U idućih 15 dana probni popis stanovništva u 5 županija

Foto: snimka zaslona

U idućih 15 dana u pet županija: Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj traje probno popisivanje stanovništva, uoči pravog koje se očekuje početkom ljeta. Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a ovaj put zbog pandemije u iznimno teškim okolnostima.

Ove godine popisivači će zakucati na vrata. Dok traje probno popisivanje – samo u nekim gradovima, a tijekom pravoga, koje bi trebalo biti početkom ljeta, u svim krajevima Hrvatske, javlja HRT.

– Prilikom ulaska u kućanstvo pokazat ću ovlaštenje, koje sam dobio od Zavoda za statistiku i pridržavat ću se svih mjera: nošenje maske, dezinficiranje ruku te pridržavanje udaljenosti koja je potrebna, ističe Damir Plesac, Državni zavod za statistiku.

> Popis stanovništva 2021.: Manjine traže da tamo gdje pretežno žive nacionalne manjine, popisivači također budu iz redova manjina

> Odgađa se popis stanovništva: Prisjetimo se na kakve je manipulacije upozoravao Penava

> (VIDEO) Penava o popisu stanovništva 2021.: ‘Možemo očekivati nastavak manipulacija koje na štetu građana provode etnobiznismeni

U Varaždinskoj županiji popisivači će prije početka morati napraviti PCR test. Svi koji izbjegavaju kontakte, a koriste se uslugom e-građani, moći će se upisati sami. Tanja je to jedva dočekala, jer upitnik može ispuniti kad god hoće.

Ta ideja mi se jako svidjela zbog trenutne epidemiološke situacije i zbog ubrzanog načina života, govori Tanja iz Osijeka.

Ovaj tjedan građani s područja probnog popisa mogu sami obaviti sve potrebno, a idući tjedan popisivači će obilaziti kućanstva.

– Cilj probnog popisa je provjera i testiranje metodoloških i tehnoloških rješenja, koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju popisom, testiranje programskog rješenja, govori Verica Andraković, voditeljica Područne službe za statistiku Osijek.

Za one koji su obavili popisivanje putem usluge e-Građani – tijekom probnog i pravog popisivanja bit će važno da zapišu šifru na kraju upitnika.

– Šifra koja će biti dokaz da se to kućanstvo samo popisalo. Tu šifru će moći isprintati, prepisati ili slikati na mobitel i samo pokazati popisivaču kad mu dođe na vrata, naglašava Damir Plesac, Državni zavod za statistiku.

One koji su se silom prilika preselili ili tijekom pravog popisivanja ne budu u mjestu stanovanja, popisivači će evidentirati ondje gdje ih zateknu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt