Tomaševićevi problemi: Osim manjka mjesta, vrtići u Zagrebu mogli bi poskupjeti dijelu roditelja

tomašević zagreb dječji vrtići
Foto: Fah, iStock by Getty Images; Fotomontaža; Narod.hr

Gradski vrtići u Zagrebu mogli bi poskupjeti. Naime, nedavno je na javno savjetovanje puštena Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb, a prema toj odluci u izračun dohodovnog cenzusa ulazit će i drugi neoporezivi primici. A  da se ne spominju već postojeći problemi s mjestima u vrtićima, koji će biti još veći zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uračunavaju se i neoporezivi primici

Iako se u obrazloženju odluke navodi da “nema suštinskih promjena u dijelu u kojem se određuju cenzusne grupe prema kojima se utvrđuje mjesečni iznos sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni redovitog programa, a samim time nema promjena u visini mjesečnog iznosa sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni redovitog programa”, pomnije iščitavanje otkriva da bi do porasta cijene vrtića dijelu roditelja ipak moglo doći, prenosi Tportal.

>Nema mjesta u vrtićima: Grad očekuje tri tisuće više prijava zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj
>HURO i GI ‘U djeci je budućnost’ Gradu Zagrebu: Stanje s vrtićima je alarmantno

Do sada su u ukupni zbroj primanja, na temelju kojeg se izračunavao dohodovni cenzus, ulazile plaće, naknade za plaće i drugi dohodci, mirovine, naknada za bolovanje, rodiljne i roditeljske potpore, naknada za nezaposlene, naknada po ugovoru o djelu te drugi prihodi podložni oporezivanju sukladno Zakonu o porezu na dohodak. No, prema novoj odluci, u budućnosti će u izračun dohodovnog cenzusa ulaziti i “drugi neoporezivi primici prema propisima o porezu na dohodak svih članova zajedničkog kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomašević je lagao VUS-u: Zbog nedostatka mjesta u vrtićima doći će do nezamislivog kaosa

Pod tim neoporezivim primicima smatraju se: naknade plaće za vrijeme spriječenosti za rad isplaćene na teret sredstava obveznih osiguranja, ostale nenavedene naknade plaća koje se isplaćuju na teret državnog proračuna ili na teret sredstava obveznog osiguranja, nagrade za radne rezultate i drugi oblici nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) te novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane.

Dodatni problemi zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Podsjetimo da je Visoki upravni sud proglasio je zakonitom odluku o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu te će se ta naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj. Novac koji se “uštedi” od smanjenja naknade za roditelje odgojitelje Grad želi  iskoristiti u izgradnju predškolskog odgoja i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomašević tvrdi da je mjera roditelj odgojitelj bila ‘nepravedna i financijski neodrživa’

Jedno od objašnjenja razloga za odluku VUS-a je da je Grad dao garanciju da će glavna kompenzacija za roditelje odgojitelje biti univerzalna dostupnost vrtića. No zanimljivo je da je istog dana kada je odluka donesena dogradonačelnica Danijela Dolenec kazala da ove godine neće moći odgovoriti na potražnju u vrtićima. Uz dodatna poskupljenja pitanje je koliko će vrtići biti “dostupni svima”. Procjenjuje se da će zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj broj prijava za upise porasti za čak tri tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.