TIH povodom uhićenja vezanih uz JANAF: ‘Korupcija nije ni lijeva ni desna, a politička imenovanja uzrok su neučinkovitog upravljanja’

Foto: fah

Transparency International Hrvatska povodom nove akcije USKOK-a i uhićenja radi sumnje na korupciju i zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarstvu smatra da je upravljanje trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu neučinkovito, štetno i nije u javnom interesu.

„ JANAF je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu na čelu kojeg se nalaze politički imenovani pojedinci na temelju stranačke pripadnosti, iako se provode formalni natječajni postupci za zapošljavanje.

Vlada je usvojila Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za 2019.-2020. godinu, a JANAF i revidirani Akcijski plan za isto razdoblje, te Kodeks poslovnog ponašanja 9.1.2020. godine prema svim standardima ISO kvalitete.

Iz ovog primjera vidljivo je da koruptivni rizik nije smanjen unatoč postavljenim pravilima i formalnim procedurama, te preventivnim alatima.

Isto tako borba protiv korupcije ne smije biti korištena kao sredstvo za političke obračune, već kao jednak i mjerljiv kriterij za svaku nepravilnost bez obzira o kojem se pojedinačnom slučaju radi. Dosadašnja iskustva pokazuju da se uglavnom primjenjuju selektivni kriteriji.“ istaknula je dr.sc. Davorka Budimir predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr