(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Uputili smo tužbu protiv vladajućih pučkoj pravobraniteljici’

Foto: narod.hr

Na Narodnom trgu u Zadru (ispred Narodnog muzeja Zadar) građanska inicijativa Narod odlučuje u utorak je održala konferenciju za medije.

Konferencija se održala povodom tužbe koju je GI Narod odlučuje uputila pučkoj pravobraniteljici, a možete ju pogledati u nastavku:

(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Postupak provjere potpisa je kontaminiran – treba raspisati referendum’

Tvrtko Krpina: “Vladajući tvrde da se više od 30 000 građana ne zna potpisati i prepisati svoj OIB iz osobnog dokumenta?”

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje izvjestio je javnost da je inicijativa tužila Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer su svojim nezakonitim odlukama o brojanju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma.

“Plasiranje neslužbenih laži u medije da nije prikupljeno dovoljno potpisa ponovo je potvrdilo da građani ne mogu imati povjerenja u Ministarstvu uprave, ministra Kuščevića, agenciju APIS IT i tzv. Povjerenstvo – one koje je ministar Kuščević sam, bez zakonske osnove, angažirao za brojenje potpisa.

GI Narod odlučuje je prikupila 30.000 potpisa građana više od potrebnog broja. Premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da ti građana zapravo nisu dali potpise, da ne žele referendum. Tvrde da se više od 30.000 odraslih građana ne zna potpisati ili prepisati OIB iz osobnog dokumenta.

Želimo istaknuti da ni mi ni hrvatska javnost ne znamo što se protekla dva mjeseca događalo s potpisima. Kako možemo znati da se ti potpisi nisu križali, upisivale nove brojke ili na druge načine kompromitirali potpisi? Da vjerujemo Kuščeviću koji je nekoliko puta lagao o inicijativi?

I Apis i tzv. Povjerenstvo koje odlučuje koji su potpisi valjani nisu neutralne i nepristrane institucije, jer su njihovi čelnici ili članovi imenovani od strane Plenkovića ili Kuščevića – Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa, je ušao u HDZ u 2016., a na funkciju ga je imenovala Plenkovićeva Vlada 2017. godine, dok je Kuščević imenovao svih 7 članova Povjerenstva, od kojih 4 duguje svoju poziciju u Ministarstvu uprave upravo Kuščeviću, kojima je on šef.” – poručio je Tvrtko Krpina.

Tomislav Paleka: “Ministrova izjava neodoljivo podsjeća na Staljinovu izjavu- ‘Nije važno tko glasa, nego tko broji glasove'”

Tomislav Paleka, također jedan od koordinatora inicijative, podsjetio je kako su i premijer Plenković i ministar Kuščević su od početka aktivno sudjelovali u kampanji protiv referenduma i iznosili laži o građanskoj inicijativi.

“Ovdje smo da još jednom napomenemo kako je hrvatskim građanima onemogućeno demokratsko pravo promatranja prebrojavanja potpisa. Javnost zna da promatrači prisustvuju kada su parlamentarni izbori, predsjednički izbori, da je promatranje demokratsko pravo koje preporuča i Venecijanska komisija, pa nam nije jasno zašto ministar Kuščveić i predsjednik vlade Andrej Plenković nisu dopustili promatrače.

Zapravo, to nam postaje sve jasnije kad uzmemo u obzir izjavu ministra Kuščevića, koji je izjavio: ‘Bezobrazno je sumnjati u institucije.’ Istovremeno, vidimo kako te institucije ne rade svoj posao: recimo u slučaju “curenja” informacija u aferi SMS, zatim slučaj spisa kojega nema, a bio je- u jednoj vrlo ozbiljnoj instituciji – što nam to govori o tim institucijama? Kako kao građani možemo imati povjerenja u takve institucije iz kojih nestaju vrlo važni spisi? Također, svjedočanstva žrtava Vukovara, žena koje su silovane 1991., a koje susreću svoje silovatelje i dan-danas u Vukovaru – što nam govori o institucijama u Hrvatskoj, o kojima gospodin Kuščević kaže da je u njih bezobrazno sumnjati?” – upitao je Paleka i nastavio:

“Ta njegova izjava i isto tako odbijanje promatrača neodoljivo podsjeća na izjavu Staljina, koji je rekao ‘Nije važno tko glasuje, važan je onaj koji broji glasove’. Isto tako dobro je podsjetiti javnost da su iz HDZ-a prije nekog vremena govorila da im je APIS ukrao 5-6- mandata, pa je legitimno postaviti pitanje jesu li oni sada angažirali Apis da možda ukrade 50-60 tisuća potpisa?

“Zbog svega ovoga, a i mnogo toga drugoga: laži, obmanjivanja javnosti… koje dolaze od premijera Plenkovića i ministra Kuščevića, GI Narod odlučuje je odlučila uputiti tužbu protiv Vlade, protiv Ministarstva uprave i drugih aktera Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, Ustavnom sudu i pučkoj pravobraniteljici.” – poručio je Tomislav Paleka.

Podsjetimo, gotovo četiri mjeseca nakon što je inicijativa predala potpise Hrvatskom saboru, nisu učinjeni koraci za raspisivanje referenduma. Ministarstvo uprave na čelu s ministrom Lovrom Kuščevićem, koje je zaduženo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, unatoč zahtjevu inicijative i demokratskoj praksi, nije dopustilo promatrače prilikom brojanja potpisa. Također nije udovoljeno zahtjevu da provjeru potpisa vrši Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neovisno i nepristrano tijelo. Iz inicijative podsjećaju na izjave ministra Kuščevića i ostalih članova Vlade koje su narušile njihovu nepristranost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr