Učenici iz BiH koji dolaze polagati državnu maturu bit će izuzeti od mjera samoizolacije

Foto: fah

S obzirom na to da je većina zaraženih koronavirusom posljednjih dana u Hrvatsku došla iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, u ponoć je stupio na snagu novi režim na graničnim prijelazima s tim državama. Njima je na preporuku Zavoda za javno zdravstvo pridodana i Sjeverna Makedonija. Novi režim podrazumijeva da svi koji dođu iz tih zemalja moraju u samoizolaciju na 14 dana.

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu, rekao je u HRT-ovoj emisiji Tema dana, odgovarajući na pitanje ima li gužvi na granici s BiH, da je donekle pojačan promet na GP Stara Gradiška, ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku bosanskohercegovačkih državljana u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu.

Ničeno je rekao da je granična policija izuzetno razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona.

Samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.

– Prema njima se postupa na jednak način kao prema hrvatskim državljanima, bez obzira na to što su strani državljani, rekao je Ničeno.

Iz mjera su izuzeti oni koji samo prolaze kroz Hrvatsku. Što ako oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, odu u restoran ili kupovinu? Ničeno je objasnio da su od 19. ožujka imali granične prijelaze za tranzit i do kraja travnja pratili konvoje teretnih vozila kako netko ne bi zalutao.

– Osobna vozila nismo nikad pratili, ali se vrlo lako na našem sustavu vidi kad je osoba ušla na pojedinom graničnom prijelazu, kad je izašla, tako da mi tranzit možemo kontrolirati, rekao je Ničeno.

Dodao je da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su stavljene na listu.

– Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji, napomenuo je Ničeno.

Ničeno je rekao da su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja popis dobili popis svih maturanata koji dolaze u Hrvatsku na dodatne ispite državne mature te da će svima biti omogućen ulazak uz posebne mjere koje je potpisao HZJZ.

– Mislim da je ukupno bilo takvih učenika 910, tako nešto, međutim, ne idu svi na te izborne predmete, tako da se očekuje, mislim, 250-300 učenika koji bi mogli doći, rekao je Ničeno.

Ničeno je rekao i da se pokazalo da su mjere samoizolacije uspješne.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt