Udar na džepove Osječana: Povećanje komunalne naknade građane košta dodatnih 17 milijuna kuna

Foto: Biraj bolje

U srijedu 21. studenog 2018. u 12:00 u Tenju, kod križanja Savske i Drinske ulice, na obrasloj gradskoj parceli predsjednik stranke BIRAJ BOLJE i gradski vijećnik Grada Osijeka Kristijan Šimičić uz vijećnika Zvonka Vuku, održao je konferenciju za medije.

Konferencija se održala u gustom šipražju gotovo u centru najvećeg prigradskog naselja Tenje koje broji više od 7.200 stanovnika čime je simbolički ukazano na alarmantno stanje određenih gradskih površina u prigradskim naseljima koje se godinama ne održavaju od strane gradskih službi i vodstva mjesnih odbora.

Zarasle gradske površine nalaze se tik do naseljenih kuća te su zbog neodržavanja prepune zmija, glodavaca i ostalih štetočina koje ulaze u dvorišta i podrume stanovnika Tenja.

Bez obzira i na dosadašnje zapostavljanje održavanja određenih prigradskim naselja, komunalna naknada se povećava za 20%, odnosno 17 milijuna kuna što predstavlja udarac na džepove građana Osijeka.

Da budemo konkretni: stanovnici svakog naselja, pa tako i Tenja voljeli bi da se 90 milijuna kuna, koje građani godišnje uplaćuju kroz komunalnu naknadu, mudrije i ravnomjerno iskoriste. Primjerice samo u Tenju je katastrofalno izvedena izgradnja prometnog raskrižja Ulice Svete Ane i Vlatka Mačeka, a sve je plaćeno našim novcima. Pješačke staze – nogostupi godinama nisu održavani, a u Starom Tenju staze za pješake nisu održavane od rata. Neki dijelovi Osijeka već nekoliko godina imaju LED rasvjetu dok u Tenju ima ulica koje po noći nisu ni osvijetljene.

Foto: Biraj bolje

Rebalansom proračuna je 5 milijuna kuna za izgradnju novih biciklističkih staza sklonjeno iz proračuna za 2018. godinu, dok istovremeno Tenjani sanjaju o biciklističkoj stazi kroz cijelo Tenje. U Savskoj ulici i ulici J. Panoniusa ne postoji pješačka staza, djeca hodaju po cesti, vozila jure i po 70 km/sat, a ne postoji ni jedan uspornik ili pučki – ležeći policajac. Treba li netko poginuti da se nešto po tom pitanju poduzme?

Dječja igrališta se ne održavaju redovito, nogometni golovi su redovito raspadnuti. U sporednim ulicama se ne čisti snijeg i građane to itekako žulja. SRC (Sportsko rekreacijski centar) Jezero Adica već nekoliko godina čeka uređenje. Tenja ima potrebu za novim vrtićem zbog velikog broja mladih obitelji koje se doseljavaju. Gdje se onda troši tih 90 milijuna kuna godišnje pitanje je koje postavlja većina Osječana.

Istovremeno s druge strane vodstvo Osijeka je uz pomoć nekoliko vijećnika iz oporbe dvostruko više podigla komunalnu naknadu (u iznosu od 20%) od prvotno predložene (10%) čime su dodatno snizili životni standard građana Osijeka.

Kao odgovorni političari želimo ukazati da NISU vremena za dizanje različitih nameta već ZA porezna rasterećenja građana Osijeka. Vodstvo Osijeka želi po poreznim nametima stati uz bok Rijeci, Zadru i Splitu, dok se istovremeno Osijek po gospodarskoj aktivnosti nikako ne može uspoređivati s navedenim gradovima. Od sljedeće godine Rijeka koja ima više stanovnika od Osijeka će od komunalne naknade skupiti 10 milijuna kuna manje novca od Osijeka. Promašaje politika povećanja nameta građanima na svojim džepovima i kućni budžetima osjećaju upravo građani Osijeka.

Dok Vlada RH poreznim mjerama nastoji smanjiti namete i poreze kako bi povisila standard življenja, vodstvo Osijeka uz neke vijećnike iz oporbe povećanjem komunalne naknade smanjuje standard građana Osijeka. Ne bih to nazvao hrabrošću već ludošću jer mnogi političari ne znaju kako živi prosječni Osječanin.

Međutim, želimo s druge strane zahvaliti gradonačelniku Osijeka koji je prihvatio inicijativu stranke Biraj Bolje i obećao izgradnju natkrivene otvorene tržnice u centru Tenja. Nadamo se da će gradonačelnik u što skorije vrijeme i ostvariti obećanje.

U prilogu se nalazi Amandman koji je upućen na sjednici Gradskog vijeća kojim se komunalna naknada s prvotnog koeficijenta boda od 0,588 planirala povećati na 0,65, a Amandmanom, i uz prijedlog nekih vijećnika iz oporbe povećala na dodatnih 0,70 kn (vrijednost boda)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [497.28 KB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr