Stazić je na nečuven način uvrijedio Ružicu Vukovac, dobro da je uklonjen iz sabornice

Udruga Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Hrvatske (OPGH) Život u nedjelju je reagirala na istup saborskog zastupnika Nenada Stazića u Saboru, ocijenivši da je uvredljivo i agresivno napao članicu njihove Udruge, Mostovu zastupnicu Ružicu Vukovac, te da je ‘bahato demonstrirao svoj odnos prema tragediji OPG-ova na hrvatskom selu i posljedicama za cijelu hrvatsku ekonomiju’.

Na zasjedanju Sabora u petak, “zastupnik Stazić je na nečuven način napao i uvrijedio članicu naše Udruge Ružicu Vukovac, tvrdeći da ona u svom parlamentarnom nastupu i kritici bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine zastupa svoje osobne i obiteljske probitke”, jer njen obiteljski zahtjev za potporu za EU sredstva ruralnog razvoja nije prošao na natječaju ‘po važećim kriterijima’, priopćili su iz Udruge OPGH Život.

No, ističu iz Udruge hrvatskih OPG-ova, za vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede Jakovine po ‘tim kriterijima’ određeno je da pet posto interesenata dobiju čak devet desetina (9/10) svih sredstava iz EU Fonda za ruralni razvoj, dok se 95 posto kvalificiranih manjih gospodarstava trebalo zadovoljiti s preostalih jednom desetinom (1/10) sredstava.

“Takva je politika u potpunom raskoraku s intencijama Zajedničke poljoprivredne politike EU, pa je Europska komisija opširno i argumentirano iskritizirala anomalije u kriterijima i do daljnjega zaustavila isplatu 1,23 milijarde kuna u okviru spomenutog natječaja”, navode iz Udruge OPGH Život.

Dodaju kako pozdravljaju odluku predsjednika Sabora da je nakon teških osobnih uvreda i agresivnog ponašanja Stazića isključio sa sjednice.

No, ističu iz Udruge OPG-ova, zabrinjava ih što se političke stranke ili zastupnici nisu u medijima ogradili od “bahatosti kojom je zastupnik Stazić demonstrirao svoj odnos prema teškoj tragediji obiteljskih gospodarstava na hrvatskom selu i ozbiljnim posljedicama koje ona ima za cijelu hrvatsku ekonomiju”.

Prisjetimo se, Ružica Vukovac u petak se osvrnula na problem poljoprivrede i revizijski nalaz Europske Komisije koja je aktivirala nadzor jer su imali ozbiljne sumnje u poduzeća koja su dobila potpore budući da su one osnovane svega tri mjeseca unazad.

Nenad Stazić se javio za riječ i rekao da je zastupnica Vukovac govorom o novcu iz fondova za poljoprivredu za govornicom u Saboru, odstupala od pravila ponašanja i zastupala privatne umjesto javnih interesa, jer su “njezini roditelji poljoprivredni proizvođači”. Rekao je kako će organizirati “skupljanje novca za njezine roditelje, ako želi, jer nisu dobili novac mimo kriterija”. Nakon toga je ušao u verbalni sukob s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

“Svjesno zlorabite poslovnik”, rekao mu je Reiner te dodao: “Zabranjujem Vam polemiziranje samnom, oduzet ću Vam riječ, a drugi put ću Vam trajno uzeti riječ i izbaciti Vas”. Kako Stazić nije prestao govoriti, Reiner mu je kazao: “Napustite dvoranu!”. Više pročitajte OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah