Svjedok protiv bivše SDP-ove županice Lovrić Merzel: ‘Predao sam 100 tisuća eura a ona je novac uzela i spremila iza slike’

Zagreb,25.03.2019 - Nastavak suðenja bivšoj SDP-ovoj sisaèko-moslavaèkoj županici Marini Lovriæ Merzel. Na fotografiji Marina Lovriæ Merzel. foto HINA / Denis CERIÆ /dc

Krunski svjedok na suđenju bivšoj SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, Željko Žužić u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio kako je političarki optuženoj za korupciju dao 100.000 eura mita.

Svjedok je postao jer je priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. USKOK bivšu SDP-ovu županicu, među ostalim, tereti da je od Žužića uzela mito od 100.000 eura.

Na suđenju bivše SDP-ove županice Lovrić Merzel savjetnici otkrili svoje naknade: Tereti se za štetu veću od šest milijuna kuna

Žužić je danas kazao da ostaje kod ranijeg iskaza u kojem je detaljno opisao svoje sastanke sa županicom te opisao kako joj je na sastaku donio novac.

“Ona ih je spremila iza neke slike i kazala mi da se ništa ne brinem. Čuo sam od nekih osoba da ona i inače uzima novce, a s obzirom da se kod nas ne plaća u eurima, zaključio sam da je novac za nju ili nekog njoj bliskog”, kazao je Žužić.

Bivšoj županici stavlja se na teret da je od poduzetnika Željka Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića, koji je znao da je novac stečen korupcijom.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Popeca.

Podsjetimo, bivšu županicu i njene suoptuženike USKOK tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenja javnog novca na privatne zabave.

USKOK-ovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i Žužića, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića također nagodio s tužiteljstvom.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice, za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

Osim toga, Lovrić Merzel je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr