Tomašević i Možemo ne žele crkvu na Rudešu, a ranije su zaustavili gradnju crkve na Trnjanskoj Savici

Foto: Hina

Danas vladajući političari Zagrebom ne žele poštivati volju Rudešana koji traže novu župnu crkvu na parceli predviđenoj upravo za tu svrhu, a nekoć dok su bili aktivisti Možemo predvođeni Tomislavom Tomaševićem, bunili su se protiv bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i onemogućili gradnju crkve na Trnjanskoj Savici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Možemo želi spriječiti izgradnju nove crkve sv. Ane na Rudešu: Evo kako potpisom to možete promijeniti!
> Proslava Stepinčeva 2022. na Trnjanskoj Savici: 23 godine strpljivog čekanja na izgradnju župne crkve blaženom kardinalu
> Župnik župe bl. Stepinca u Zagrebu za Narod.hr o gubitku prostora za slavlje svetih misa
> Konačno kreće gradnja Crkve bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkoj Savici? – Kardinal Bozanić i Bandić dogovorili potpisivanje predugovora za svetište
> Kardinal Bozanić i Tomašević razgovarali o nastavku suradnje Grada Zagreba i Nadbiskupije

Prva župa posvećena bl. Alojziju Stepincu

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, dekretom od 10. veljače 1999. godine, osnovao je prvu župu posvećenu bl. Alojziju Stepincu, na Trnjanskoj Savici. Župa je nastala diobom dviju župa: Krista Kralja na Krugama, i Sv. Obitelji na križanju Držićeve i Vukovarske avenije.

Upravo te dvije župe osnovao je pred početak Drugog svjetskog rata kardinal Alojzije Stepinac.

Granice župe su: na sjevernoj strani Slavonska avenija, na južnoj strani rijeka Sava, na istočnoj strani Avenija Marina Držića i na zapadnoj strani Križna ulica. Prema dekretu, Župa slavi svojega zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca, 3. listopada, na dan kada je proglašen blaženim. Teritorijalno župa nije velika jer zauzima praktično jednu gradsku četvrt, ali je broj stanovnika velik. Prema podatcima na tom području stanuje oko 13 000 stanovnika, od čega je pola vjernika, dakle negdje oko 7000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župa djeluje na dvije lokacije: Pastoralni centar, Zvonimira Rogoza 1 i OŠ Jure Kaštelana, Vladimira Ruždjaka 2A.

Misno slavlje u predvorju škole

Od osnutka vjernici se na misno slavlje nedjeljom okupljaju u predvorju Osnovne škole Jure Kaštelana, dok se tijekom tjedna već godinama okupljaju u Pastoralnom centru. Centar je uređen za osnovne svagdanje potrebe Župe, te uključuje kapelu s pedesetak mjesta, vjeronaučnu dvoranu i župni ured.

U razgovoru za Narod.hr u kolovozu 2021. Antun Vukmanić, župnik župe bl. Alojzija Stepinca objasnio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nemamo zemljište za izgradnju crkve. To je jedini problem. Da imamo zemljište već bi se nešto učinilo. No, nemamo ga i ne možemo to sami riješiti, to je problem kojeg trebaju riješiti Zagrebačka nadbiskupija i Grad Zagreb, a nisu ga do sada uspjeli riješiti.” – rekao je  župnik Vukmanić i nastavio:

“U pokušaju rješavanja tog pitanja Grad Zagreb je 2007. godine uzeo jedno drugo crkveno zemljište u župi Krista Kralja da bi nama obećao da ćemo mi dobiti zemljište za crkvu. No, mi ga do danas nismo dobili, a oni su ono zemljište uzeli za sebe. Imamo obećanje, ali 22 godine nema nikakvog pomaka.”

Više o izgradnji crkve može se pročitati na stranicama župe bl. Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači ove godine sastali su se gradonačelnik Tomislav Tomašević i kardinal Josip Bozanić, te je na sastanku, kako je poslije neutralno priopćeno, bilo riječi i o osiguranje prostora za okupljanja vjernika u onim župama koje još uvijek nemaju crkve.

Međutim, čini se da su Kaptol i zagrebačke vlasti dolaskom novog gradonačelnika napravile korak unatrag što se tiče izgradnje crkve na Trnjanskoj Savici jer su, kako smo pisali, kardinal Josip Bozanić i tadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već u kolovozu 2019. dogovorili potpisivanje predugovora za lokaciju izgradnje svetišta bl. Alojziju Stepincu na Trnjanskoj Savici.

Još u kolovozu 2016. crkva na Trnjanskoj Savici dobila je lokacijsku dozvolu.

Međutim, te iste godine kroz inicijativu Čuvajmo naš park, na čiju je stranu stao i tada aktivist Tomašević, tvrdilo se da će “nestati postojeća zelena površina i da će sve kulminirati betonizacijom parka zbog gradnje crkvenog kompleksa veličine Esplanade sa parkiralištem.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predizborne kampanje

Gradnja crkve na Trnjanskoj Savici postala je predmetom političkog aktivizma i predizbornih kampanja.

U travnju 2017. je sadašnji gradonačelnik Tomašević, a tada aktivist i kandidat za gradonačelnika objavio svoju kandidaturu upravo u parku na Trnjanskoj Savici, te je rekao: “Nije to slučajno jer je ovaj park postao simboličko mjesto pobjede građana nad samovoljom gradonačelnika Bandića. Upravo su građani uspjeli objasniti da se crkva u ovom parku ne može graditi. Bandić to nije mogao zaboraviti. Odlučio se osvetiti” – napisao je tada Tomašević na Facebook grupi Zagreb je naš.

Nakon Bandićeve smrti, u predizbornom sučeljavanju zagrebačkih kandidata za mjesto gradonačelnika, Miroslav Škoro prozvao je Tomislava Tomaševića, rekavši kako je zaustavio gradnju crkve na Savici.

Nakon što je pitao Tomaševića što je on točno učinio za Zagreb, Škoro je nastavio: – Jedino ste zaustavili gradnju crkve na Savici i onda se još time hvalite, a onda još mene prozivate za kućice? Što imate protiv poduzetnika?.

U veljači 2022. Igor Peternel, potpredsjednik Gradske skupštine, Slaven Dobrović, predsjednik Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta, te Ivana Badrov, predsjednica udruge “Stepinčeva Savica” održali su konferenciju za medije na temu izgradnje crkve Bl. Alojzija Stepinca u parku Trnjanska Savica.

Peternel je uvodno poručio kako će Klub DP-a u Gradskoj skupštini postaviti pitanje aktualnom gradonačelniku u vezi gradnje crkve na Savici budući je upravo Domovinski pokret tijekom lokalne kampanje poslušao volju preko 10.000 stanara ove gradske četvrti i već tada dao podršku Udruzi ‘Stepinčeva Savica’.

“Sama inicijativa se već više puta opstruirala u prošlom mandatu i to od strane tadašnje oporbe, a sadašnje vlasti. Smatramo da je to nešto što je bitno za ovu gradsku četvrt budući građani i dalje izražavaju želju za realizacijom ovoga projekta. Niti jedan izgovor ne prihvaćamo kao argument obzirom da je ovaj park, kao što vidite, dovoljno prostran da bi imao i dječje igralište i Crkvu te druge sadržaje koji bi se mogli dodati te ćemo s tim u svezi nastaviti poticati ovu inicijativu koju smo započeli i u kampanji za lokalne izbore te ćemo već na prvoj idućoj Gradskoj sjednici pitati gradonačelnika za to te očekujemo argumentirani, suvisli odgovor”, jasan je bio Peternel.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.