Udruge kojima je SDP dijelio milijarde: ‘Šustar koristi metode koje podsjećaju na komesarijat’

Foto: fah

Civilne udruge okupljene u Inicijativu Hrvatska može bolje oštro osuđuju odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o imenovanju novog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i onoga za Cjelovitu kurikularnu reformu, upozorivši kako to nepoštivanje demokratskih procedura dovodi do završne devastacije obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

“Organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativu ‘Hrvatska može bolje’ oštro osuđuje najavu MZOS-a o imenovanju članova/ica novog Povjerenstva za analizu i provedbu Strategije u području predtercijalnog obrazovanja, kao i povjerenstva koje će raditi na Cjelovitoj kurikularnoj reformi”, priopćili su u ponedjeljak iz te inicijative.

Poručuju tehničkom ministru Predragu Šustaru kako je ovaj njegov potez protivan unaprijed određenim demokratskim procedurama koje je dostigla Hrvatska, pri čemu prvenstveno misle na jasno opisane procedure definirane Strategijom znanosti, obrazovanja i tehnologije, zakonima te pratećim pravilnicima i dokumentima.

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ traži smjenu ministra Šustara: Tko se …

Povjerenstvo za analizu i provedbu Strategije, napominju, već postoji i osnovano je 2014. godine pri Uredu predsjednika Vlade RH, a u Strategiji je jasno navedeno da je za formiranje Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme nadležno Posebno stručno povjerenstvo za praćenje i provedbu Strategije, koje bira članove temeljem javnog poziva.

“Ovakva odluka još jednom pokazuje kako ministar i Vlada s tehničkim ovlastima kojoj je izglasano nepovjerenje zanemaruje transparentne demokratske procedure, glas 50.000 građana/ki koji/e su jasno poručili kakvu obrazovnu reformu žele, negira postojanje tijela koja su osnovana pri Uredu predsjednika Vlade RH i koja stručno i odgovorno obavljaju svoj posao o čemu je ministar obaviješten u više navrata. Ignorira Zakone i nacionalne strateške dokumente usvojene u Hrvatskom Saboru, a pri tome omalovažava one koji su stvarni kreatori i provoditelji reforme u Hrvatskoj – učitelje/ice i obrazovne radnike/ce”, navode iz “Hrvatska može bolje”.

“Ministar kojeg javnost već percipira kao najgoreg ministra obrazovanja u povijesti Hrvatske, uz svu štetu koju je dugoročno nanio obrazovnom sustavu RH, ovim zadnjim postupkom još jednom pokazuje kako jedine procedure koje za njega vrijede i koje poznaje su one koje su se koristile u nekim prošlim vremenima, a koje više podsjećaju na komesarijat, nego na Ministarstvo u jednoj demokratskoj zemlji koja je članica EU”, dodaju u priopćenju.

Ovakvim potezima, upozoravaju, dugoročno se devastira obrazovni sustav i uništava ogroman reformski potencijal kojeg je ova reforma imala tamo gdje je to bilo najvažnije – na terenu, među učiteljima/icama, roditeljima te učenicama i učenicima.

Najavljuju kako će i dalje nastaviti raditi na okupljanju dionika koji se zalažu za konsolidiranu demokraciju u kojoj je obrazovanje prioritet. Osim toga, dodaju, o ovom potezu ministra Šustara, koji odstupa od procedura stipuliranih u Strategiji znanosti, obrazovanja i tehnologije, izvijestit će relevantne međunarodne institucije kojima je i Strategija i Cjelovita kurikularna reforma predstavljena.

Tko stoji iza Hrvatska može bolje?

Službeno su se kao oganizatori Facebook inicijative “Hrvatska može bolje”, koja građane na sve moguće načine pokušava izvući na ulice, deklarirale udruge članice GOOD koordinacije: RODA, Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije, GONG, Hrvatsko debatno društvo i Udruga roditelja Korak po korak. Stoga, provjerimo koliko su neke od njih izgubile, tj. s koliko su novaca poreznih obveznika financirane od strane prethodne Vlade.

Udruge kojima je SDP dijelio milijarde – organiziraju prosvjed protiv vlade

Novi prosvjed protiv Vlade: Ovaj put priznaju što zapravo žele – ‘Hrvatska može bolje samo – bez njih!’

Poznato je da su parapolitičke udruge bliske SDP-u, poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja okupljene u Platformi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobile više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni).

Kako su se za prosvjede organizirali SDP, HNS, GONG, Documenta, ‘kulturnjaci’…

“Pozivamo sve naše sugrađane da se pridruže prosvjedu inicijative ‘Hrvatska može bolje’, u srijedu, 01. lipnja u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića i pokažu Predragu Šustaru kako nema pravo ‘igrati se’ budućnošću naše djece. Dignimo svoj glas za zdravo, moderno i kvalitetno obrazovanje”, stajalo je u priopćenju Mladeži SDP-a kojim su pozivali na provjed ‘podrške kurikularnoj reformi’.

I nisu bili jedini. Više pročitajte OVDJE.

Milanović priznao da je izabrao Jokića

“Ja sam osobno formirao tu skupinu. Imali smo strategiju znanosti i obrazovanja, na čelu te grupe je bio profesor Budak. Nakon toga je formirana grupa za praćenje provedbe na čelu koje je opet Budak kojeg pola godine nisu primili ni Orešković ni ministar obrazovanja. Gospodin Jokić je opet bio naš izbor, ako ga ne žele neka ga maknu”, rekao je Milanović govoreći o kurikularnoj reformi u Dnevniku Nove TV i tako po prvi put otkrio vezu Jokića i SDP-a, te HNS-a.

Jedan čitatelj nam je slikovito i prikazao kako je Jokić uhvaćen u laži.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h