U Veteranskoj bolnici dosad se liječilo 10 tisuća branitelja

fah

Ministar zdravstva u tehničkoj Vladi Siniša Varga u srijedu je posjetio Opću bolnicu u Zaboku koja od 23. prosinca 2014. funkcionira i kao Veteranska bolnica za braniteljsku populaciju i čije je usluge, od otvorenja do danas, koristilo gotovo 10 tisuća branitelja iz cijele Hrvatske.

Prema riječima sanacijskog upravitelja Tihomira Vančine, kroz bolnicu mjesečno “prođe” između 800 i 900 branitelja.

“Tako velika brojka dokaz je da je braniteljima omogućen vrlo brzi prolazak kroz sustav bolnice, što je bio i jedan od njihovih zahtjeva prilikom otvaranja veteranske bolnice, a što je, prilikom službenog otvorenja bolnice krajem 2014., naglasio i sam Đuro Glogoški”, podsjetio je Vančina.

Vančina je rekao kako su izuzetno ponosi što su braniteljima koji stignu u bolnicu osigurali brzi prolaz kroz sustav. “Potvrda da radimo dobar posao je zadovoljstvo branitelja koji su prošli kroz našu bolnicu, a dosada nije bilo nikakvih pritužbi na brzinu i kvalitetu usluge”, izjavio je za Hinu sanacijski upravitelj Vančina.

Što se tiče medicinskih usluga koje traže branitelji, odnosno na koje se zdravstvene tegobe žale, Vančina ističe da prednjače kardio- vaskularne i neurološke bolesti. Dodaje i kako velik broj branitelja dolazi radi sistematskog pregleda gdje se onda obavljaju laboratorijski, internistički, očni ili pak ultrazvučni pregledi. Također je pojasnio da velik broj branitelja ima sve više zdravstvenih tegoba, budući je riječ o sve starijoj populaciji.

Mjesečno otprilike 40 branitelja ostaje i po više dana na nekom od odjela bolnice, a pristižu iz svih dijelova Hrvatske. Vančina kaže da veliki broj stiže iz Splita, Šibenika, Knina, Sinja te iz Slavonije.

“Brzi i kvalitetni pregledi, kako branitelja, tako i ostale populacije mogući su zbog toga jer je Ministarstvo zdravlja osiguralo dostatna sredstava u 2015. za nabavku nove medicinske opreme”, pojašnjava Vančina.

Ukupno je, u prošloj godini, u nabavku nove opreme uloženo više od pet milijuna kuna, od čega se najviše iz Ministarstva zdravlja, 2.4 milijuna kuna. Tako je nabavljen ultrazvuk neurologije vrijedan 395 tisuća kuna, zatim ultrazvuk pedijatrije u iznosu od 200 tisuća te ultrazvuk radiologije vrijedan 463 tisuća kuna. Sredstvima ministarstva nabavljen je i digitalni mamografski uređaj vrijedan nešto više od milijun kuna te anesteziološki aparat koji je koštao 250 tisuća kuna. Ostatak opreme nabavljen je decentraliziranim sredstvima Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o gotovo dva milijuna kuna, dok je bolnica uložila više od pola milijuna kuna vlastitih sredstva. Dodatnih 300 tisuća stiglo je putem donacija.

“Ta je bolnica namijenjena svim braniteljima i tu imaju mogućnost da na jednom mjestu rješavaju svoje specifične potrebe, zdravstvene tegobe koje ih tište”, zaključio je sanacijski upravitelj zabočke Opće bolnice Tihomir Vančina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah