Tko je Blago Markota – novi vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije?

Foto: fah

Saborski Odbor za medije jednoglasno je odlučio imenovati Blagu Markotu vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a. Tu odluku još mora potvrditi Sabor na glasovanju. Podsjetimo HRT je bez vodstva od 1. listopada kada je istekao v.d. mandat Siniši Kovačiću.

Kod nas se rijetko viđa da se oporba i vladajući oko nečega slože, a ovog puta su se složili da je Markota dobro prijelazno rješenje do izbora novog glavnog ravnatelja HRT-a.

„SDP nema primjedbi, to je čovjek koji je dugo u kući, obavljao je odgovorne dužnosti, a kolege nisu imale prigovora na njega. Ovo je ozbiljan prijedlog za razliku od njegova prethodnika koji je loše radio svoj posao, uzimao si veće ovlasti nego su mu dopuštene i posmjenjivao cijelu hrpu ljudi“ – kazao je SDP-ov Nenad Stazić. Markota, dodaje, ima punu podršku SDP-a, ali isto tako, ta stranka, naglašava, očekuje da se čim prije raspiše natječaj za novog glavnog ravnatelja, prenosi Večernji list.

No što uopće znamo o novom vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a?

Prema javno dostupnoj biografiji Leksikona radija i televizije Blago Markota marketinški je djelatnik rođen 1973. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na HRT-u radi od 1999. godine na poslovima financijske analitike. Bio je rukovoditelj odjela Marketing HTV-a od 2001. do 2008. godine, kada je HTV ostvario najviše prihode od marketinga u povijesti HRT-a. Markota je od 2005. do 2008. bio predsjednik Uprave tvrtke kćeri HRT-a – Orfej, a od 2008. do 2009. godine bio je ravnatelj HTV-a, u mandatu Vanje Sutlića. Od 2013. rukovoditelj je RJ Arhiva i programsko gradivo, vodi projekte digitalizacije arhivskoga gradiva HRT-a i izradbe koncepta arhivskih kolekcija HRT-a. Od 2014. upravlja projektom EBU-a Digitalizacije arhivskoga gradiva, u kojem se nalazi 10 zemalja jugoistočne Europe, a iste godine postaje član Izvršnog odbora FIAT/IFTA-e. Član je više radnih grupa Ministarstva kulture za arhivistiku i digitalizaciju kulturne baštine te asistent na Sveučilištu Sjever, Koprivnica, za medijski menadžment.

Nije ima previše medijskih istupa, ali je medijima i široj javnosti poznat najviše iz vremena kada je bio ravnatelj HTV-a, u mandatu Vanje Sutlića s kojim se kasnio sukobio, a poznat je i njegov sukob s Hloverkom Novak-Srzić od koje je zatražio da odstupi s mjesta urednice informativnog programa HTV-a.

Sutlić je Markotu u studenom 2009. godine optužio da je kriv za pad gledanosti i prihoda od marketinga i izrazio žaljenje što je Markoti, kako je sam rekao, dopustio previše te najavio njegovu smjenu. Sutlić je tada otkrio i kako je Markota prvo pristao dati mandat na raspolaganje pa se predomislio.

Markota je na to odgovorio kako ga je Sutlić njegov mandat zatražio u birtiji.

“Bio sam lojalan suradnik gospodinu Sutliću i uvijek smo besprijekorno surađivali. Problem je počeo kada je počeo nasjedati na priče da rovarim protiv njega i kada je od mene prije dva tjedna tražio da prisustvujem sastanku ogranka HND-a na HTV-u. Odbio sam to jer nisam član HND-a. Tada je puklo i rekao mi je da radim protiv njega. Što se tiče zahtjeva za mojim mandatom, to je bilo u razgovoru u birtiji”.

Zatim je Markota zatražio smjenu tadašnje glavne urednice informativnog programa HTV-a, Hloverke Novak-Srzić zbog slučaja Ane Jelinić te zbog tadašnjeg izvještaja o nevjerodostojnosti prema kojemu gledatelji više vjeruju Dnevniku Nove TV.

Na sastanku programskog Vijeća HTV-a iznio je izvještaj o slučaju smjene Ane Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr. Jelinić je Hloverka Novak-Srzić smijenila zbog njezina priloga o korupciji. Kako je Markoti istekao zakonski rok u kojemu je mogao prijaviti Etičkom povjerenstvu ili Anu Jelinić ili Hloverku Novak Srzić zbog kršenja Etičkog kodeksa, ravnatelj HTV-a predložio je da to umjesto njega učini Vanja Sutlić koji kao ravnatelj HRT-a nije vremenski ograničen. Na kraju su 10-tak dana poslije smijenjeni Sutlić i Markota, dok je Novak-Srzić ostala urednica informativnog programa.

Blago Markota v.d. glavnog ravnatelja HRT-a ostat će najmanje do Nove godine, budući da bi se natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a trebao raspisati tek polovinom prosinca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr