Tko su članovi Plenkovićevog Znanstvenog savjeta za koronavirus?

Zagreb, 20.11.2020 - Banski dvori, Znastveni savjet za borbu protiv korona virusa. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske objavio je prošlog tjedna nove, strože mjere zbog porasta broja umrlih i zaraženih koronavirusom. Nove mjere, koje uključuju djelomično zatvaranje, počele su se primjenjivati 28. studenog, a trajat će do 21. prosinca, uz mogućnost da se produlje ako bude potrebno. Od danas je i ograničen prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza.

> HAK: Ograničen prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza

Iako konačnu odluku o vrsti i trajanju mjera donosi Vlada Republike Hrvatske na nju, osim Stožera za civilnu zaštitu utječe i posebno tijelo koje je osnovano zbog pandemije koronavirusa.

Riječ je o Vladinom Znanstvenom savjetu koji trenutno ima 15 članova, a nisu svi znanstvenici niti se bave epidemiologijom, infektologijom ili virologijom.

Nije potpuno jasno tko je sastavljao Vladin Znanstveni savjet. Gostujući u emisiji Nu2 na HRT-u Frka Petešić, koordinator rada ovog Vladinog tijela, govorio je i o načinu funkcioniranja Vladina Znanstvenog savjeta, analizirao je epidemiološke mjere i sastav Vladinog znanstvenog savjeta.

Zvonimir Frka Petešić, magistar znanosti iz geopolitike, nije medicinske struke, a predsjednik Vlade predstavio ga je inače kao kvalitetnog čovjeka i svog prijatelja, koji ima „politički kliker; zna govoriti i nastupati“. Postavlja se pitanje posjeduje li za to ipak potrebne stručne kompetencije za analiziranje epidemioloških mjera i sastav Vladinog znanstvenog savjeta.

“U Znanstvenom savjetu nema glasovanja. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Izloži ga vrlo otvoreno. Tu su vrlo konstruktivne rasprave. O svim temama ne misle svi jednako. Na zadnjoj sjednici svi su se složili da ne treba ići u policijski sat, potpuni lockdown, već mjere treba postrožiti”, rekao je.

“Tu su pozvani zaista vrhunski stručnjaci u nekoliko disciplina. To je jedan multidisciplinarni znanstveni savjet. Imamo i virologe i infektologe i stručnjake javnog zdravstva i biomolekularne medicine. Tu smo uzeli najbolje – Miroslava Radmana i Nenada Bana koji su definitivno od naših znanstvenika u Hrvatskoj i inozemstvu na tom području vrh. I jednostavno trebalo je pokriti sve ostale discipline”, rekao je.

“Ja sam u prvoj varijanti čak i računao na gospodina Đikića i u prvom nacrtu Znanstvenog savjeta se premijer bio složio s tim. Međutim, trebali smo reducirati broj i onda smo sačuvali samo one najbolje i u tom segmentu nam se činilo da su doista Nenad Ban i Miroslav Radman vrhunski znanstvenici,” što ne umanjuje stručnost gospodina Đikića, dodao je.

Tko su članovi?

Članovi Vladinog Savjeta tako su i dvoje članova Stožera za civilnu zaštitu, prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ i glavni epidemiolog, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

>The Spectator: Imunitet krda je i dalje ključan faktor za borbu protiv koronavirusa

>Studija s Oxforda: Imunitet nakon bolovanja od covida traje šest mjeseci

Uz njih članovi Savjeta su dr. Andreja Ambriović Ristov, virologinja s Instituta Ruđer Bošković; dr. sc. Petra Klepac, epidemiologinja, docentica na London School od Hygiene and Tropical Medicine; prof. dr. sc. Branko Kolarić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, prof. dr. sc. Ozren Polašek, genetički epidemiolog, predstojnik Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu i prof. dr. sc. Igor Rudan, antropolog i epidemiolog, stručnjak za javno zdravstvo koji je bio konzultant za Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Zakladu Bill i Melinda Gates te gostujući profesor za više međunarodne istraživače s Kineske akademije znanosti.

Među članovima Savjeta nalaze se Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH; akademik Zvonimir Kusić, posebni savjetnik premijera; Damir Truth, pomoćnik ministra unutarnjih poslova; dr. Josip Car, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju; prof. dr. sc. Dragan Primorac, liječnik pedijatar, forenzičar i genetičar; akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman, molekularni biolog; prof. dr. sc. Gordan Lauc, profesor molekularne biologije i utemeljitelj biotehnološkog privatnog laboratorija Genos i prof. dr. sc. Nenad Ban, profesor strukturne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu iz Zuricha.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr