Tko je Zoran Konstantinović, gospodarski savjetnik veleposlanika Joška Para u vrijeme dok mu je nadređena bila Vesna Pusić?

Foto: Facebook, Zoran Konstantinovic, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Dugogodišnji veleposlanik Joško Paro, koji je obnašao dužnosti u Washingtonu, Londonu, a sada u Bruxellesu, prekršio je protokol i Pravilnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova, što je utvrdio Državni ured za reviziju. Iako je protupravno zaposlio osobu na mjesto gospodarskog savjetnika te joj isplatio naknade koje nisu u skladu s odredbama Uredbe o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova, veleposlanik Paro nije sankcioniran na radnom mjestu.

Istražitelji DORH-a provjeravali nepravilnost?

Naime, dok je Joško Paro obnašao dužnost hrvatskog veleposlanika u SAD-u, zaposlio je Zorana Konstantinovića na mjesto svog gospodarskog savjetnika. Konstantinović je tako protupravno bio zaposlenik hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu od rujna 2013. do lipnja 2016. godine za što mu je isplaćeno 1.319,109,00 kn, a za zdravstveno osiguranje još 59.964 dolara.

Nadalje, Konstantinović nije smio biti zaposlen jer nije ispunjavao temeljne uvjete za rad u diplomatskoj službi glede pristupa informacija, što je također potvrdila državna revizija.

“Poslove gospodarskog savjetnika obavljala je lokalno angažirana osoba, a te poslove može obavljati, prema unutarnjem aktu Ministarstva, samo djelatnik Ministarstva zbog pristupa klasificiranim podacima”, istaknula Biserka Čoh Mikulec pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću, za Novu TV 2017. godine.

Tko je Zoran Konstantinović?

Zoran Konstantinović rođen je 28. ožujka 1960. godine i sin je Vesne Čulinović Konstatinović, nekadašnje predsjednice Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA). Njegova majka prijateljica je s tadašnjom ministricom Vesnom Pusić, koja je u vrijeme njegova zapošljavanja bila nadređena Pari.

Konstantinović je iz Hrvatske otišao krajem 80-tih, a u SAD-u prema dostupnim podacima posjeduje policijski dosje, stoga je nevjerojatno da je veleposlanik Paro imao odobrenje Glavnog tajništva Ministarstva za zaposlenje sina prijateljice Vesne Pusić.

>Joško Paro – veleposlanik koji je dostavljao dokumentaciju Karadžiću, a branio privođenje ljudi s ključnim dokumentima za Gotovininu obranu

>Što je Joško Paro radio na tajnoj misiji u Beogradu 2000. kada se sastao s jugoslavenskim premijerom Koštunicom?

>Evo na koja pitanja o Jošku Pari Filozofski fakultet u Zagrebu ne želi odgovoriti!

Prema Hrvatskoj tjedniku, Konstaninović je u SAD-u osuđen zbog pokušaja prijevare stoga mu je zabranjen pristup institucijama.

Uz to, američki lokalni portal navodi kako se Zoran Konstantinović 2012. godine žestoko posvađao sa suprugom u svom domu zbog čega je intervenirala policija.

“Zoran Konstantinović (51) i njegova supruga Gabriela Konstantinović (48) optuženi su za neprilično ponašanje nakon svađe u njihovom domu na Smith Ridge Laneu. Policija je priopćila kako su primili telefonski poziv od Gabriele oko 3:40 sati u noći. Policija je izvijestila kako je svađa između bračnog para eskalirala. Zoran je optužen da je gurnuo suprugu dok je ona pokušala nazvati 911, a Gabriela je optužena da je razbila suđe i udarila muža u lice. Oboje su se pojavili pred sudom”, piše Daily Voice.

Kada je objavljeno izvješće državne revizije, otkriveno je kako je sporan bio i angažman tajnice, bez ugovora. Nakon kolovoza 2016. godine ugovor nije sklopljen, ali su isplate išle dalje i to 200 tisuća kuna. Odobravao ih je tadašnji veleposlanik Joško Paro, NOVA TV je izvijestila kako će nepravilnosti koje je pronašla Državna revizija, češljati i istražitelji DORH-a.

Ipak, Paro je umjesto istražitelja DORH-a ili sankcija Ministarstva, dočekao da ga premijer Andrej Plenković imenuje veleposlanikom u Kraljevini Belgiji, odnosno Bruxellesu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr