Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca: USKOK predugo provjerava Mamićeve podatke

Foto: fah

Je li u Hrvatskoj ugrožena neovisnost pravosuđa – tema je okruglog stola na kojem će, uz ostale, sudjelovati predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa. A o tome kakvo je povjerenje građana u pravosuđe te koliko su mu naštetile Mamićeve optužbe da je podmićivao suce govorilo se emisiji “U mreži Prvog” HRT-a. Gosti su državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec te bivši državni odvjetnik Berislav Živković.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović rekao je kako mu nije poznato jesu li stigla očitovanja prozvanih sudaca, koje je jučer ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao da očekuje.

– Očito je da im nije dao rok za očitovanje. Očekuje se da je to, kako mi u pravu volim reći, razuman rok, a to je nekoliko dana najviše sedam, kazao je Martinović.

Bivši državni odvjetnik Berislav Živković, na pitanje traje li predugo provjera podataka i sticka koje je Zdravko Mamić, navodno, u listopadu poslao USKOK-u, istaknuo je kako, ne bi bio tu jako oštar u smislu osude USKOK-a, odnosno DORH-a.

– USKOK provodi izvide. Ti izvid mogu trajati, pogotovo u ovakvim situacijama, dosta dugo. Podsjećam da po Zakonu o kaznenom postupku postoje posebne dokazne radnje, dakle kolokvijalno rečeno, tajno prisluškivanje i snimanje itd., dakle mjere. Da li su one pokrenute već kada je stigao stick u USKOK, to mi ne znamo, jer je tajna. Moguće da jesu. Minimalni rok tih mjera je tri mjeseca, onda se mogu produljiti još tri mjeseca pa šest mjeseci, kazao je Živković.

– Da li se nešto radilo u tom smislu ne znamo jer je to tajna po prirodi stvari normalno. Navodno, sinoć sam čuo u jednoj emisiji 20-ak svjedoka, potencijalnih, dalo već određene izjave. Očito se onda već radilo, ako je to točno, a to je javno objavljeno putem nekih medija. Ne bih bio tu jako oštar u smislu osude USKOK-a, odnosno DORH-a, da eto ništa ne rade, da dugo traje. Osim toga, u javnost izlaze neke stvari iz tog sticka, neke fotografije, očito su to i neke izjave gospodina Mamića, sve to treba provjeriti. Vjerujem da se nešto radilo, ali ćemo tek naknadno saznati rezultate, dodao je Živković.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec smatra kako cijeli taj postupak traje predugo s obzirom na inkriminacije koje su stavljene na teret. Istaknuo je kako o očitovanjima nema informacija.

– Ona su vjerojatno tražena od ministra pravosuđa. Što se to tiče ovog događaja, ponovit ću, interes Udruge sudaca, interes svakog suda i sudbene vlasti u cjelini, jest da se optužbe koje su iznesene ispitaju i što brže utvrdi istina o tome. Naime, istina, kakva god bila, što god se utvrdi, ono je što treba kasnije biti vodilja za postupke koji će se eventualno voditi. Što se tiče fotografija, koje sam jučer i ja navečer vidio, po internetu, ne znam kad su nastale, ali u svakom slučaju ako su nastale u vrijeme kada je postupak bio u tijeku pred Sudom u Osijeku, to sasvim sigurno nije premjereno, kazao je Kontrec. Smatra da sudska uprava treba utvrditi ima li nekih elemenata za evenutalno udaljavanje od dužnosti prozvanih sudaca.

– Ako sam dobro, opet u medijima, vidio, ti suci osporavaju istinitost tih tvrdnji. Zato je bitno da nadležno tijelo, a to je USKOK, koji, navodno, ima taj stick kod sebe pet i pol mjeseci, da utvrdi što se može utvrditi. Jučer sam čuo da, navodno, traže i pomoć putem međunarodne pravne pomoći. Sve se to događalo u Hrvatskoj, ne treba međunarodna pravna pomoć, ako nešto treba iz Dubajia to će se i naknado pribaviti. Ali mislim da cijeli taj postupak traje predugo s obzirom na inkriminacije koje su stavljene na teret, naglasio je Kontrec.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt