U policijskoj akciji ‘složna braća’ uhićeno 37 osoba: Državni proračun oštetili za 50 milijuna kuna

U policijskoj akciji 'složna braća' uhićeno 37 osoba
Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

MUP je danas objavio priopćenje s detaljima o jučerašnjoj velikoj akciji “Složna braća”, u kojoj je zbog zločinačkog udruživanja i utaje poreza, odnosno carine uhićeno 37 osoba, koje se tereti da su državni proračun oštetile za 50 milijuna kuna.

> Akcija policije i Uskoka: Više od 40 uhićenih zbog utaje 50 milijuna kuna

Tri osumnjičene osobe nedostupne

Tri osumnjičene osobe su nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Policija je u srijedu u jutarnjim satima započela s realizacijom akcije. Na splitsko-dalmatinskom području uhićene su 22 osobe, 13 na zagrebačkom području te po jedna osoba u Dubrovniku i Puli. Postupanje policijskih snaga koordinirano je iz stožera PNUSKOK-a. Komunikacija s graničnom policijom bila je kontinuirana u slučaju pokušaja bijega osumnjičenih osoba iz Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Kaznena djela zločinačko udruženje

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb (SSKOK Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija dovršili su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene 42 osobe starosti od 25 do 63 godine, a radi se o šest žena i 36 muškaraca, te pet trgovačkih društava, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenih djela utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine.

Na području Zagreba, Splita i Sesveta

Naime, od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. na području Zagreba, Splita i Sesveta, 39-godišnjak i 43-godišnjak povezali su u zajedničko djelovanje druge osumnjičene osobe odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu Državnog proračuna RH i to umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza temeljem nevjerodostojnih računa povezanih društava za isporuke koje nisu izvršene u okviru zajedničkog obavljanja građevne djelatnosti, nabave i prodaje građevnog materijala, materijala za uređenje interijera, kao i razne druge robe.

Angažirali drugih 12 osumnjičenih

Sumnja se da su u cilju realizacije opisanog 39- i 43-godišnjak osobno te putem drugog 39-godišnjaka i drugih angažiranih osoba u svrhu ispostavljanja nevjerodostojnih računa s iskazanim PDV-om, po kojima će društva kojih su odgovorne osobe u postupku oporezivanja neosnovano koristiti pravo na odbitak pretporeza, angažirali drugih 12 osumnjičenih koji su, sukladno njihovim uputama, zaprimljenim neposredno ili putem 39-godišnjaka te drugih angažiranih osoba, u svojstvu odgovornih osoba i stvarnih voditelja poslovanja društava koje su osnovali ili preuzeli u tu svrhu, izdavali nevjerodostojne račune s iskazanim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene društvima kojih su odgovorne osobe 39-godišnjak i 43-godišnjak (prvo i drugoosumnjičeni).

Provodili međusobna fakturiranja

Navedeni su ujedno u svrhu neosnovanog umanjenja stvarne obveze PDV-a društava kojih su odgovorne osobe, provodili međusobna fakturiranja, dok je 43-godišnjak međusobna fakturiranja provodio i s društvom kojeg je odgovorna osoba trećeosumnjičeni 25-godišnjak, znajući da isporuke navedene u tim računima nisu izvršene.

Privid legalnosti poslovanja

Nadalje, kako društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja drugi osumnjičeni (njih 12), ne bi bila dovedena u obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz navedenih izdanih nevjerodostojnih računa s iskazanim iznosom PDV-a, te ujedno kako bi time omogućili daljnji transfer novčanih sredstava na račune društava s kojih su novčana sredstva ili podizana u gotovini ili transferirana na račune inozemnih društava, kao podloga privida legalnosti poslovanja, u knjigama primljenih (ulaznih) računa navedenih društava su proknjiženi nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih društava uključenih u prijevarni lanac, a koje račune su u obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama, evidentirali okrivljenici navedenih društava ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge.

Nevjerodostojni računi

Osumnjičeni 39- i 43-godišnjak su nalagali plaćanja primljenih nevjerodostojnih računa u kojima je sadržan obračunati iznos PDV-a za isporuke koje im u stvarnosti nisu izvršene te nalagali njihovo knjiženje, a koje račune su dvije osumnjičene knjigovotkinje po njihovom nalogu evidentirale i podnosile nadležnim poreznim ispostavama.

Po izvršenim uplatama novčana sredstva su u najvećem dijelu osobno (prvoosumnjičeni trojac) te posredstvom drugih osumnjičenih podigli s računa i u neutvrđenim iznosima podijelili s ostalima, dok su dio novca koristili u daljnjem poslovanju transferiranjem na račune inozemnih društava na ime plaćanja osobnih vozila te razne druge robe.

Nevjerodostojna dokumentacija

Kada su ih djelatnice Porezne uprave zatražile knjigovodstvene isprave, naknadno su sačinjavali potrebne nevjerodostojne isprave i dokumentaciju vezanu uz fakturiranje. Tako je jedna osumnjičena knjigovotkinja obavljala ispravke i predala ih Poreznoj, znajući da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji pa su tako na štetu Državnog proračuna neosnovano umanjili stvarne obveze PDV-a za pet društava i onemogućili naplatu dužnih davanja te se pritom nepripadno materijalno okoristili za iznos od 49.948.474,80 kuna.

Izbjegavanja obveze obračuna PDV-a

Ujedno je 43-godišnjak sukladno dogovoru s drugim osumnjičenima u svrhe izbjegavanja obveze obračuna PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica EU i obveze plaćanja PDV-a, za nabavljen od dobavljača iz EU, koje su zajednički prodavali krajnjim kupcima na domaćem tržištu za gotov novac bez plaćanja PDV-a i bez podloge u vjerodostojnoj dokumentaciji, kako bi prikrili činjenicu da je nabavljen od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Kraljevine Španjolske i Republike Italije i drugih država članica EU, te da je prodan krajnjim kupcima u RH za gotov novac, izdavali nevjerodostojne račune društava s PDV-om za isporuku, a koja u stvarnosti nije izvršena.

Računi društvu iz Republike Austrije

Drugi osumnjičeni je pak izdavao račune društvu iz Republike Austrije, u kojima je neistinito prikazano da je prodana i isporučena, čime je neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i neosnovanim korištenjem primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, oštećen Državni proračun RH za ukupni iznos od najmanje 1.184.204,50 kn.

Po nalogu 39-godišnjaka, 43-godišnjak i 25-godišnjak su u najvećem dijelu osobno podizali novac, ali i posredstvom drugih 26 osumnjičenih koji su bili zaduženi za podizanje i predaju novca.

Uhićeno 37 osumnjičenih

U akciji je uhićeno 37 osumnjičenih, dok su tri osumnjičene osobe trenutačno nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora (jedan u Španjolskoj, drugi u Hrvatskoj).

U akciji je sudjelovalo 185 policijskih službenika, a obavljeno je i 80-ak dokaznih radnji pretrage stanova, vozila i poslovnih prostora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uhićene osobe predane su pritvorskim nadzornicima u Splitu i Zagrebu, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, stoji u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/