Demografska politika: Zašto Plenkovićeva vlada nije uvela status majke odgajateljice?

Foto: Thinkstock

Ostavka Marina Strmote, državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na konferenciji za medije na kojoj je resorna ministrica Nada Murganić predstavljala demografske mjere, šokirala je prisutne. Dok je Strmota, teška glasa, u kraćem uvodu izrazio uvjerenje da se predloženim mjerama neće ništa promijeniti, HDZ-ova ministrica stajala je skamenjena i tek joj se dalo vidjeti malo crvenila u licu.

> Državni tajnik za demografiju Strmota podnio iznenadnu ostavku: ‘Ovo je veliki folklor’

Demograf Strmota emotivno je argumentirajući svoj čin privatnom situacijom poslao poruku da je dosta, a njegova temeljna poruka javnosti usmjerena je k radu njegova ministarstva.

> Dr. sc. Anđelko Akrap: Vladine demografske mjere su parcijalne i nedovoljne za rješavanje gorućih problem

Stjepan Šterc, ugledni demograf, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu poručio je da je Strmota njegov heroj.

> (VIDEO) Pogledajte trenutak u kojem je državni tajnik za demografiju podnio iznenadnu ostavku!

“Nikad nije stvar novca, uočio sam stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za Hrvatsku. Po čemu je to važnije od ključne problematike države? On je to znao i shvatio i rekao bih da je Marin Strmota moj heroj”, govori Šterc.

> Šterc: Svi demografski pokazatelji su negativni – očekujemo strateške odluke od Vlade

Što je s majkama odgajateljicama?

Jedno od obećanja HDZ-a i Mosta početkom 2016. godine bilo je i uvođenje statusa majki odgajateljica.

> Tko je Marin Strmota, državni tajnik za demografiju koji je iznenada podnio ostavku?

Osiguranje uvjeta za stjecanje statusa roditelja odgajatelja u onim obiteljima koje imaju četvero i više djece sasvim sigurno je jedna od mjera, a bila je sukladna Nacionalnom programu demografskog razvitka koji je definirao status roditelja odgajatelja. Zakon je navodno bio pripremljen, no još se čekao trenutak da postane aktivan.

Za provođenje toga Zakona bilo je potrebno osigurati sredstva u proračunu Republike Hrvatske. Na temelju dostupnih podataka bilo je očekivati da bi zakonsku mogućnost koristilo oko 6500 obitelji što je značilo mjesečni izdatak iz proračuna 22,75 milijuna kuna, odnosno godišnji 273.000.000,00 kuna.

Status roditelja odgajatelja (majka ili otac), navodilo se, “može ostvariti roditelj koji ima najmanje četvero djece mlađe od 18 godina ako djeca žive s roditeljima i ako ih roditelj uzdržava”.

Planiralo se da novčana naknada koju roditelj odgajatelj prima za svoj rad bude u visini prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj.

> Lidija Blagojević: Energija zaposlenih mama je stvaralačka snaga koja pokreće svijet

Druge važne mjere

> Murganić tvrdi da definitivno ništa od 1000 eura za novorođenu djecu, Marić bez komentara

Tada je Domoljubna koalicija s HDZ-om na čelu svojim programom predvidjela mjere za povećanje nataliteta. Uz jednokratnu novčanu naknadu od 1000 eura za svako novorođenče, planiralo se i delimitiranje naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta te uvođenje statusa majke odgojiteljice za žene s više od četvero djece.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić krajem 2016. poručila je da HDZ-ova vlada odustaje od novčane naknade od 1000 eura.

“Mnogo sam sklonija uvođenju kontinuiranih, trajnijih mjera koje nude dugoročniju sigurnost i koje su, kako naglašavaju i demografi, u konačnici daleko učinkovitije. Pri tome mislim prvenstveno na povećanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta. Ta naknada sada iznosi maksimalno 2660 kuna i nju namjeravamo povećati,“ tvrdila je Murganić.

Preusmjeravanje novca

Iz U ime obitelji – Projekt domovina zatražili su da se novac koji se izdvajao za razne nevladine udruge uloži u poticajnu mjeru o kojoj se priča već desetljećima – osiguravanje statusa majke odgajateljice za žene sa 4 i više djece. Ta bi mjera osigurala prosječnu plaću majkama u oko 6,5 tisuća obitelji. Godišnja sredstva koja su za to potrebna iznose samo ¼ sredstva – 280 milijuna kuna – koja se po stranačkom ključu dodjeljuju udrugama, upozorili su.

> Alarmantni podatci: U Hrvatskoj u 2017. više umrlih nego rođenih

U međuvremenu se vlast Mosta i HDZ-a dva puta razišla, a HDZ je sada u koaliciji s HNS-om. U utorak je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio alarmantne podatke prema kojima je u Hrvatskoj u 2017. više umrlih nego rođenih. Po privremenim podacima DZS-a u 2017. godini je srušen negativni rekord iz 2015., kada je negativni prirodni prirast dosegao brojku od -16.050.

Izraženo u apsolutnim brojkama lani je rođeno 36.647 djece, dok je umrlo 54.261 stanovnika Hrvatske.

> (VIDEO) Demograf Šterc o ostavci Strmote: ‘Nije više mogao promatrati formalne sastanke vezane za demografski nestanak Hrvatske’

Nekoliko sati nakon objave ovih podataka, Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podnosi ostavku ovim riječima:

“Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na svoje mjesto državnog tajnika. Jer država izumire. Imamo najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom”, rekao je Strmota.

“Vlada mora shvatiti da demografija mora biti u temelju našeg razvitka, a ne da prvo sređuju gospodarsku, a demografska će se srediti sama po sebi. Ljudski potencijal je temelj ekonomskog razvitka države. Strmota je sigurno razgovarao i s ministricom i premijerom i tek kad je vidio da ne može ništa donio je tu odluku. Pokazao je da postoje ljudi koji ne robuju vlastitim interesima nego im je interes Hrvatske ispred vlastitog”, poručio je demograf Šterc.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.