Totalitarne ideologije duhovno, politički i demografski opustošile hrvatski narod

U organizaciji Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu se od 26. do 28. svibnja održava međunarodna znanstvena konferencija “Nepomireno društvo – nepomirena pamćenja, doprinos prevladavanju nepomirenih pamćenja hrvatskog naroda”, kojom se želi ukazati na pogubnost zarobljenosti društva u totalitarnim matricama, najavio je u srijedu ravnatelj Instituta fra Mijo Đolan.

Cilj trodnevne Konferencije, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, je “dovesti u pitanje sve totalitarne ideologije koje se agresivno bore za prevlast nad dušom, pamćenjem, identitetom hrvatskog naroda, za kontrolu nad društvom i državom Republikom Hrvatskom”, ističu organizatori.

Totalitarne ideologije duhovno, politički i demografski opustošile hrvatski narod

Ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Džolan kaže da će sudionici skupa znanstveno utemeljiti potrebu odmaka od totalitarnih ideologija fašizma i komunizma, koje su duhovno, politički i demografski opustošile hrvatski narod, te pokazati da su svi hrvatski anti-pokreti (antifašizam u obliku komunističkog projekta i anti-komunizam/anti-velikosrpski jugoslavizam u obliku ustaškog projekta) ostali zarobljeni u totalitarnim matricama.

Izlazak iz tih realnih ili fantomskih matrica pokazuje se kao preduvjet prosperiteta hrvatskog društva i naroda, naglašava fra Džolan.

Polazište Konferencije je činjenica da hrvatskom narodu, unatoč vlastitoj državi, ne uspijeva oblikovati solidarno i pomireno društvo u Republici Hrvatskoj, BiH i sve brojnijoj dijaspori, naglašavaju organizatori.

U izlaganjima na konferenciji, kaže fra Džolan, kani se dovesti u izravnu vezu ozdravljenje naše društvene i nacionalne zajednice od frustracija i autodestrukcije s prevladavanjem nepomirenih pamćenja kao latentnih zlopamćenja.

U hrvatskome društvu kao tranzicijskom, supostoje i bore se za kontrolu tri paradigme razumijevanja zbilje – tradicionalna, moderna i postmoderna. “Uzimajući odnos prema žrtvi znanstvenim i etičkim kriterijem ispravnog pamćenja, Konferencija će pokazati manjkavosti svih tih paradigmi”, kaže fra Mijo Džolan.

Najavljuje sudjelovanje 30 predavača koji će ponuditi kritičku provjeru uloge individualnog, kolektivnog i kulturološkog pamćenja, te sjećanja u pomirbi kao integraciji svih iskustava u neki smisleni okvir, u kojem nijedna žrtva nije zaboravljena niti prezrena.
“Očekujemo da će njihovi multidisciplinarni prilozi obogatiti i ozdraviti naš diskurs o pitanjima pamćenja i pomirenja”, kažu iz Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu.

Ističu da se međunarodnim znanstvenim skupom “želi, upravo zbog načela ‘pamti istinito’, ohrabriti otvaranje svih jama, arhiva, kao i znanstvenu reviziju svih totalitarno nametnutih istina”, tako da “nam pamćenja ne pustoše živote i ne dovode u pitanje humano funkcioniranje društva i države, ad intra i ad extra”.

Konferencija “Nepomireno društvo-nepomirena pamćenja” počinje sutra, 26. svibnja, a traje do 28. svibnja u prostorima Sestara službenica Milosrđa, u splitskom naselju Kamen.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: franjevacki-institut.hr