Tko je Melita Mulić- nova Milanovićeva savjetnica, protivnica referenduma o braku?

Foto: Fah

Savjetnički tim predsjednika Zorana Milanovića ne prestaje izazivati interes javnosti. Ovoga puta to je izazvala Melita Mulić koja će u Uredu predsjednika biti savjetnica za ljudska prava i civilno društvo.

Mulić je imenovana, nakon što je LGBT udruga Zagreb Pride napala Milanovića zbog imenovanja Jadranke Žarković kao savjetnice za obrazovanje. Kao glavnu zamjerku ističu da je Žarković kao ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge U ime obitelji i Hrvatskog generalskog zbora. Naime odobrila je da se 119 učitelja, odgojitelja i profesora obrazuje na dvodnevnom skupu “Obitelj i škola – ključ odgoja za vrijednosti” u organizaciji udruge U ime obitelji.

“Palac dolje za Zorana Milanovića i Ured predsjednika Republike Hrvatske. Prepuštanjem takvog značajnog mjesta osobi koja je dokazano saveznica desnog klerikalnog pokreta, novi Predsjednik pokazuje ne samo da ne možemo računati na to da će braniti demokratske vrijednosti i ljudska prava, već da ćemo i nakon istrpljenog mandata Kolinda Grabar-Kitarović i dalje bivati prevareni i ostavljeni na cjedilu…”, poručili su iz Zagreb Pridea.

Foto: Snimka zaslona

Tko je Melita Mulić?

Rođena je 15. listopada 1976. u Sarajevu. Diplomirala je na Sveučilištu u Zadru, Odjelu za informatologiju i komunikologiju, magistrirala na Sveučilištu u Sussexu te je magistra suvremenih europskih studija.

Mulić je bivša članica SDP-a i bivša saborska zastupnica te supruga SDP-ova zastupnika Igora Dragovana, koji je, dok je Milanović bio čelnik SDP-a, obnašao dužnost glavnog tajnika stranke. Kuma im je bila Gordana Buljan Flander, ravnateljica Klinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Bila ja sedam godina zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova, a nakon što je Milanović postao premijer ušla je u Sabor kao zamjenica Tomislava Sauche (od 2012. do 2015. godine) te zamjenica Milanovića (2015-2016.) dok se nije vratio na zastupničku dužnost.

Napadala UIO i referendum o braku

Tijekom svog zastupničkog mandata protivila se tome da se brak ustavno definira kao zajednica žene i muškarca.

“Praksa određenih europskih država pokazuje da su neke od njih, poput recimo Mađarske, stavile u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene, dok su neke druge upravo donijele izmjene svojih zakonodavstava i liberalizirale su ih tako da su ozakonili istospolne brakove, pa čak i posvajanje djece. Ja načelno mislim da se o temeljnim ljudskim pravima, a mislim da je pravo na životnog partnera temeljno ljudsko pravo, ne može određivati na referendumu.”, kazala je Mulić.

Također je bila protiv Mostovog prijedloga za ukidanje beneficija saborskim zastupnicima

Kritizirala Bernardića

Otvoreno se sukobila s Bernardićem. Nakon što je 2017. godine Milanović zamrznuo svoj zastupnički mandata, Bernardić je trebao odlučiti tko će ga zamijeniti u Saboru. Prva na izbornoj listi SDP-a u prvoj jedinici bila je upravo Melita Mulić, no, Bernardić ju je preskočio i u Sabor poslao Alena Preleca, što mu je Mulić zamjerila.

“Od četiri kandidata, tri su žene i jedan muškarac. Jedna od njih sam ja, prva sljedeća na listi. Odabrao je muškarca, Alena Preleca”, prosvjedovala je Mulić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr