Transparency international Hrvatska: DIP treba reorganizirati jer nije dorastao zadacima

Foto: Fah

Transparency international Hrvatska (TIH) poručio je u subotu, u povodu korupcijske afere člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Josipa Vreska koji je navodno primio mito, kako bi to neovisno kontrolno tijelo trebalo hitno, prije izbora reorganizirati jer, tvrde, nije doraslo izazovima i zadacima u nadgledanju izbornog procesa, a nepotrebnim smatraju i Etičko izborno povjerenstvo.

Član koji je primio mito mora podnijeti neopozivu ostavku prije datuma izbora, a ne dodatno narušavati ugled DIP-a, poručuju u priopćenju.
DIP mora postati stvarni kontrolor izbornog procesa, a njegovi članovi neovisni javno izabrani pojedinci različitih profesija.

Zašto su pravnici privilegirani u odnosu na ostale profesije s mandatom od osam godina koji se može ponavljati, pitaju se u TIH-u.

Nedopustivim smatraju i činjenicu da na stranicama DIP-a ne postoje javno dostupni podaci o članovima, njihove profesionalne biografije, trajanje mandata i način na koji su izabrani.

Javnost mora bila informirana o tome koja dva člana je diskrecijskom odlukom imenovao predsjednik Vrhovnog suda, a ujedno i predsjednik DIP-a. U priopćenju se podsjeća i kako oni, uz redovitu plaću primaju svaki mjesec i 35 posto naknade za članstvo u DIP-u, Vladinom odlukom iz 2007.. Mogu li na taj način svoju primarnu sudačku dužnost obavljati učinkovito i kvalitetno, pitaju se u TIH-u dodajući kako građani moraju biti informirani da je u tom tijelu kontinuirano jedan član od 1992. godine.

TIH smatra i kako je Etičko izborno povjerenstvo nepotrebno tijelo koje je imenovao Ustavni sud na prijedlog ranijeg saziva parlamentarnih političkih stranka. Političkim predlaganjem članova ne može se isključiti princip nepristranosti, bez obzira što njihovi članovi nisu politički aktivni. Naknade koje primaju su, ističu, nepotrebni trošak provedbe izbora.

Samo na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima 2015. godine trošak provedbe izbora iznosio je ukupno 94,8 milijuna kuna, a članovima Etičkog izbornog povjerenstva isplaćena je 71 tisuća kuna naknada i 17 tisuća kuna putnih troškova.

Temeljne vrijednosti koje se traže od političkih aktera u izbornom procesu moraju biti primjenjive i na one koji ga kontroliraju prema istom principu poštenja i odgovornosti, poručuje predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Most: Vresk u najkraćem roku mora odstupiti s dužnosti

Zašto svi šute o tome da su Ustavni sud i DIP kompromitirani?

HRT je proteklih dana objavio da je član DIP-a Josip Vresak, u sklopu sudskog postupka koji se vodi pri Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Banke, Josefa Kirchera, zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, priznao austrijskim istražiteljima da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB – i to kad je već bio član DIP-a.

HRT je također u ponedjeljak prenio s njemačkog, prijevod navodnog Vreskovog priznanja u Austriji o primanju mita, u kojem je naveo da je od Alexa Kropiuniga od kraja 2006. do svibnja 2007. godine tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini, ukupno 210.000 eura.

Rođak HSS-ove glasnogovornice nakon priznanja o primanju mita i dalje član DIP-a

Željko Sakić: Utjecaj Hypo banke na Ustavni sud, HNB i DIP, poražavajuća mogućnost o kojoj se šuti!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr