i psihijatri o tome vjerojatno imali što reći.

No, na treći pogled postavlja se pitanje: želi li onaj koji je za nas izabrao transkripte zaista poslati poruku da se strukturna korupcija u Zagrebu i generalno u hrvatskoj upravi svodi na referente i pročelnike koji traže mito da bi uradili ono što su dužni uraditi i za što su plaćeni? I na pokojeg gradonačelnika koji je poput Bandića ovisnik o “ćapanju”?
(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj tko je za nas izabrao transkripte kao da nas smatra budalama. Budalama koje vjeruju kako je Milan Bandić napravio od Grada Zagreba ogledni slučaj korupcije i klijentelizma u Hrvatskoj u suradnji s vozačima i pročelnicima. Budalama koje nisu primijetile da je Milan Bandić bio prethodno odabran da bi bio biran za doživotnoga gradonačelnika Zagreba: s dubokim korijenima u Partiji, odnosno SDP-u, s bliskim vezama s HDZ-om, jednako dobar s predsjednicima države i gospodarima podzemlja i još k tome Hercegovac, koji je iz najkreativnijeg proračuna u državi trebao namiriti sve one koje stara duboka država smatra vrijednim državnog novca. Uključujući i svoje nasljednike u upravljanju Zagrebom, dok su se još formirali i deklarirali kao NGO. A usput je i sebi “ćapnuo”.
(…)

Da se uistinu želi baviti najtežim oblicima korupcije i klijentelizma, USKOK bi svoju efikasnost pokazivao na Holdingu, gdje se vrti novac, a ne na referentima gdje se vrti sitniš. U Holdingu nema potrebe za “ćapanjem”, ondje je prigoda uzimati na veliko. Ali kao da se USKOK i u slučaju korupcije u Gradu Zagrebu boji ići u visinu.
(…)

Praviti sada od (mrtvog) Milana Bandića “simbol” i jedinog krivca za korupciju u Gradu Zagrebu, i to na “ćapanju” na kućicama, ne dotaknuvši uzimanja u također “njegovu” Holdingu, dio je iste prakse koja je prije dvadesetak godina od Miroslava Kutle napravila simbol privatizacije i praktički jedinog osuđenika za privatizacijsko-pretvorbeni kriminal.
(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Miroslav Kutle je bio HDZ-ov. I još su k tome obojica Hercegovci. Nema boljeg Pedra za prigodna javna vješala. Ne znači to da Pedro nije kriv. Ali ako krivnja ostane na Pedru – korupcija i klijentelizam kao strukturne bolesti hrvatske države još jednom su spašeni. Akcijom USKOK-a.”

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

*Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.