Štrajk u školama u cijeloj Hrvatskoj: ‘Ministar je mislio da će prijetnjama i ucjenama nas zaustaviti’

Foto: fah

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako je štrajk nastavnika u cijeloj Hrvatskoj.

– U srednjim školama štrajka 89,01% članova sindikata. Nastavnici nemaju nikakav problem s razumijevanjem zašto su u štrajku. Vlada RH to očito ne razumije ili ne želi razumjeti. Gradski kolektivni ugovori za posebne uvjete rada razlikuju radno mjesto od radnog mjesta unutar obrazovanja a imamo nekoliko takvih radnih mjesta. Unutar zdravstva ih ima masu.

– Politika jednakih želudaca, jednakih trbuha, to je politika ove vlade, ističe Mihalinec. Tko će platiti nerazumijevanje jednostavne matematike, tko će platiti nerazumijevanje sustava plaća, zar samo učitelji, pita se Mihalinec. Zar smo toliko loši da smo takve uspjeli obrazovati?! Od Vlade RH ne dolazi ni jedna riječ rješenja, nego samo odlaganje i skrivanje od problema, objašnjava Mihalinec, prenosi HRT.

Poruke koje dobivaju zaposleni u obrazovanju su loše. Poruke koje premijer dobiva od nas su jednoobrazne, kaže Mihalinec. Sutra se nastavlja novi cirkularni ciklus. Vukovarsko-srijemska županija, Karlovačka županija i Zagrebačka županija, sutra su na redu.

– Ovaj ciklus će trajati do 1. studenog. Na trgu sv. Marka najavljujem za srijedu događaj vezan uz štrajk, dodaje Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem kaže kako su rezultati štrajka očekivani.

– Na temelju 40 posto obrađenih podataka, današnji rezultat je 93,42% odazvanih u štrajku. Ovaj postotak je izazvala upravo Vlada Republike Hrvatske, pokušajima ponižavanja zaposlenika u sustavu obrazovanja. Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markovog trga. Ministar je mislio da će prijetnjama i ucjenama, da se neće platiti dani provedeni u štrajku, zaustaviti nas, njemu je odgovoreno s 93,42 posto. Ministar misli kazniti ljude u štrajku. Naši zaposlenici su u školama, na svojim radnim mjestima. Oni rade kreativno, ističe Šprem.

Sanja Šprem kaže da Aladrović svojim izjavama tjera nastavnike da nastave štrajk jer trpe ucjene i ponižavanja.

– Mi stvaramo buduće generacije za koje se nadamo da će ostati u RH. Ne želimo stvarati ljude koji će sutra autobusima odlaziti iz Hrvatske. Sve prijetnje ministra idu u suprotnom smjeru, zaključuje Šprem.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da će se sve doznati tijekom tjedna. Potvrdio je da će Vlada angažirati stručnjake koji će raditi na promjeni već 18 godina stare uredbe o složenosti poslova.

Sindikalna povjerenica Melita Bertić iz OŠ Antuna Bauera u Vukovaru kazala je da je većina nastavnika (oko 80%) u toj školi u štrajku, a da se pridružuju i kolege koje nisu sindikalno organizirani. Dodaje da su dosadašnje ponude Vlade neprihvatljive jer, kako kaže, sindikati traže povećanje koeficijenata, a ne osnovice.

– Naši zaposlenici imaju koeficijent 1,2 ili 1,3 posto, ovisno o stručnoj spremi, a mi tražimo 1,4 posto, dodaje i poručuje da su djelatnici spremni na sve opcije koje je iznio ministar Josip Aladrović, bilo da se štrajk zabrani ili da prosvjetarima dio u štrajku neće biti plaćen. Bertić kaže da se neko rješenje mora naći te da štrajk ide dalje dok se ne ispune zahtjevi.

Sindikalna povjerenica za srednje škole Šibensko-kninske županije, Marija Jozić Mihaljević rekla je da su sve osnovne i srednje škole treći dan u štrajku. Treći dan djeca ne dolaze, podržavaju svoje nastavnike, roditelji ih ne šalju u školu.

– Štrajk je u stopostotnom odazivu. Ni jedna škola ne radi. Drago nam je to za vidjeti jer to znači da su ovaj put svi sindikalni čelnici zajedno. Sindikat preporod i Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjoškolskih profesora. To jedinstvo doista govori da je štrajk doista uspio.

Jozić Mihaljević kaže kako je koeficijent zapravo umnožak ili broj s kojim se množi njihova osnovica a osnovicu imaju svi istu u javnim službama.

– Naravno, kad je taj broj mali, onda je i plaća mala. Mi se borimo da taj koeficijent bude veći. Smatramo velikom nepravdom to što nas se sve stavilo u isti koš, zato i ustrajemo u našim zahtjevima. Smatramo da visoka stručna sprema bi trebala biti adekvatno plaćena, dodaje Jozić Mihaljević.

Štrajk će trajati ovisno o pozivu Vlade na razgovore s čelnicima sindikata.

– Ako treba, možemo štrajkati do kraja školske godine. Puno je tih nepravdi bilo prema profesorima, zaključuje Jozić Mihaljević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt