Tko je HDSSB-ovac Josip Salapić – kojeg su Šeks i Plenković ugurali na HDZ-ovu listu?

josip salapić
Zagreb, 24.06.2020. - Predstavljanje nositelja liste i kandidata HDZ-a za VII. izbornu jedinicu u Španskom. Na fotografiji Josip Salapić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

HDZ-ovci u Slavoniji neugodno su bili iznenađeni pojavom HDSSB-ovca Josipa Salapića na njihovim listama za predstojeće parlamentarne izbore. Salapić je na koncu osvanuo na HDZ-ovoj listi u VII. izbornoj jedinici, na čelu sa zamjenikom HDZ-ova predsjednika Tomom Medvedom.

Salapića su neki HDZ-ovi dužnosnici, predlagali za IV., osječko-virovitičku jedinicu, no takvom prijedlogu usprotivile su se tamošnje organizacije stranke.

Do problema je došlo kada su Vladimir Šeks, ali i Andrej Plenković, inzistirali da Josip Salapić, koji je u mandatu Jadranke Kosor bio praktički njena desna ruka te je potom nakon Karamarkove pobjede otišao iz HDZ-a u HDSSB, bude na prolaznom mjestu liste u toj slavonskoj jedinici. No, lokalni HDZ-ovci su se pobunili pa je postignut kompromis, a Salapić je završio u VII. jedinici, navodi 24sata.

“Toga smo čovjeka izabrali za predsjednika osječke organizacije u ožujku 2012. godine, a nakon dva i pol mjeseca izdao nas je i pretrčao u HDSSB, da bi potom odjeven u crnu vojnu odoru pred TV kamerama salutirao Branimiru Glavašu da je njihova stranačka vojska spremna. Blatio nas je najružnijim kvalifikacijama, a HDZ mu je toliko pomogao u životu da nas je nazivao svojom drugom obitelji. Sada, kada su Glavaš i HDSSB praktički politički potrošeni, kada se Salapić i preselio u Zagreb, Šeks i Plenković nam ga žele nametnuti u vrh izborne liste. Da je to prošlo, našem članstvu više ne bismo mogli pogledati u oči”, kazao je za net.hr član ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije i potvrdio da te organizacije više ne bi bilo da je to prošlo.

Pojašnjavajući favoriziranje Salapića na listu HDZ-a kako bi ga doveo u Sabor, Vladimir Šeks je za N1 televiziju izjavio da je HDSSB bio vjeran saveznik HDZ-u u najtežim trenucima, a kako predsjednik ŽO HDZ-a, Ivan Anušić nije prihvatio Salapića na listu u IV. izbornoj jedinici, vještim manevrom premijera Plenkovića prekomandiran je u VII. izbornu jedinicu.

Dogovor s Glavašem platio je HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević padom na sedmo mjesto.

Suradnja je dogovorena s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je svjestan činjenice da sam mu i ja u posljednje četiri godine bio saveznik u Saboru i koji je odmah rekao da će voditi brigu o tome da se jedan naš kandidat nađe na njihovoj listi. Samo je od nas tražio da mu ne uvjetujemo izbornu jedinicu, a nama to nije bio problem”, rekao je HDSSB-ov čelnik Branimir Glavaš. Dodao je da HDSSB ne ulazi u formalnu koaliciju s HDZ-om, nego će samo Josip Salapić kao njihov član biti na listi HDZ-a.

Zadovoljan je i Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, koji se nedavno iz Osijeka preselio u Zagreb.

“Odlično smo surađivali u posljednjih pet godina i bilo je logično da se ta suradnja nastavi, kao što je i logično da budem u VII. jedinici jer s obitelji živim u Zagrebu. Mislim da nas ovdje čeka jako dobar rezultat, odnosno minimalno šest mandata, a vjerujem i više s obzirom na to da imamo stvarno jaku listu s ministrima Tomom Medvedom i Tomislavom Ćorićem, bivšim ministrima Nadom Murganić, Davorom Ivo Stierom… – rekao je Salapić za jutarnji.hr.

Gospodin Salapić je, odnosno Branimir Glavaš, sve ove godine podržavao politiku Andreja Plenkovića. Glasovao za sve Vladine prijedloge, bio je jedan oslonac HDZ-u i Andreju Plenkoviću u Hrvatskom saboru i u Vladi”, kazao je Šeks za N1, te pun pohvala na Salapićev dosadašnji rad, najavio kako će on nakon pobjede na izborima i dalje ostati državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Mediji navode da je zapravo pozadina cijele priče kriminalni političko-pravosudni projekt.

Tko je Josip Salapić?

Do svibnja 2012. Salapić je bio član HDZ-a, a potom je prešao u HDSSB.

