Thompson o preporuci Vijeća: ‘Bojna Čavoglave ne smije biti zabranjena, ona je simbol Domovinskog rata’

Foto: Fah, vlada.hr; fotomontaža: Narod.hr

“Pjesma “Bojna Čavoglave” nije zabranjena, niti bi smjela biti zabranjena i svatko onaj tko je pokuša zabraniti nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata, a ta pjesma je jedan od tih simbola. Pjesma je nastala u Domovinskom ratu i nema nikakvu poveznicu s totalitarnim režimima iz prošlosti”, poručuje dragovoljac Domovinskog rata i hrvatski vojnik, a danas najslušaniji pjevač domoljubnih i rodoljubnih pjesama u Hrvatskoj Marko Perković Thompson komentirajući kontroverzne preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Poznata Thompsonova pjesma Čavoglave u hollywoodskom filmu Renegades, Odmetnici

“Ja mislim da veliki broj hrvatskih građana dijeli ovakvo mišljenje pa bih preporučio hrvatskoj Vladi i hrvatskim političarima da ga također uzmu u obzir. Povijest, kako bližu tako i daljnju, možemo različito tumačiti, ali je ne možemo nijekati, a pogotovo iskrivljavati, poglavito kada se radi o simbolima i temeljima na kojima je nastala moderna Hrvatska država, poručuje Marko Perković Thompson.

> (VIDEO) Podsjetimo se što je sudac Šumanović rekao u izdvojenom mišljenju u slučaju ‘Za dom spremni’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Evo 4 zaključka oko kojih se Vijeće složilo: Oko Dokumenta – bez suglasja

Poruku hrvatskog branitelja i popularnog pjevača prenosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji, donosimo Vam izjavu Marka Perkovića Thompsona u vezi preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Perković Thompson → Zbog vaših učestalih pitanja vezano za raspravu o preporuci Vijeća za suočavanje s prošlošću, iznijet ću vam svoje mišljenje.

Pjesma “Bojna Čavoglave” nije zabranjena, niti bi smjela biti zabranjena i svatko onaj tko je pokuša zabraniti nije normalan, jer time zabranjuje simbole Domovinskog rata, a ta pjesma je jedan od tih simbola.

Pjesma je nastala u Domovinskom ratu i nema nikakvu poveznicu s totalitarnim režimima iz prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzvik “Za dom spremni” nije korišten samo u pjesmi “Bojna Čavoglave”, nego su ga koristili hrvatski branitelji iz gotovo svih postrojbi od početka Domovinskog rata pa sve do njegovog kraja, a postrojbe HOS-a su taj poklič uzele kao svoj službeni pozdrav. Kako su ga koristile postrojbe u Domovinskom ratu, tako sam ga i ja 1991. uvrstio u pjesmu koja je bila budnica i odigrala važnu ulogu u podizanju morala hrvatskim braniteljima, a koja i danas njeguje uspomenu na to vrijeme u kojem se stvarala Hrvatska država.
To je jedina prava istina, a sve drugo je manipulacija od strane jugokomunističkih grupacija.

A kada već svi iznose svoj stav o pokliču “Za dom spremi”, želim i ja ovdje iznijeti svoj. Za razliku od tzv. “hrvatskih povjesničara”, ja držim da taj poklič nije jedino i ekskluzivno korišten za vrijeme NDH, nego je u raznim inačicama korišten i ranije kroz hrvatsku povijest. Istina je da je u ovom i sličnom obliku (“Za dom i Poglavnika”) korišten i za vrijeme NDH, što ga ne čini, ponavljam, isključivim vlasništvom Ustaškog pokreta niti ga se može potpuno poistovjetiti samo i isključivo s Ustaškim pokretom jer ima daleko starije korijene. Želim naglasiti još nešto, nije moguće i nije potrebno zanijekati i odbaciti sve ono što je na bilo koji način korišteno za vrijeme NDH, pa recimo kao primjer hrvatsku valutu kunu, vojne činove, nazive teritorijalnih jedinica (župan,županija) itd.

Moramo li se svega toga odreći i zakonom zabraniti samo zato što je korišteno i za vrijeme NDH? Mislim da ne trebamo i nećemo jer je to dio puno starije hrvatske povijesti. Pa tako i pozdrav “Za dom spremni” ima dublje korijene, ponavljam, u sličnim inačicama, pa je bilo sasvim prirodno da ‘91 posegnemo za tim pozdravom. A sam pozdrav u svojoj naravi je toliko nenasilan i plemenit te izražava spremnost za obranu svog doma i Domovine.

Želim još nešto reći o Vijeću koje je donijelo ove preporuke. Takvo Vijeće da bi za mene bilo mjerodavno i prihvatljivo moralo bi biti sastavljeno od članova koji nisu bili pripadnici niti Ustaškog, niti komunističkog pokreta. Ovo Vijeće to nije jer u njemu sjede i bivši komunisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da veliki broj hrvatskih građana dijeli ovakvo mišljenje pa bih preporučio hrvatskoj Vladi i hrvatskim političarima da ga također uzmu u obzir.
Povijest, kako bližu tako i daljnju, možemo različito tumačiti, ali je ne možemo nijekati, a pogotovo iskrivljavati, poglavito kada se radi o simbolima i temeljima na kojima je nastala moderna Hrvatska država.

Marko Perković Thompson”, zaključuje u komentaru.

> Izdvojeno mišljenje prof. Tanjića: ‘Komunizam i njegovi totalitarni korijeni još su neistraženi a često i prikrivani’

> Obožavatelji popularnog pjevača traže javno očitovanje predsjednice, premijera i ministra: ‘Je li Thompson fašist, a njegovi mi huligani?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.