Tko je Dušan Stojanović, novinar koji je svrstao Grabar-Kitarović uz ekstremnu desnicu?

Foto: facebook, fah montaža: narod.hr

Mnogi hrvatski mediji raspisali su se o članku koji je za Associated Press napisao srpski novinar Dušan Stojanović.

Pročitajte prijevod AP-ovog članka u kojem se iznose neistine i prosvjedu protiv IK i presjednici Grabar-Kitarović!

U tom je tekstu rečeno da je “zahvalila Argentini što je omogućila utočište nakon rata Hrvatima koji su pripadali ustaškom režimu” U članku naslovljenom “Ekstremno desni, pa čak i rasistički pogledi postaju “mainstream” u centralnoj Europi” citira se između ostaloga Efraim Zuroff iz Wiesenthal centra te se navodi kako neki političari u Hrvatskoj “negiraju Holokaust ili veličaju pronacistički ustaški režim, koji je pobio desetine tisuća Srba, Roma, Židova i antifašističkih Hrvata u ratnim logorima”.

Igor Peternel: “Predsjednica ekstremna desničarka? Niti po jednom kriteriju!”

Taj je članak prenijelo preko 20 portala uključujući ABC News, Fox News, Yahoo pa i Washington Times.

Luka Mišetić pojasnio tko je pisao članak

Luka Mišetić je na Twitteru objavio kako se radi o čovjeku koji godinama plasira teze o “ekstremnoj desnici u Hrvatskoj” te naveo nekoliko njegovih novinskih članaka u sličnom tonu.

“Probudio se jutros s vijestima kako je AP proglasio KGK pripadnicom “ekstremne desnice.” Zvuci mocno. Onda vidim da je autor AP teksta Dusan Stojanovic iz Zagreba, koji godinama plasira tezu o “far right in Croatia.” Dakle, ne radi se o “svjestskim medijima”, nego o Stojanovicu”, napisao je Mišetić.

Zanimljivo, na svom Facebook profilu, Dušan Stojanović navodi kako je rođen i živi u Beogradu, a na Linkelnu navodi kako već 33 godine pokriva Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Sloveniju za Associated Press.

Izvor: narod.hr