Salapića je inače Vladimir Šeks davno vidio kao svog političkog nasljednika, a sam Salapić zahvaljivao je HDZ-u što je bio stipendist Zaklade hrvatskog državotvornog zavjeta, što mu je, kako se pohvalio, olakšalo školovanje, te što je zaslugom stranke ušao u Hrvatski sabor u prosincu 2011. Navodno je zahvaljujući Šeksu Salapić bio i član Državnog sudbenog vijeća. Nakon pobjede Tomislava Karamarka Salapić odlazi iz HDZ-a i stranka je zatražila da ga se smijeni iz DSV-a.

“Nedavne izjave zastupnika Salapića o potrebi preispitivanja pravomoćne presude protiv Branimira Glavaša od strane hrvatskog pravosuđa, smatram neprihvatljivim. Ta se izjava može protumačiti kao izravni pokušaj interveniranja u neovisnost pravosuđa, osobito imajući u vidu činjenicu da je Salapić član DSV-a koji je također samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, kako to izrijekom stoji u Zakonu o DSV-u”, kazao je u lipnju 2012. tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, Boris Šprem komentirajući Salapićeve ocjene pravomoćne presude Vrhovnog suda kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora. Kao novopečeni HDSSB-ovac Salapić je izjavljivao kako bi Ustavni sud trebao preispitati presudu Branimiru Glavašu jer je “sramotno da nevin čovjek koji je branio Osijek sjedi u zatvoru”.

Nakon što je, poslije izlaska iz zatvora i prije parlamentarnih izbora 2015., Branimir Glavaš osnovao Slavonsku sokolsku gardu (SSG), koju su kritičari prozvali Glavaševom stranačkom vojskom, gardi je pristupio i saborski zastupnik Josip Salapić, koji je kazao da u svojoj torbi mladi gardisti nose fakultetske diplome. HDSSB je tada, zajedno sa Salapićem, u pratnji Slavonske sokolske garde predao kandidacijske liste.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i belišćanski gradonačelnik Dinko Burić, koji je inače bio na čelu pobune protiv Glavaša, izvijestili su 2016. javnost da je HDSSB-ov Josip Salapić, koji je u Hrvatskom saboru mijenjao Branimira Glavaša, u Sabor ušao nezakonito, da je Mandatno imunitetno-povjerenstvo (MIP) prekršilo Zakon o izborima zastupnika te su prozvali MIP da ispravi nezakonitost.

Tada su na HDSSB-ovoj listi Vladimir Šišljagić i Dinko Burić dobili više od 10 posto preferencijskih glasova, a za razliku od njih Salapić je dobio svega 2,69 posto preferencijskih glasova, daleko ispod kvote prema Zakonu o izborima zastupnikâ u Hrvatski sabor koja bi mu dala mogućnost da za razliku od Šišljagića i Burića u Saboru mijenja Glavaša. Iz MIP-a su tada odgovorili da su odluku donijeli ”na temelju dokumenta dobivenih od ovlaštenih predlagatelja, zastupnika Branimira Glavaša i političke stranke HDSSB-a”.

Tužba, tada već bivših HDSSB-ovaca Šišljagića i Burića, “riješena” je tako što se Glavaš nekoliko mjeseci kasnije oglasio sa zahtjevom da mu se mandat aktivira od 3. svibnja 2017., čime je Salapić napustio Sabor, a političko se trgovanje nastavilo.

Nakon što je osigurao većinu u Saboru, Andrej Plenković i njegova Vlada krenuli su i u imenovanje novih kadrova po ministarstvima, pa je 14. lipnja 2017. na zatvorenom dijelu državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa imenovala Josipa Salapića iz HDSSB-a. Mediji su pisali da je to moguće nagrada za glas ministru Mariću u Saboru.

Ubrzo su uslijedila i nova imenovanja. Imenovan je predstavnikom Vlade u Povjerenstvu Gospodarsko-socijalnog vijeća za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava, imenovan je za člana Upravnoga vijeća Agencije za investicije i konkurentnost, imenovan je i za supredsjedatelja Mješovite komisije Republike Hrvatske i Katoličke crkve za rješavanje pravnih pitanja.

Sukob interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je dužnosnik Josip Salapić uz obnašanje dužnosti zastupnika u Hrvatskom saboru istovremeno bio član i predsjednik Nadzornog odbora trgovačkog društva Bizovačke toplice d.d. u stečaju, te je prekršio zakon. Povjerenstvo je za utvrđenu povredu ZSSI-a kao sankciju odredio obustavu isplate dijela neto plaće u iznosu od 4000 kuna u dva mjeseca u dva jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedinačnom iznosu od 2000 kn. Salapić inače kao državni tajnik prima prema imovinskoj kartici plaću od 15.367,41 kn.

Josip Salapić rođen je 1976. godine u Osijeku. Diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Bio je Izvršni direktor uprave Hrvatska pošta d.d, u više mandata zastupnik u Hrvatskom saboru. Od 2017. imenovan je na mjesto državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa.

Oženjen je i otac jednog djeteta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.24 MB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr