Tko su članovi Upravnog odbora Zaklade na koju Obuljen Koržinek prebacuje odgovornost za odluku o dodjeli novca udrugama?

Foto: tkojetko.irb.hr, snimka zaslona, efzg.unizg.hr, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Nedavno smo pisali o temi dodjele državnih sredstava udrugama i medijima u sklopu financiranja projekta “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija” ističući kako je nastavljena SDP-ova praksa u financiranju određenih nevladinih organizacija. Ovom prilikom donosimo imena članova Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je bila jedna od aktera koji su odlučivali o dodjeljivanju novca.

Upraviteljica zaklade već 17 godina je Cvjetana Plavša-Matić, magistrica ekonomije koja je na to mjesto ponovno izabrana 2017. za četverogodišnji mandat od 2017.-2021.

Cvjetana Plavša-Matić upraviteljica je Zaklade od njezina osnutka 2003. godine. Imenovana je u vrijeme SDP-ove vlade Ivice Račana te je ostala na toj poziciji za vrijeme svih Vlada od tada, nepunih 17 godina. Inače, o Cvjetani Plavši-Matić malo se zna, osim činjenice da je prije zaposlenja u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, od 1998. do 2004. radila u Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske.

> Obuljen Koržinek tvrdi da su o dodjeli 15 milijuna kuna udrugama odlučivali Europski socijalni fond i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

> Što se zna o udrugama koje su dobile 15 milijuna kuna od Ministarstva kulture?

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun

> Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i u 2018. financirala udruge koje se bave LGBT aktivizmom i rodnom ideologijom

U nastavku donosimo tko su članovi Upravnog odbora Nacionalne zaklade.

Predsjednik Upravnog odbora je prof. dr.sc. prof.dr.sc. Dražen Vikić-Topić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, voditelj centra za nuklearnu magnetsku rezonanciju na Institutu Ruđer Bošković i naslovni redoviti profesor u trajnom zvanju na Odjelu za biotehnologiju sveučilišta u Rijeci.

Foto: tkojetko.irb.hr

Njegova zamjenica je Silvija Belajec, diplomirana ekonomistica koja se trenutno nalazi na Poslijediplomskom studiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. U vrijeme vlade Ivice Račana, od 2000. do 2004. radila je u Ministarstvu financija kao stručni suradnik u Poreznoj upravi. Od 2004. do 2005., u vrijeme Sanaderove vlade, bila je stručni savjetnik u Kabinetu ministra financija. Od 2005. do 2011. bila je tajnica Kabineta ministra, a od 2011. do 2013. radila je u Svjetskoj banci u Washingtonu u Odboru izvršnih direktora, kao savjetnica izvršnog direktora. Od 2013. ponovno radi u Ministarstvu financija kao načelnica Sektora za međunarodne financijske odnose.

Ostali članovi Upravnog odbora su: Mate Damić, izv.prof.dr.sc. Ivana Bilić, Krešimir Čanić, prof.dr.sc. Vesna Vašiček, Višnja Fortuna, Stipe Mamić i Katja Šare.

> Zdenko Duka: Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce

> (VIDEO) HRT-ova Treća runda o neprofitnim medijima: Urednica i novinar Lupiga zajedno protiv Narod.hr-a i UIO

> Lijevi mediji i komentatori hvale Plenkovića radi Obuljen

> Nakon što je objavljeno da im je Obuljen Koržinek dodijelila 1,2 milijuna kuna – osnivač Privrednikovih tribina o Plenkoviću

Što znamo o ostalim članovima Upravnog odbora Nacionalne zaklade?

Mate Damić je magistar ekonomije koji se od 2015. nalazi na doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Asistent je na Katedri za trgovinu na Ekonomskom fakultetu.

Foto: snimka zaslona

Dr. sc. Ivana Bilić diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, na istom fakultetu je docentica te je vanjska suradnica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao i na medicinskom fakultetu u Splitu.

Foto: snimka zaslona

Krešimir Čanić završio je Višu vojnu školu u Zadru te stekao naslov časnika. Od 2000. do 2001. bio je voditelj časopisa u Europskoj stručnoj nakladi, od 2001. do 2012. marketing menadžer u tvrtki ANAK.d.o.o., od 2015. do 2016. predsjednik udruge Hrvatske urbane mreže, a od 2017. je savjetnik za EU fondove u Školskoj knjizi.

Foto: snimka zaslona

Vesna Vašiček diplomirala je i doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a danas je ondje redovita profesorica na Katedri za računovodstvo. Od 2000. do 2004. radila je kao glavna državna rizničarka u Ministarstvu financija.

Foto: efzg.unizg.hr

Višnja Fortuna završila je Studijski centar socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Završetkom poslijediplomskog studija na Medicinskom fakultetu – Socijalna psihijatrija i sociopatologija – stječe zvanje magistrice socijalne psihijatrije i sociopatologije.

Foto: snimka zaslona

Radno iskustvo stjecala je u Ljubljanskoj banci, Skupštini općine Novi Zagreb, u centru za socijalni rad općine Novi Zagreb. Zadnjih 20 godina radi u upravnom tijelu Grada Zagreba zaduženom za socijalnu skrb. Djeluje u radu ranih i stručnih tijela Vlade. Bila je i saborska zastupnica HSU-a (od 2011.) i članica saborskog Odbora za zdravstvo.

Stipe Mamić završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Bavio se poduzetništvom i obrtom, 1998.-2004. radio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa kao pomoćnik ministra za financije, ravnatelj uprave za financije te državni tajnik. Radio je u Privrednoj banci, a od 2016. ponovno radi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao pomoćnik ministra.

Foto: snimka zaslona

Katja Šare završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu i poslijediplomski stručni studij “Europski studiji” u Parizu. Od 2002. do 2009. radi u Ministarstvu europskih integracija, 2009. radi kao profesionalna diplomatkinja, tajnica u Upravi za potporu procesu pristupanja RH EU, Odjel za komunikacijsku strategiju. Od 2009. postaje tajnica kabineta ravnatelja u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH, a od 2013. je ponovno u MVEP-u, gdje trenutno obnaša dužnost voditeljice ureda državne tajnice za europske poslove.

U ovom sazivu Upravnog odbora Nacionalne zaklade bila je i HDZ-ova Sanja Putica, koja je svoju dužnost obnašala do 24. kolovoza 2017. te bivša ministrica Marija Pejčinović Burić, koja je tu dužnost obnašala također do 24. kolovoza 2017.

Prema priopćenju Ministarstva kulture upravo su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Europski socijalni fond bili nadležni za dodjeljivanje sredstava, dok je Ministarstvo kulture, kako tvrdi, imalo samo “posredničku ulogu”. No, ta tvrdnja ne može opravdati Ministarstvo kulture i Plenkovićevu vladu budući da upravo ona imenuje članove upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr