Povjerenstvo pokrenulo više postupaka zbog sumnje u sukob interesa

Foto: fah

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa nakon što je najavilo pokretanje istrage u slučaju ministra zdravlja Siniše Varge, na jučerašnjoj je sjednici donijelo niz odluka o pokretanju postupaka odlučivanja o sukobu interesa u predmetima župana, gradonačelnika i saborskih zastupnika u Hrvatskoj.

Prema izvještaju Povjerenstva, postupak odlučivanja o sukobu interesa pokreće se u predmetima župana Virovitičko–podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika župana Varaždinske županije Alana Košića i župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića.

Povjerenstvo je pokrenulo postupke i u predmetima krčkog gradonačelnika Darija Vasilića, gradonačelnika Donjeg Miholjca Zorana Kovača, saborskog zastupnika i gradonačelnika Županje Davora Miličevića i gradonačelnika Nove Gradiške Željka Bigovića.

U slučaju župana virovitičko–podravskog Tomislava Tolušića Povjerenstvo pokreće postupak zbog istovremenog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u Nadzorom odboru trgovačkog društva Ceste d.o.o. Bjelovar.

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju zamjenika župana Varaždinske županije Alana Košića zbog istovremenog obnašanja te dužnosti i funkcije člana Nadzornog odbora trgovačkog društva PZC VARAŽDIN d.d.

U slučaju župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića Povjerenstvo pokreće postupak zbog istodobnog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u nadzornim odborima trgovačkih društava Park Prevlaka d.o.o. u stečaju i Zračna luka Dubrovnik d.o.o.

Postupak odlučivanja o sukobu interesa pokrenut je u slučaju krčkog gradonačelnika Darija Vasilića zbog istodobnog obnašanja te dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i u sadašnjem mandatu te obavljanja funkcije predsjednika Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka, koja nije proglašena pravnom osobom od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave.

Povjerenstvo pokreće postupak u slučaju gradonačelnika Donjeg Miholjca Zorana Kovača zbog istovremenog obnašanja te dužnosti i primanja naknade za članstvo u Upravnom vijeću ustanove Dom zdravlja Donji Miholjac.

Odluka o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i županjskog gradonačelnika Davora Miličevića donesena je zbog istodobnog obnašanja tih dužnosti u mandatu od 2009. do 2013. i članstva u nadzornim odborima trgovačkih društava Sladorana d.o.o. iz Županje i Komunalac d.o.o. iz Županje.

Odluka o pokretanju postupka protiv novogradiškog gradonačelnika Željka Bigovića donesena je zbog istodobnog obnašanja te dužnosti i obavljanja funkcije predsjednika Školskog odbora Elektrotehničke i ekonomske škole.

Koje su zakonske obveze Povjerenstva, a koje dužnosnika?

Naime, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, postupak odlučivanja o sukobu interesa pokreće Povjerenstvo o sprječavanu sukoba interesa ukoliko su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, odnosno kada privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Također, sukob interesa postoji ako se osnovano može smatrati da privatni interes dužnosnika utječe ili može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Dužnosnici tako ne smiju primiti, zahtijevati ili obećati korist radi obavljanja dužnosti, primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti, obećati zaposlenje ili neko drugo pravo u zamjenu za dar.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa navodi kako dužnosnik ne smije utjecati na dobivanje poslova ili ugovora o javnoj nabavi ili pak koristiti povlaštene informacije o djelovanju državnih tijela radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe, ali ne smije ni na koji drugi način koristiti svoj položaj kako bi utjecao na odluku zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti radi vlastite koristi.

Ukoliko se primijete spomenute nepravilnosti, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo može pokrenuti postupak iz svoje nadležnosti na temelju svoje odluke, povodom vjerodostojne, osnovane i neanonimne prijave ili u slučajevima kada raspolaže saznanjima o mogućem sukobu interesa dužnosnika. O pokretanju ili nepokretanju postupka, Povjerenstvo mora donijeti pisanu odluku i dužno je izvijestiti podnositelja prijave o svojoj odluci.

Također, Povjerenstvo obvezno pokreće postupak iz svoje nadležnosti na osobni zahtjev dužnosnika, a o pokretanju postupka dužno je izvijestiti dužnosnike i zatražiti očitovanje o navodima prijave koje pak dužnosnik mora dostaviti Povjerenstvu u roku od 15 dana.

Ministar zdravlja Siniša Varga poručio je kako se ne boji istrage Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Kazao je kako je Centar za izvrsnost medicinskih struka, a koja je dobila Vladino pokroviteljstvo nad održavanjem kongresa primarne zdravstvene zaštite, javna udruga građana koja radi na neprofitnoj volonterskoj osnovi, a Vlada će samo pokriti materijalne troškove organizacije simpozija u studenom u Opatiji jer je taj simpozij izuzetno bitan za hrvatsko zdravstvo.

No, o ministru Vargi i spomenutim dužnosnicima s početka priče, odnosno o ispravnosti njihovih postupaka tek će odlučiti Povjerenstvo o sprječavanju sukoba interesa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr