Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave: ‘To bi moglo biti neprimjereno i štetno’

Foto: fah

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) usprotivila se spajanja ministarstava pravosuđa i uprave jer smatra da bi njihovo spajanje, s obzirom na odnos Ministarstva pravosuđa prema drugim ministarstvima, moglo biti neprimjereno i štetno.

‘U povodu najave smanjenja broja ministarstva, UHS apelira na predlagatelja zakona i zakonodavca da se ne spajaju Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo uprave’, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik udruge Damir Kontrec.

Kao jedan od razloga iz UHS-a navode da je Ministarstvo pravosuđa u posebnom položaju u odnosu na sva druga ministarstva jer izravno omogućuje rad sudbene vlasti kao neovisne državne vlasti, ali i rad drugih neovisnih sastavnica pravosuđa kao što su Državno odvjetništvo, Odvjetništvo i Javno bilježništvo.

‘Sudbena vlast i druge sastavnice pravosuđa funkcioniraju na posve različitim osnovama nego što je to slučaj s državnom upravom, koja funkcionira po načelu subordinacije koja je zabranjena u sustavu sudbene vlasti’, kaže se u priopćenju.

Sudovi kontroliraju rad upravnih tijela pa je posve neprimjereno da ih se čini ovisnim o ministarstvu koje upravlja državnom upravom, upozorava UHS.

Komparativni modeli u zemljama EU-a vrlo rijetko poznaju model u kojem postoji ministarstvo pravosuđa i uprave. ‘Iznimke su Norveška, Danska i Nizozemska, gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i sigurnosnim pitanjima, ili Njemačka, gdje se ministarstvo pravosuđa bavi i pitanjima zaštite potrošača’, napominje udruga.

UHS podsjeća da eksperiment spajanja ta dva ministarstva iz 2000. nije urodio plodom, pa i zato ne treba ponavljati istu pogrešku.

‘U vremenu u kojem se najavljuju daljnji reformski potezi u području pravosuđa i razvijaju već započeti programi reforme, smatramo da bi ovo spajanje donijelo samo štetu’, zaključuje UHS u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr