Sve spremno za otvorenje Muzeja Domovinskog rata na Turnju: Ovdje se branio Karlovac i Hrvatska

Foto: visitkarlovac.hr

Muzej Domovinskog rata na Turnju spreman je za svečano otvorenje u petak budući da je tvrtka “Izgradnja Futura” kao izvođač radova predala danas uređenu zgradu karlovačkome Gradskom muzeju.

U Muzeju Domovinskog rata u karlovačkome predgrađu Turnju bit će izloženo u stalnom postavu više od 350 predmeta iz razdoblja od 1991. do 1995. u zgradi koju su branitelji prozvali “Hotel California” te izvan nje. Riječ je o višestoljetnoj zgradi, dijelu karlovačkog obrambenog lokaliteta, koja je u Domovinskom ratu bila na bojišnici i postala simbol obrane grada.

Poglavarstvo Karlovca donijelo je prije 12 godina odluku da se lokacija dodijeli karlovačkome Gradskom muzeju. Prostor na Turnju i dosad je bio izložbeni kompleks s vojnom tehnikom, očuvanim tenkovima, topovima, oklopnim transporterima i drugom vojnom opremom iz Domovinskog rata.

“Zgrada ‘Califonia’ je sačuvana i konzervirana, sa svim vidljivim oštećenjima iz Domovinskog rata, učvršćena čeličnim nosačima i zatvorena staklom u opnu, čime je i sama dobila ulogu muzejskog eksponata, svjedočanstva bezumnog ratnog razaranja”, rekla je za Hinu ravnateljica tog muzeja Hrvojka Božić. Istaknula je da je riječ o lokalitetu višestoljetnoga vojnog obilježja od 1582. godine, kada je na njemu napravljena drvena stražarska kula koja je čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi, sve do Domovinskog rata, kad se tu branio Karlovac i Hrvatska.

“Rijetko je koja karlovačka lokacija toliko povijesno i memorijski slojevita, a istodobno jednostavna, jasna i prihvatljiva kao Turanj jer je tijekom Domovinskog rata, nalazeći se na samoj bojišnici, bila i ostala simbol obrane grada Karlovca, te vrlo slikovito govori o razdoblju od 1991. do 1995. godine, kako se branio Karlovac i Hrvatska oružjem, ali i življenjem jer se tada tu na samoj bojišnici živjelo, škole su radile kad se moglo, pekarnice i razni obrti. Karlovčani su svojim življenjem u Karlovcu branili svoj grad i obranili ga, iako je bilo i žrtava”, rekla je Božić.

Posebice je istaknula spomen-sobu u kojoj je poimeničnim predstavljanjem počast dobilo 225 Karlovčana poginulih u Domovinskom ratu.

“Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili sve pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni mnogi pregovori o uspostavi primirja, obavljale su se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani, a sve se to vidi kroz dokumente i izložbu koja je velikim dijelom interaktivna i zbog toga posebno zanimljiva mladima”, rekla je Božić.

Dodala je da je Muzej Domovinskog rata u sklopu kompleksa Križanić Turnja. Kompleks je u nazvan po zapovjednicima krajiške straže – braći Križanić. To je bivši vojni prostor od 13.000 metara četvornih s objektima koji su vrijedan primjer austrijskoga vojnog graditeljstva, a 2013. godine uvršten na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

“Ove godine kompleks je razgledalo mnogo posjetitelja, među kojima i oko četiri tisuće učenika osmih razreda iz slavonskih županija, a na učenike i studente kao posjetitelje Muzej računa i ubuduće. Osim hrvatskih branitelja i domaćih i stranih turista, koji se interesiraju za suvremenu povijest i nastanak Republike Hrvatske, našu će posebnu pozornost imati učenici i studenti, da dobiju mogućnost učenja i istraživanja povijesti i ulozi karlovačkog područja u Domovinskom ratu”, zaključila je Božić.

Dio Muzeja je i vanjski izložbeni dio vojne tehnike, a u zgradi će posjetiteljima na raspolaganju biti mnogi multimedijski sadržaji, fotografije, filmovi, animacije i glazba. Muzej će imati višenamjensku dvoranu, knjižnicu, suvenirnicu i kafić.

Da će u petak biti na otvorenju Muzeja Domovinskog rata, potvrdila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina