U Americi tiskana knjiga o hrvatskoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti urednika dr. sc. Matka Marušića

Foto: narod.hr

Vjerujemo da je važno obavijestiti hrvatsku javnost da je u Sjedinjenim Američkim Državama izdavač Nova Publishers Inc. iz New Yorka tiskao knjigu hrvatskih autora pod naslovom „Croatia: Past, Present and Future Perspectives“ („Hrvatska: prošlost, sadašnjost i buduće perspektive“).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu je uredio Matko Marušić, znanstvenik i književnik iz Splita, koji je napisao pregovor i poglavlje o hrvatskoj budućnosti. Karmen Perković (profesorica povijesti, Zagreb) je vješto i jasno dala pregled hrvatske povijesti od dolaska Hrvata na Jadran do pridruženja Europskoj uniji. Sanda Ham (sveučilišna profesorica hrvatskog jezika, Osijek) je napisala poglavlje o hrvatskom jeziku, koje sadrži njegovu tešku povijest i značajke koje ga razlikuju od srpskoga. Željko Holjevac (sveučilišni profesor povijesti, Zagreb) opisao je borbu Hrvata za ravnopravnost u Austro-ugarskoj monarhiji; Darko Richter, ugledni zagrebački liječnik, razjasnio je veličinu i važnost maršala Svetozara Boroevića s kojim je u srodstvu; povjesničarka Esther Gitman iz Izraela suprotstavila je progone i kritike Kardinala Alojzija Stepinca s istinom o njegovom veličanstvenom humanitarnom radu i nama neznanom ugledu u svijetu; Marino Erceg iz Glasa Koncila osvijetlio je istine o „komunizmu s humanim licem“ iz šezdesetih godina prošloga stoljeća kroz sačuvana pisma Smiljane Rendić koja je veliko ime u hrvatskoj povijesti, a vrlo slabo poznata u javnosti; mladi povjesničari Josip Mihaljević (Zagreb) i Andrijana Perković Paloš (Split) opisali su Hrvatsko proljeće i Hrvatski Domovinski rat, ugledni splitski liječnik i političar Mihovil Biočić raščlanio je složene hrvatsko-srpske odnose u XIX. i XX stoljeću, a zagrebački povjesničar Igor Vukić ilustrirao je povezanost hrvatske povijesti i sadašnjosti kroz analizu filma „Dnevnik Diane Budisavljević“; na kraju je Matko Marušić, u obliku SWOT-analize (Snage, Slabosti, Prilike i Opasnosti), vrlo pozitivno procijenio budućnost Hrvatske.

Recenzenti knjige su pok. prvi predsjednik Hrvatskog sabora g. Žarko Domljan, američki Hrvat dr. sc. Neven Karlovac i profesori Sveučilišta u Splitu Edi Miloš (povijest) i Goran Kardum (psihologija). G. Neven Karlovac, sa svojim sinom g. Harwey Karlovcem uredio je engleski jezik, a preporuke na korici knjige dali su g. Žarko Domljan, g. Vinko Sabljo (predsjednik Hrvatskog svjetskog sabora) i američki profesor engleskog jezika i dekan Los Angeles Valley College (Kalifornija, SAD) Marwin S. Zuckerman koji je rekao:

„Za one koji traže povijesno točan i sveobuhvatan pogled na Hrvatsku, knjiga „Hrvatska: prošlost, sadašnjost i buduće perspektive“ koju je priredio Matko Marušić zahvalan je izvor. Poglavlja koja su napisali istaknuti učenjaci i povjesničari ispravljaju prethodna iskrivljenja hrvatske povijesti. Knjiga uključuje zanimljivu perspektivu hrvatske budućnosti i sjajno poglavlje o hrvatskom jeziku. Vrlo čitljiva, autoritativna, objektivna.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naslovnici ove knjige je vrlo lijepa fotografija jedne hrvatske ljepote koju je napravio i donirao splitski umjetnik g. Ivo Pervan. Nije često fotografirana pa ćemo čitateljima ostaviti da odgonetnu koje je mjesto na slici (mala pomoć: njegovi stanovnici ga nazivaju selom).

Za hrvatski standard knjiga je, nažalost, vrlo skupa (230 dolara), ali to je američki način poslovanja. On uključuje i to da autori, recenzenti i urednik ne dobivaju nikakav honorar, pa im treba čestitati na nesebičnosti, naporu koji su napravili i djelu koje su stvorili.

Poveznica na knjigu: https://novapublishers.com/shop/croatia-past-present-and-future-perspectives/.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.