Transparency International Hrvatska: ‘Navodi o mogućoj korumpiranosti sudaca zahtijevaju hitno razotkrivanje’

Foto: UIO

Transparency International Hrvatska upozorava na potrebu hitne i neodgodive istrage povodom javnog ukazivanja na šest neimenovanih visokopozicioniranih sudaca kojih se proziva na moguću korupciju.

„Sudbna vlast predstavlja treći, neovisni stup vlasti u demokratskom sustavu. Ona je temelj na kojem počiva pravna država, sustav pravne zaštite i sigurnosti zajamčenih prava svakog građanina.

Svaku nepravilnost u radu sudaca potrebno je razotkriti i spriječiti bez obzira na to tko je na nju ukazao, javno je priopćio i u kojim okolnostima.

Nije trenutak za izgovore ili relativiziranje, te pojedinačne obračune pojedinaca, struke političara ili strukovnih udruženja, te prebacivanje odgovornosti.

Činjenica je da su javno prozvani pojedinci u sudbenoj vlasti za moguće koruptivne radnje i u cilju borbe protiv korupcije potrebno ih je razotkriti kako bi se zaštitila većina sudaca koji odgovorno i pošteno rade svoj posao”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Podsjetimo, odvjetnik Veljko Miljević je u nedjelju, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u medijskom istupu iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da, iako je upoznat sa zakonskim odredbama, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, naveo je Uskok u ponedjeljak ističući da će Miljevićevi navodi biti provjereni.

USKOK: Miljevićevi neodređeni navodi o korumpiranosti sudaca bit će provjereni

Reagirajući na izjavu odvjetnika Veljka Miljevića kako ima saznanja o navodnoj korumpiranosti šest sudaca, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbacila je u utorak navode, tvrdeći da se radi o “korištenju medijskog prostora radi ostvarivanja bolje pozicije u kaznenom postupku stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu”.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić uoči ročišta na sudu BiH o njegovom izručenju potvrdio je, kako je rekao, tvrdnje njegovog odvjetnika Veljka Miljevića o korumpiranim hrvatskim sucima.

“Mogu potvrditi autentičnost izjave mog odvjetnika i stojim iza toga što je on rekao, ali o imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje”, rekao je Zdravko Mamić uoči ročista na Sudu BiH na kojem se odlučuje o njegovom izručenju.

“Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda”, tvrdi Mamić.“Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/TIH