Tko su kandidati za Povjerenstvo za sukob interesa?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Odbor za izbor i imenovanja sastavio je u petak užu listu kandidata za Povjerenstvo za sukob interesa. Glasovanje će se održati idući tjedan, a predloženi kandidati su Antonija Petričušić, Dalija Orešković, Nataša Novaković, Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Leković, Tatjana Vučetić te GONG-ovi Duje Prkut i Dragan Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je i što radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa?

Tko su kandidati?

Antonija Petričušić je docentica na Pravnom fakultetu, na Katedri za sociologiju, članica Savjetodavnog odbora Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe, bila je članica pregovaračkog tima za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji , suradnica GONG-a, te alumni Akademije političkog razvoja 2005. godine skupa sa izvršnom direktoricom GONG-a Jelenom Berković. Članica je i “Centra za demokraciju i pravo – Mika Tripalo” u kojem surađuje s Ivom Josipovićem, Stjepanom Mesićem, Vesnom Pusić, Goranom Radmanom i mnogim drugim istaknutim bivšim i sadašnjim političarima. Antonija Petričušić je i jedna od autorica znanstvenog rada u časopisu Dejana Jovića čiji je predsjednik savjeta Nenad Zakošek, a čije je glavna tema bila rad konzervativno-političkih pokreta poput udruge “U ime obitelji”; gdje su iznesene lažne informacije o djelovanju udruge o čemu smo i pisali ovdje .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davorka Budimir: Zakošek nije dao da doktoriram jer sam dokazala da je hrvatska politička elita nastala iz SKH

Dalija Orešković dosadašnja je predsjednica Povjerenstva za sukob interesa. U njezinom mandatu kažnjavali su Milana Bandića, Željka Keruma, Andreu Zlatar Violić, Marino Lovrić Merzel i Sinišu Vargu. Pokrenula je čak dva postupka protiv Kolinde Grabar-Kitarović i presudila Tomislavu Karamarku s rečenicom “nije kriv, ali je odgovoran” te ju je index.hr nominirao za pozitivku 2016. godine. Udana je za Frana Leticu, sina dr. Slavena Letice.

Nataša Novaković završila je Pravni fakultet te specijalistički studij na Fakultetu političkih znanosti. Savjetnica glavnog direktora za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Od 2013. godine je koordinator inicijative Ujedinjenih naroda za društveno odgovorno poslovanje. Sudjelovala je kao panelist na događanju koje je u Bruxellesu organizirao Europski institut za rodnu jednakost (European Institute for Gender Equality, EIGE) . Sudjelovala i u javnoj raspravi oko Strategije rodne jednakosti Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) . Članica je Upravnog odbora Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji gdje je angažirana na pitanjima rodne ravnopravnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tončica Božić diplomirana je psihologinja te je na poslijediplomskom specijalizirala studij iz supervizije psihosocijalnog rada. Cijeli svoj život je posvetila tom području te je bila psihologinja u osnovnoj školi, psihologinja u ustanovi za duševno bolesne, u Odjelu za zaštitu braka, obitelji i mlt. osoba, Ravnateljica centra za socijalnu skrb u Krapini, privremena Ravnateljica Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije, voditelj, edukator i član raznih tijela za superviziju , a zadnje radno mjesto Srednjoj školi Krapina gdje je formirala i vodila superviziju grupa srednjoškolskih učitelja.

Davorin Ivanjek aktualni je član povjerenstva, bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sudski savjetnik Vrhovnog suda. Prema podatcima Imovinskog stanja dužnosnika vlasnik nekretnina koje u sveukupnoj vrijednosti prelaze iznos od 6,000.000 kuna.

Duje Prkut najpoznatiji je kao član civilne udruge GONG, a na stranicama udruge Aktiviraj Karlovac  tvrdi se da je stručnjak za antikorupcijsku politiku, izborno zakonodavstvo, otvorenost i transparentnost rada vlasti. Bio je aktivan tijekom referenduma o braku te je čvrsto zastupao poziciju protiv zaštite braka.  “Biti protiv znači biti demokrat i biti protiv totalitarizma”, izjavio je za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Zelić jedan je od ključnih ljudi u GONG-u, zagovornik imigracije, rodne ideologije, promijene definicije braka i borac za slobodu govora. Dok je bio direktor GONG-a iz udruge su su otvoreno poručili da ne žele surađivati s portalom Inicijative “U ime obitelji”.

Politički ‘neuravnotežen’ GONG bi ‘uravnotežio’ ustavne suce ‘prema svjetonazoru’

Aleksandra Leković Jozić savjetnica je ministra uprave, a osam godina je bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Tatjana Vučetić je bila državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa,a vodila je i vlastiti odvjetnički ured.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.