Tomislav Paleka: Zahvaljujući hrvatskim braniteljima imamo slobodnu državu, zločinac Tito nam to ne bi nikada omogućio

Foto: narod.hr

U šibenskom je HNK u srijedu u organizaciji Radio Ritma održano sučeljavanje kandidata za Hrvatski sabor, 12 od 13 prijavljenih lista u 9. izbornoj jedinici.

1. Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP) – predstavnica Ivanka Polić
2. koalicija Milan Bandić 365 – predstavnik Alen Jelavić
3. Domoljubna koalicija – predstavnik Goran Pauk (HDZ)
4. Koalicija spremni – predstavnik Nikica Penđer
5. platforma Most – predstavnik Stipe Petrina
6. koalicija Naprijed hrvatska – predstavnik Petar Baranović (Reformisti)
7. Hrvatska zora – predstavnik Živko Zrilić
8. U ime obitelji – Projekt domovina – predstavnik Tomislav Paleka
9. koalicija Hrvatska kršćanska demokratska unija , hrvatska demokratska stranka, nacionalni demokrati – predstavnik Dean Golubić (HKDU)
10. Hrvatska raste – predstavnica Ingrid Antičević Marinović (SDP)
11. Željko Kerum – Hrvatska građanska stranka – predstavnica Nevenka Bečić
12. koalicija Živi zid – predstavnik Jakov Perica
Nije se pojavila stranka ORAH.

Kandidati su odgovarali na četiri teme. Gospodarstvo, državno uređenje, socijalna politika i vanjska politika. Svaki je od kandidata mogao govoriti 90 sekundi o pojedinoj temi. Repliciranje je bilo moguće u trajanju od 45 sekundi nakon što bi svi rekli svoje na jednu temu, a odgovor na repliku mogao je trajati 10 sekundi.

Hrvatska raste i po broju SDP-ovaca u zatvorima

O temi gospodarstva Tomislav Paleka, predstavnik U ime obitelji – Projekt domovina, najprije je izložio pozicije stranke za što se UIO-PD zalaže, a to je aktivna gospodarska politika, monetarna reforma, stabilan i poticajan porezni sustav, demografska obnova. Paleka je također replicirao Ingrid Antičević Marinović (SPD) koja je u svojem izlaganju uporno isticala slogan “Hrvatska raste”.

Budući da su joj oni koji su joj replicirali prije njega govorili da Hrvatska raste javnim dugom, Paleka joj je rekao da Hrvatska raste po broju SDP-ovaca u zatvoru podsjetivši i na dvoje članova predsjedništva SDP-a Željka Sabu i Marinu Lovrić Merzel.

Što se tiče teme državnog uređenja Paleka je objasnio da se UIO-PD zalaže za teritorijalni preustroj u funkciji gospodarske održivosti, smanjenje broja općina i gradova po principu samoodrživosti s izuzetkom na općine od strateškog značaja na otocima i u pograničnim područjima.

Petrina vrijeđao i od sučeljavanja radio cirkus

Budući da se i Stipe Petrina raspričao kako bi on lijepo uredio Lijepu našu, Paleka mu je replicirao: “Poštovani gospodine Petrina, nakon mnogo stoljeća, zahvaljujući hrvatskim braniteljima imamo slobodnu državu koju možemo uređivati najbolje što znamo i o tomu danas razgovaramo mirno i demokratski. Zločinac Tito kojeg ste javno hvalili u HTV-ovoj Piramidi nikad nam to ne bi omogućio“.

Umjesto argumentiranog odgovora na repliku, Petrina je omalovažavajuće izjavio da bi Paleka bio pametniji da je ostao šutjeti.

U dijelu sučeljavanja koje se odnosilo na socijalnu politiku Paleka je napomenuo da, “uz dužno poštovanje prema kolegama s lijeve i desne strane, UIO-PD najrelevantnija je govoriti o socijalnoj i obiteljskoj tematici jer se tim temama konkretno bavimo već dvije i pol godine.”

Nakon toga replicirao mu je jedino Stipe Petrina (MOST) koji je rekao: “Vi iz UIO govorite o zaštiti života od začeća do prirodne smrti”, iako to Paleka tijekom izlaganja nije nijednom spomenuo, “a čelnica Vaše stranke bavi se prodajom kontracepcijskih pilula“, optužio je Petrina.

Na tu optužbu Paleka mu je odgovorio: “Gospodine Petrina, ne razumijete i niste informirani. Dr. Željka Markić ima tvrtku za kliničko testiranje lijekova, ništa ne proizvodi niti prodaje“.

Ingird Antičević hvalila se srušenim Obiteljskim zakonom

Ingrid Antičević Marinović hvalila se SDP-ovim donošenjem Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te Obiteljskim zakonom, na što je reagirao Tomislav Paleka.

“Poštovana gospođo Antičević Marinović, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji može biti bolji ili lošiji, vaš je među najlošijima u Europi, on uključuje zamrzavanje embrija čiji trošak zamrzavanja prvih pet godina plaća država, drugih pet godina, ako žele plaćaju roditelji. Odgovorite mi molim Vas što ćete sa zamrznutim embrijima nakon tih deset godina? Hvalite se Obiteljskim zakonom, a u povijest ćete ući kao Vlada kojoj je Ustavni sud prvi put u 25 godina države u potpunosti srušio Zakon.”, replicirao je Paleka. Na prvo pitanje nije dobio nikakav odgovor.

Vesna Pusić nije dobar kandidat za glavnu tajnicu UN-a

Na posljednjoj temi sučeljavanja, Tomislav Paleka predstavio je plan stranke UIO-PD za vanjsku politiku. “Razvijat ćemo dobrosusjedske odnose temeljene na istini i na pravdi”. O SDP-ovoj kandidaturi Vesne Pusić rekao je: “protiv smo imenovanja Vesne Pusić glavnom tajnicom UN-a jer Hrvatska ima stotine boljih kandidata”.

U replici je Paleka pitao Gorana Pauka iz HDZ-a, s obzirom da je predsjednica rekla da neće ići protiv hrvatskog kandidata, koji je njegov stav i stav stranke. Pauk je odgovorio da će on osobno biti protiv imenovanja Vesne Pusić.

Sučeljavanje se kraju privodilo pitanjima na engleskome jeziku, što su neki odbili. Nikica Penđer (koalicija Spremni) rekao je da ne zna engleski, Paleka je odgovorio točno na talijanskom, koji mu je prvi strani jezik, ali i na engleskome. Šibenski portal prenio je da je “odgovarao na talijanskom”.

Na kraju su svi kandidati imali na raspolaganju 60 sekundi za završnu riječ.

Od cijelog je sučeljavanja Stipe Petrina radio cirkus, voditelji su ga više puta opominjali da se drži pravila i da može replicirati samo jednom kandidatu na jednu temu, a sveukupno jedva da je spojio dvije suvisle rečenice.

Kao zanimljivost vrijedi još istaknuti da je Dean Golubić iz HKDU-a govorio da bi njegova stranka vratila Hercegovinu u okrilje Hrvatske.

Nakon dva i pol sata sučeljavanje je završilo u 14,30.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr