Transparency International Hrvatska: Za građane je korupcija veliki problem

Foto: Fah

Transparency international Hrvatska povodom objave globalnog barometra korupcije smatra da građani korupciju opravdano smatraju velikim problemom hrvatskog društva.

„ Svaki drugi građanin smatra da je korupcija jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, 57% ispitanika napore izvršne vlasti drži nedovoljnim u borbi protiv korupcije, a 10% je u proteklih godinu dana podmitilo javni sektor da bi ostvarilo svoja prava. Pri tome manje od 40% građana smatra da naše društvo osnažuje prijavitelje nepravilnosti.

Borba za transparentno društvo temelji se na stvarnoj volji političkih aktera i nositelja vlasti da pozitivne društvene vrijednosti poput poštenja, odgovornosti i učinkovitosti učine poželjnim ponašanjem.

Svakog pojedinca ili prijavitelja nepravilnosti treba osnažiti i zaštiti kako bi ukazivanjem na propuste učinili ovo društvo poželjnim mjestom za život, poticanje ulaganja i napredak u cjelini.

Hrvatska se protiv korupcije mora boriti vlastitim opredjeljenjem i snagom, a ne isključivo poticajima vanjskih i viših interesa uvjetovanih globalnim trendovima.

To je strateško opredjeljenje društva da se koruptivno ponašanje prevenira ugradnjom sustavnih alata u tijela javne vlasti, sve koruptivne nepravilnosti sankcioniraju, a neodgovorni pojedinci kazne i onemoguće u javnom djelovanju. Neki od alata su reguliranje lobiranja i zaštita prijavitelja nepravilnosti.“ poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr