Sutra štrajk u četiri županije i Band aid na Markovom trgu

Zagreb, 10.10.2019.- Započeo je štrajk u osnovnim i srednjim školama. Cirkularan štrajk znači da će prvoga dana štrajka, sutra, štrajkati svi zaposlenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a u danima koji slijede on će se provoditi u određenim županijama. Na slici OŠ Ivana Cankara,Zagreb.foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Danas nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je na konferenciji za novinare kako će sutra u štrajku biti škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Podsjetimo, sindikati nisu zadovoljni ponudom premijera Andreja Plenkovića da se osnovica plaće svim državnim i javnim službenicima poveća za 6,12% u 2020. godini.

Mihalinec: Sutra Band aid ‘Škola za život’

– Konferenciju za novinare uz sindikalno-kulturno-umjetnički program održat ćemo sutra u 11 sati na Trgu svetog Marka, kazao je Branimir Mihalinec. Dodao je kako su čuli da premijer voli glazbu te najavio kako će mu pustiti neke glazbene brojeve koji bi mu se mogli svidjeti. Na kraju će nastupiti sindikalni band aid Škola za život, kazao je.

Mihalinec je na kraju konferencije rekao da ako bude sudske zabrane štrajka sinidikati takvu odluku poštovati, no i da će nastaviti svoju borbu.

Rezultati odziva na štrajk 99,23%

– Postotak je 99,23%. Rezultati nadahnjuju te pokazuju visok stupanj osvještenosti i želje. To je iznenađenje i za nas same. Svakim danom štrajk jača i ovaj postotak jasna je poruka Vladi. Zaposlenici u sustavu obrazovanja nikada nisu bili čvršći, hrabriji i dostojanstveniji u borbi za svoj položaj, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Šprem je rekla kako će sindikati sutra na Markovu trgu pokazati svoju kreativnosti.

– Vlada želi kazniti tu kreativnost. Ministar govori da nije bilo prijetnji i zastrašivanja u sustavu, ali njegove riječi ojačale su želju za štrajkom i borbom za društveni i materijalni status, dodala je.

Kožul: Borimo se za svoja prava, tako i djecu učimo

– Nadoknada nastave nije u domeni nas kao škole. Mi ćemo poslušati sve što nam kažu, bilo sindikalni čelnici, odnosno u dogovoru s Vladom i ministricom. Ako nam se izađe u susret i plati – mi ćemo biti zadovoljni, a ako se ne plati tu smo da se borimo za svoja sindikalna prava. Tako i djecu učimo, izjavio je povjerenik školskog sindikata Preporod Eduard Kožul.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr