Tko će u Splitsko-dalmatinskoj županiji formirati većinu?

Miro Bulj
Foto: Fah

Most Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je održao konferenciju za medije na kojoj se govorilo o izbornom rezultatu. Glede jučerašnjeg zahtjeva DP-a da u županijskoj skupštini Most, HDZ i DP formiraju većinu, Most je odgovorio da neće sklapati nikakve formalne koalicije, nego da predlaže svog kandidata za predsjednika Skupštine i poziva da ga svi podrže.

> Pauletić: Jedini spas za hrvatsku politiku je da Most i Domovinski pokret udruže snage!

Na današnjoj konferenciji za novinare Most Splitsko-dalmatinske županije obratio se javnosti na temu izbornih rezultata i postizanja većine glasova u Županijskoj skupštini. Na konferenciji su govorili Miro Bulj, nositelj Mostove liste za Županijsku skupštinu i izabrani član Skupštine, Ante Kujundžić, politički tajnik i povjerenik Mosta za Splitsko-dalmatinsku županiju i Ivica Kukavica, izabrani član Skupštine.

Ante Kujundžić na početku je zahvalio biračima na velikom povjerenju koje su im dali, te je rekao da su ostvarili rezultat koji im je, kako kaže, taman.

„Nemamo se s čime hvaliti, nemamo zbog čega plakati. Trebamo biti ponizni i zadovoljni sa ostvarenim. Ušli smo u velikom broju gradova naše Splitsko-dalmatinske županije u predstavnička tijela, imamo našeg gradonačelnika Grada Sinja, u Podstrani smo bili u drugom krugu. Kad podvučemo crtu u podizanju strukture, mislim da smo napravili dobar rezultat. Što se tiče slaganja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, Most neće trpiti dociranja bilo koga, isto tako neće biti dio OPG družine koja je bila na vlasti u bivšim sazivima. Oni definitivno ne mogu odgovoriti na izazove s kojima se naša županija suočava. Kao druga politička stranka u županiji mi ćemo predložiti bojnika HV-a, Ivicu Kukavicu, za predsjednika Skupštine“, rekao je Kujundžić.

Miro Bulj podsjetio je kako je Most bio najžešća oporba koja je ukazivala na sve nezakonitosti i nepravilnosti koje su se događale u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Nama nitko ne treba govoriti s kime ćemo mi koalirati. Mi smo jasni i predlažemo mog suborca, Ivicu Kukavicu, za predsjednika Skupštine i očekujemo potporu u tome“, rekao je Bulj.

Ivica Kukavica rekao je da su u ovu političku utakmicu ušli zato da naprave određene promjene jer nisu bili zadovoljni s dosadašnjim funkcioniranjem županije.

Zadovoljni smo s rezultatom, dobili smo ogroman broj glasova i priliku da nešto napravimo. S obzirom na situaciju u Županijskoj skupštini, mislimo da je najbolje da kandidat za predsjednika bude onaj koji jamči i garantira da će se u Skupštini rješavati svi krucijalni problemi, ideje i prijedlozi. To znači da mi s nikim ne ulazimo u koaliciju nego sve zovemo da nas podrže u ovome jer sam ja kao nestranački kandidat jamac i garancija da ako s bilo kojeg krila dođe dobra ideja ili prijedlog, o tome će se u Skupštini raspraviti ispred očiju javnosti i neće biti nikakvih zakulisnih igara. Vidio sam da se puno dobrih prijedloga koji dolaze od oporbe ne razmatra. Svi oni koji žele dobro našoj županiji, omogućit će joj da ide prema naprijed“, rekao je Kukavica.

DP jučer pozvao Most i HDZ na koaliciju

Predsjednik Domovinskog pokreta Splitsko-dalmatinske županije Nikola Grabovac izjavio je u srijedu kako neće surađivati sa SDP-om i Kreumovim HGS-om te pozvao HDZ i Most da zajedno s njima formiraju većinu u županijskoj skupštini.

Naime, iako je Blaženko Boban nadmoćno pobijedio svog protukandidata Ranka Ostojića, u Županijskoj skupštini situacija za HDZ nije jednostavna, a osvojili su najviše, 18 vijećnika. Njihov dojučerašnji partner HGS je podbacio i ima samo 4 mandata, što im zajedno nije dovoljno za većinu od 24 vijećnika. Kalkuliralo se kako će s njima u koaliciju ući i Domovinski pokret čija tri vijećnika bi im omogućila većinu.

– Suradnja nije moguća s HGS-om Željka Keruma. Oni su omogućili trgovačkom koalicijom da naša županija postane potpuno devastirana. Kada govorimo o rezultatima, moramo priznati HDZ-u pobjedu, ali oni više neće moći napraviti koaliciju svojim uhodanim stilom i pomoću žetončića. Most je kao i Domovinski pokret opcija koja je dobila povjerenje za promjene i provođenje reformi. Možemo postati osigurač i ključni faktor koji će se u našoj županiji događati. Most je predvođen legendama, Ivicom Kukavicom i Mirom Buljem i ja ih javno pozivam na suradnju. Svima je jasno da HDZ i Most čine elegantnu većinu i mi bismo ih podržali, na osnovu programske suradnje i bez ikakve trgovine. Pozivam ih da sjednu za stol i dogovore model suradnje za dobrobit županije – rekao je Grabovac, prenio je Večernji list.

Most na gradskoj razini koalira s SDP-om i Možemo, hoće li na županijskoj drugačije?

Rezultati izbora za splitsko-dalmatinsku županijsku skupštinu su sljedeći:

HDZ je osvojio 18 mandata, Most 7 mandata, SDP 6, koalicija HSLS-Nezavisna lista mladih-Pametno za Split i Dalmaciju 5 mandata, Centar Ivice Puljka 4, Kerumova Hrvatska građanska stranka 4 i Domovinski pokret 3.

I dok bi na županijskoj razini Most mogao surađivati s DP-om, Most će u Gradskom vijeću Grada Splita podržati većinu koja se sastoji od Puljkovog Centra, SDP-a, Možemo i nezavisne liste Mamić-Ramljak. Drugim riječima, većinu u splitskom gradskom vijeću činit će svi zastupnici osim onih iz HDZ-a i Kerumovog HGS-a.

Jutarnji list krajem svibnja je pisao:

“To znači da će većinu u (gradskom) Vijeću imati Centar sa sedam vijećnika, SDP, Možemo i Most s po tri vijećnika, a pridružit će im se i dva vijećnika s Nezavisne liste Mamić/Ramljak. U oporbi će ostati HDZ-ovih devet vijećnika i Kerumova četiri.

Ono što se već sada zna, jest da ključeve vlasti u Splitu drži Most sa svoja tri vijećnika, jer bez njih nema većine, pa će ta stranka najvjerojatnije tražiti i mjesto predsjednika Vijeća. To drugim partnerima nije sporno, čak im je i logično da onaj o kome ovisi većina to traži, te da to bude netko od manjih partnera, ali postoje i ideje da se manje stranke izmjenjuju na mjestu predsjednika Vijeća. Odnosno neki bi partneri mogli tražiti upravo to, ali i ako bude Ivica Grković iz Mosta predsjednik Vijeća neće oko toga, doznajemo, raditi probleme.”

U županijskoj skupštini Most je sa 7 mandata 2. stranka po redu. Hoće li se podržati njihov prijedlog za predsjednika Skupštine?

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr