Što je do sada radila premijerova osoba od povjerenja, Martina Dalić?

foto: snimka zaslona

Ministrica gospodarstva i prva potpredsjednica Vlade Martina Dalić ponovno se našla na udaru nakon što su u javnost iscurile e-poruke s njenog privatnog računa, preko kojeg se dopisivala s raznim stručnjacima i savjetovala oko pisanja zakona poznatog kao “Lex Agrokor”.
Danas je šef SOA-e Daniel Markić potvrdio kako su se uključili u cijeli slučaj te je dao punu podršku DORH-u oko cijele situacije.

Ministrica Dalić u problemima

Naime, iz do sada dostupnih poruka, ispada da su vlasnici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno radili za Vladu na pripremi zakona i iz toga izvukli osobnu korist jer je na ime savjetničkih usluga, iz Agrokora u zadnjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna. Da stvar postane mučnija za cjelokupnu vladu pokazuju najnovije e-poruke objavljene danas, iz kojih proizlazi da je znala kako odvjetnik Boris Šavorić koji je pisao Lex Agrokor, istovremeno radi i za vjerovnika koncerna – rusku VTB banku.

E-poruke Martine Dalić daleko su ozbiljnija stvar od e-poruka Hillary Clinton i upućuju na ozbiljna kršenja zakona

Prvi veliki posao kod Škegre

Karijeru je započela 1997. godine kao pomoćnica Borislava Škegre za makroekonomske analize, a 2000. godine postaje glavna ekonomistica PBZ-a. Godine 2004. vraća se u ministarstvo financija kao državna tajnica.

Na parlamentarnim izborima krajem 2011. godine postaje saborska zastupnica te se zalaže za uvođenja reda u javnoj upravi pute ocjenjivanja državnih službenika. Zakon u Saboru nije prošao, a Martina Dalić nezadovoljna statusom u koaliciji pod vodstvom Tomislava Karamarka naprasno izlazi iz HDZ-a 2014. godine.

Nakon odlaska iz Sabora radi u Begoradu i donira Pametno

Godine 2015. Martina Dalić odlazi na inicijalan boravak u Washington kako bi se pripremila za angažman u MMF-u vezan uz zemlje regije koje se nalaze u procesu pristupanja Europskoj Uniji. Nakon inicijalnog boravka u Washingtonu, Dalić najveći dio vremena provodi na poziciji u Beogradu.

Krajem iste godine doznaje se da je Martina Dalić jedna od najvećih pojedinačnih donatora stranke Pametno, bračnog para Puljak. Dalić je naime, stranci Pametno u predizbornoj kampanju donirala 4000kn. Kasnije je s Ninom Koržinek Obuljen dala podršku na zagrebačkim lokalnim izborima Sandri Švaljek.

Martina Dalić: ‘Donatorica sektaški protuhadezeovske stranke Pametno i zajedno s Obuljen Koržinek podupirateljica programa Sandre Švaljek’

U listopadu 2016. godine Martina Dalić se vraća iz Beograda te postaje potpredsjednica Vlade Andreja Plenkovića i ministrica gospodarstva.

Bulj spriječio njen projekt

Martini Dalić dogodio se i eksces u Saboru kada je izgubila živce na zastupnika Mosta Miru Bulja koji je ustvrdio da projekt “termoelektrane pogoduje stranim investitorima, a plinovi će zagaditi cijelu Cetinsku krajinu” te dodao “nasrtaj koji se provodi te je nimalo gori nego što je bio od Ratka Mladića”.

Pred Povjerenstvom za sukob interesa dva puta

Martina Dalić dva puta je završila pred Povjerenstvom za sukob interesa. Zbog slučaja u kojem je zaboravila prijaviti bonus koji joj dobiva suprug (160 000 kn), kažnjena je sa 6000 kuna.

Pred Povjerenstvom za sukob interesa našla se i zbog činjenice da joj je suprug član uprave Ine, a ona je kao ministrica gospodarstva sudjelovala u namjeri otkupa MOL-ovog udjela u Ini. Tako su se na sastancima s Vladom s jedne strane našli Martina Dalić kao jedna od predstavnica Vlade i Niko Dalić kao jedan od predstavnika Ine.

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa na čelu s Dalijom Orešković presudilo je bivšem potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog toga što je njegova žena radila marketing za jednog od savjetnika MOL-a. Dalija Orešković tom prilikom rekla je “nije kriv, ali je odgovoran”.

Ramljak imao njeno povjerenje netom prije smjene

Potpredsjednica Dalić poručila je da Ante Ramljak ima njezino povjerenje “sve dok vodi proces na način sukladan zakonu, sve dok ima podršku vjerovničkog vijeća i sve dok vjerovnici surađuju s njim i podržavaju njegov rad”, da bi nekoliko dana poslije Ramljak ponudio neopozivu ostavku. Premijer Plenković smijenio je Antu Ramljaka, a Martinu Dalić zadržao zbog “izvanredne suradnje”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr