Tomašević tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj bila ‘nepravedna i financijski neodrživa’

tomašević roditelj odgojitelj mjera
Foto: fah, fotomontaža: Narod.hr

Visoki upravni sud proglasio je zakonitom odluku o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu te će se tako naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj. Odluku suda komentirao je gradonačelnik Tomislav Tomašević (Možemo), nakon što je nad njom likovala njegova zamjenica Danijela Dolenec, pritom zaboravljajući kako ova odluka utječe na 5 800 obitelji i više od 20 000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Dolenec likuje nad odlukom VUS-a i priznaje: Nećemo ove godine moći osigurati mjesta u vrtićima

“Pozdravljam odluku Visokog upravnog suda, koji je danas potvrdio zakonitost naše odluke o novčanoj pomoći za korisnike mjere roditelj odgojitelj. Takvu smo odluku i očekivali, otpočetka uvjereni u ispravnost naših izmjena mjere.

Na samom početku mandata smo se uhvatili ukoštac s više teških odluka – izmjena mjere roditelj odgojitelj je jedna od njih. Smatrali smo da se radi o odluci koja je nepravedna i neustavna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada, a djeci upis u vrtić.

Naime, brojna istraživanja ukazuju da pohađanje predškolskog odgoja ima pozitivne ishode na živote djece, od obrazovanja do profesionalnog uspjeha. Osim što je bila nepravedna, mjera je bila financijski neodrživa. Do danas je na nju utrošeno 2,4 milijarde kuna, samo prošle godine čak 520 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Visoki upravni sud odbio tužbu roditelja odgojitelja! Dr. Markić: Nastavljamo pravnu borbu

Za usporedbu, na odluku o socijalnoj skrbi koja propisuje obveze Grada prema nizu ranjivih skupina, npr. osoba s invaliditetom, nezaposlenih i umirovljenika ispod cenzusa, Grad troši triput manje – 180 milijuna kuna. Jasno je da je mjera nepravedna i financijski neodrživa.

Prošlo ljeto smo izmijenili inicijalnu odluku koju smo predložili, uvaživši prigovore Visokog upravnog suda, a to je da treba smanjiti teret koji korisnici osjećaju u prilagodbi na nove okolnosti, postupnijim smanjivanjem naknade i konkretnijim kompenzacijskim mjerama.

Do kraja ožujka za korisnike sve ostaje isto, nakon čega se naknada smanjuje na razinu minimalne plaće, a od kraja lipnja na iznos pola minimalne plaće i takva ostaje dok god korisnici ostaju u mjeri (dok im dijete ne navrši 7 godina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uštede koje će se ostvariti na ovaj način usmjeravamo u izgradnju vrtićkih kapaciteta. Ove godine se tako oslobađa oko 160 milijuna kuna koje će ići isključivo u gradnju, dogradnju i rekonstrukciju, dakle povećanje kapaciteta gradskih vrtića”, poručio je Tomašević.

>Odvjetnik Novosel o presudi VUS-a: Ovo je sumrak pravosuđa, nešto nedopustivo u civiliziranom sustavu

Dr. Markić: Nastavljamo borbu

Iz udruge U ime obitelji upozoravaju da je riječ o jako velikom broju obitelji i djece.

”Žalosno je da je Visoki upravni sud odbio osigurati zakonsku zaštitu za 5 800 obitelji i više od 20 000 djece. Nastavit ćemo se pravno boriti za zaštitu prava i legitimnih očekivanja roditelja i djece”, prva je reakcija dr. Željke Markić, izvršne direktorice udruge U ime obitelji nakon što je u ponedjeljak Visoki upravni sud odbio argumentaciju udruge predane u zahtjevu za legalnost odluke Grada Zagreba i skupštinske većine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i kompenzacijskim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere.

Odvjetnik Novosel o presudi VUS-a: Ovo je sumrak pravosuđa, nešto nedopustivo u civiliziranom sustavu

Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji i opunomoćenik velikog broja roditelja odgojitelja koji su preko njega podnosili zahtjev za ocjenom legalnosti poteza Grada Zagreba, izjavio je nakon presude Visokog upravnog suda oko mjere roditelj odgojitelj kako je riječ o “sumraku pravosuđa”.

>Odvjetnik Novosel o presudi VUS-a: Ovo je sumrak pravosuđa, nešto nedopustivo u civiliziranom sustavu

”Ja bi kao opunomoćenik jako velikog broja podnositelja zahtjeva ovom sudu i kao odvjetnik želio reći da je ova presuda sumrak pravosuđa iz prostog razloga jer nam je onemogućeno da sudjelujemo u postupku. Mi u postupku nismo sudjelovali, nisu nam dostavljena nikakva očitovanja Grada Zagreba, nisu nam dostavljeni nikakvi dokazi na koje se u današnjem izlaganju pozivao Visoki upravni sud što je krajnje nezakonito i zapravo temeljno nepravično. Da se stranka u postupku dovede pred gotov čin, bez ikakve mogućnosti očitovanja na bilo kakve navode, to je nešto što je nedopustivo u civiliziranom sustavu”, poručio je Novosel u izjavi nakon presude Visokog upravnog suda.

 

Kazao je da je “frapiran činjenicom koja je izgovorena danas na sjednici VUS-a”, a to je ”da obrazloženje odluke jednog suda u Republici Hrvatskoj stječe svojstvo pravomoćnosti, što je, smatra, jedan ”pravni nonsens i nedopustivo je da se na ovakvoj razini presuđivanja takve stvari izgovaraju”.

”Iz tog razloga ćemo se obratiti Ustavnom sudu”, najavio je.

”Ja sam opunomoćenik stranaka u postupku, Sud mi mora dostaviti očitovanje protivne strane, njihove dokaze… Ja se na meritum mogu očitovati, no samo na izgovorenu riječ, jer drugo nismo dobili. Nismo dobili nikakve papire koje je Grad Zagreb njima dostavio. Stečena prava su postojala, ljudi su oštećeni. Dovedeni smo pred gotov čin”, poručio je Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.