Štromar tvrdi: Osnovni i glavni razlog zašto smo ušli u Vladu je stabilnost iste

Foto: fah

Osnovni razlog ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om bio je stabilnost države, istaknuo je u utorak v.d. predsjednika HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na druženju s novinarima u povodu “100 dana HNS-a u Vladi”.

> Tko je Predrag Štromar – od gubitnika na izborima do potpredsjednika Vlade

Rekao je da će zajednički s HDZ-om donijeti odluku o budućnosti poreza na nekretnine te da se HNS zalaže za to da se pitanje pozdrava “Za dom spremni” riješi kroz donošenje zakona koji će regulirati sva obilježja nedemokratskih režima.

HNS donio prvenstveno gospodarsku stabilnost

“HNS je u ovu Vladu donio stabilnost, i to je bio osnovni i glavni razlog zašto smo ušli u Vladu – stabilnost i to prvenstveno gospodarska stabilnost”, istaknuo je Štromar. Puno je učinjeno, a čeka nas još puno posla, ističe.

> Čačić: Čak i ako ministrica Divjak ode HNS nema izlaza – ti ostaci ostataka moraju da bi uopće postojali ostati u Vladi

Da HNS nije ušao u vladu, navodi, dogodili bi se prijevremeni izbori, postojala bi tehnička vlada, a pitanje je bi li nakon tih izbora bila formirana većina i bi li uopće postojala Vlada. Siguran je da u tom slučaj godinu i više dana ne bi moglo ništa funkcionirati, kao što sada funkcionira na nivou Vlade.

Nije želio dati ocjenu suradnje s HDZ-om kazavši da o zadovoljstvu suradnjom razgovaraju unutar četiri zida. “Ne želimo, kao neke stranke prije, slati partnerima poruke preko medija. Sjednemo i razgovaramo. Tako ćemo i dalje raditi”, kazao je.

Ističe da zahvaljujući ulasku HNS-a u vlast “Agrokor” nije napravio veliku štetu gospodarstvu i uvjeren je da će se ta tema riješiti na najbolji mogući način. Da nije bilo ulaska HNS-a u Vladu ne bi bilo stabilnosti, ne bi vjerovnici “Agrokoru” odobrili kredit, ne bi se isplatili dugovi i došlo bi do stečaja mnogih tvrtki, ocjenio je.

Bez HNS-a kolaps na granici

Uvjeren je da bi se bez ulaska HNS-a u vlast dogodio i kolaps na granici u vrijeme turističke sezone jer u tom slučaju tehnička vlada ne bi s EK-om i Slovenijom mogla ispregovarati režim ulaska u Hrvatsku.

Također, ističe da se ne bi kontinuirano mogla povlačiti sredstva iz EU, a posebno podvlači da se ne bi krenulo s reformom obrazovanja. “Da nismo ušli u Vladu opet bi se čekalo još jedna, pa još jedna godina”, kaže.

Ponavlja i da HNS želi ideološke teme staviti na marginu kako se više ne bi događala prepucavanja iz lijevih ili desnih rovova. U pogledu pozdrava “za dom spremni” kaže da HNS ima puno povjerenje u premijera Andreja Plenkovića “koji stoji iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u javnosti u Hrvatskoj”.

> HNS s HDZ-om: Tko ne podrži Plenkovićevu Vladu bit će izbačen

“I mi stojimo iza toga. I očekujemo i želimo da se taj problem riješi zakonski i da više nama takvih rasprava u našem društvu. Kad završimo tu priču da bude riješena za sljedeće naraštaje”, kaže Štromar.

To znači da HNS čeka stav Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i potom donošenje zakona. “Tu stabilnost tek trebamo donijeti, na način da zakonski reguliramo sve što se tiče svih obilježja nekadašnjih režima koji nisu bili demokratski”, rekao je.

Razgovaraju s HDZ-om o porezu na nekretnine

U pogledu uvođenja poreza na nekretnine navodi da razgovaraju s HDZ-om, da su utvrđeni neki manji problemi, te da će zajednički donijeti odluku na koji način će se prikupljati komunalna naknada u općinama i gradovima.

“Ovo što je bilo predloženo nije porez na nekretnine, to je ustvari komunalna naknada i još dva poreza zajedno zbrojeni”, dodaje.

O tome hoće li se odgoditi uvođenje poreza, koje je poreznom reformom predviđeno za početak iduće godine, još razgovaraju s HDZ-om, a Štromar je za to da se odgodi do početka 2019. godine.

“Ja bih da to bude 1. siječnja 2019. godine, a da u međuvremenu damo više informacija građanima što se time donosi i da ga možda malo preuredimo”, kaže.

Uz Štromara na druženju su bili i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te članovi Predsjedništva i HNS-ovog saborskog Kluba. Za srijedu su u povodu 100 dana HNS-a u Vladi najavljeni briefinzi u ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te znanosti i obrazovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em