Vinković: Sutkinja Nyambe odbila je svih 10 točaka presude protiv Mladića

tihomir-vinkovic-Matimba Nyambe
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Bivši general JNA i ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, te je osuđen na doživotni zatvor.

O pravnim i društvenim posljedicama presude u emisiji HRT-a ”U mreži Prvog” govorili su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, komentator i dopisnik HRT-a Tihomir Vinković, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica i preživjela žrtva genocida Ćamil Duraković.

– Ja sam racionalno proučio stvari i prije ove presude, očekivano je bilo minimalno da se potvrdi prvostupanjska presuda jer je činjenica o genocidu u Srebrenici nepobitna. Ono  zbog čega smo razočarani je detalj optužnice koji se odnosi na drugih šest općina u BiH koji u drugom stupnju nisu obuhvaćene i tu su izdane žrtve drugih mjesta koje nisu ništa drugačije prošle nego mi u Srebrenici. Potvrda genocida i doživotne kazne drugoj najbitnijoj osobi u tom političkom establišmentu RS-a je djelomična satisfakcija, rekao je Duraković.

> Tko je sutkinja Matimba Nyambe koja se ne slaže s presudom Mladiću?

> SAD, EU, UN, Srbija, Njemačka o pravomoćnoj presudi Mladiću

> Mladiću potvrđena doživotna kazna: Proglašen krivim po 10 od 11 točaka

– Poruka ove presude je da će svaki zločin koji se počini u ovim razmjerima biti kažnjen. Ovo je maksimalna kazna, ali nema ni tog suda ni kazne koji bi bio pravičan za sve strašne zločine koji su se dogodili. Daleko pravičnija presuda bi bila da je potvrđena presuda za Srebrenicu, da je presuda i za genocid u šest BiH općina, bila bi pravična presuda da se utvrdilo da je Mladić do svibnja 1992. bio general vojske Jugoslavije, a nakon toga je preuzeo vojsku RS-a. Te Mladićeve nalogodavce je ova presuda izostavila, rekla je Škare Ožbolt.

“Škabrnja je bila u optužnici, ali je maknuta”

Zatim joj je postavljeno pitanje zašto Hrvatska i zločini u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni optužnicom. Voditeljica je također upitala zašto nije potvrđen genocid i u ostalim općinama navedenim u optužnici.

“Koliko je meni poznato, to je bilo u optužnici, ali je kasnije maknuto iz optužnice – to je ono što je najgore. Ja mislim da Hrvatska nije na pravi način reagirala i inače smo jako slabo reagirali na sve postupke koji su se vodili na Haškom sudu. Dakle, slučaj Škabrnje nije obuhvaćen… Tu je bilo mučenja i ubijanja 43 civila i 15 hrvatskih vojnika, u Nadinu 14 civila – sveukupno negdje 86 osoba. Mladić je bio odgovoran i za napad na Vrliku, Kijevo, Šibenik… Ja ću samo podsjetiti da je na suđenju Jovici Staničiću citiran ulomak upravo iz Mladićevog dnevnika gdje Mladić izdaje naredbu: ‘Kvalitetno očistiti rejon Nadin-Škabrnja’. To ‘kvalitetno očistiti’ znači – poubijati sve.” – rekla je Škare Ožbolt i nastavila:

“Sama Škabrnja je bila predmet više postupaka u Haagu – i u postupku Milanu Martiću, i Babiću, i Slobodanu Miloševiću, i Zorani Banić. Međutim, jako je važno ovdje naglasiti da nikada nalogodavci nisu proglašeni odgovornima. Bilo je nekoliko presuda u odsutnosti, ali, bez obzira na to, činjenica da nitko nije proglašen odgovornim zasigurno ostavlja jedan vrlo gorak okus.”

“Sutkinja Nyambe jedina je bila protiv doživotne kazne Mladiću”

Tihomir Vinković je komentirao:

“Jučer sam, razgovarajući s vrlo visokim dužnosnikom haškog tužiteljstva, kada sam ga pitao zbog čega je predsjedavajuća sutkinja Nyambe sama odbijala prvostupanjsku presudu protiv Mladića, on me je upitao jesam li čitao to i rekao da, ako nisam čitao, šutim. No, nije ni on, naravno, pročitao – ima jako puno stranica.

Dakle, što ona misli o tome, trebalo bi pročitati i to bi trebalo komentirati, a, inače, čuli smo kako govori engleski tako da je jako loš prijevod stizao do Hrvatske. Naime, ona je odbila svih 10 točaka presude. Jedina je imala odvojeno mišljenje o tome – četvero sudaca bilo je za to da se Mladića osudi na doživotni zatvor, samo ona se izuzela.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt