Udruga proizašla iz SDP-a ‘Kršćanski socijaldemokrati’ osudila Stazićev govor mržnje, Mirko Lukić: ‘Napravio je nenadoknadivu štetu SDP-u’

Foto: fah

Udruga “Kršćanski socijaldemokrati”, proizašla iz SDP-a, uputila je otvoreno pismo predsjedniku stranke, Davoru Bernardiću, nakon što je saborski zastupnik SDP-a, Nenad Stazić objavio neprimjerene i uvredljive komentare na Facebooku.

Stazić je, podsjetimo, na Facebooku objavio pitanje: “Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost?” Njegovo je pitanje izazvalo brojne kritične komentare.
“Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika”, napisao je Stazić u odgovoru na jedan od komentara.

U otvorenom pismu Udruga osuđuje “opetovane javne huškačke istupe gospodina Stazića” te mole “hitno očitovanje nositelja ključnih stranačkih funkcija u pogledu navedenih istupa koji obiluju isključivošću te izljevima mržnje”.

U razgovoru za Narod.hr, Mirko Lukić, predsjedsjednik mjesnog ogranka SDP-a Zrinjevac, koji se nalazi na čelu Udruge, kazao je kako je Nenad Stazić takvom izjavom napravio “nenadoknadivu štetu SDP-u”.

“Na stotine tisuća glasača SDP-a su vjernici”

Udrugu “kršćanskih socijaldemokrata” Lukić je osnovao u listopadu prošle godine. Kaže kako polovica članova udruge ujedno i pripada i članstvu SDP-a, dok drugu polovicu osobe koje “nisu članovi stranke, ali su bliski socijaldemokratskoj ideji”, navodeći kako SDP mora voditi voditi brigu o vjernicima unutar svojih redova jer su “stotine tisuća glasača SDP-a također vjernici”.

„Naša udruga je osnovana s ciljem da ukazuje na zajedničku polazišnu točku kršćanstva i socijaldemokracije” – kaže Mirko Lukić. Oni, tvrdi, smatraju da je “osnovna dogma kršćanskog nauka nedvojbeno je utkana u samu srž socijalističke ideje”.

Na pitanje kakav odgovor očekuju od središnjice stranke i što će učiniti ukoliko ne dođe do zadovoljavajućeg odgovora, Lukić je rekao:

„Ne radimo plan B niti plan C. Mi jednostavno očekujemo da će adekvatno reagirati“ te dodao: „Žalosno je da njima treba uopće otvoreno pismo da bi reagirali.”

U nastavku prenosimo otvoreno pismo Udruge.

“Opetovani Stazićevi javni huškački napadi”

“Poštovani gdine predsjedniče, kolega i prijatelju Davore Bernardiću,

obraćam Vam se povodom opetovanih javnih huškačkih istupa saborskog zastupnika iz reda Socijaldemokratske partije, donedavnog potpredsjednika Hrvatskog sabora gdina Nenada Stazića. Naime, teško se oteti dojmu da niste upoznati s njegovim poticanjem Istrijana da se povedu primjerom dijela Katalonaca u težnji za otcjepljenjem od matične države Kraljevine Španjolske, u saborskoj raspravi krajem prošle godine. Također, nadam se da Vam nije promakao niti njegov komentar na poznatoj društvenoj mreži kojom zlorado huška građane protiv hrvatskih branitelja priželjkujući njihovo sustavno iseljavanje iz države koju su upravo oni stvarali.

Kap koja definitivno prelijeva čašu je njegova konstatacija da ‘u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito, pripisujući to šlampavosti pobjednika” (!?). Članovi Udruge Kršćanskih socijaldemokrata, od kojih su mnogi i članovi Socijaldemokratske partije, još uvijek s nevjericom iščitavaju gore napisano u nadi da će pronaći nekakav benigniji smisao izjavljenog, međutim preočito je što ‘pjesnik želi reći’.

Na najdegutantniji način gdin Stazić sa žaljenjem poručuje da je ‘posao’ koji nedvojbeno podrazumijeva egzekucije desetine tisuća ljudi BEZ SUĐENJA nije postigao zadovoljavajući učinak, zamjerajući ‘šlamperaj’ u samoj provedbi.

Ukoliko vrh Partije namjerava svojim programom i djelovanjem privlačiti nove generacije mladih, molimo pojašnjenje i precizaciju vizije te metoda kako to namjeravate učiniti, jer mi obični građani iz hijerarhijski najnižih stranačkih struktura – mjesnih ogranaka, koji imamo neposredni kontakt s građanima ove zemlje sa zadatkom privlačiti ljude socijaldemokratskoj ideji, ostajemo potpuno razoružani te demotivirani ovakvim istupima.

Budući da postojećim simpatizerima i potencijalnim novih socijaldemokratskim snagama trebate/mo moći pogledati u oči nakon ovakvih izjava, molimo hitno očitovanje nositelja ključnih stranačkih funkcija u pogledu navedenih istupa koji obiluju isključivošću te izljevima mržnje, što smatramo iznimno nedostojnim svemu onome što Vaša stranka proklamira.

Udruga “Kršćanski socijaldemokrati”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr