Ugledna eko-aktivistica u obrani ministra Dobrovića: Optužbe HSP-AS-a nisu točne!

Foto: ploce.com.hr

Gospođa Ana Musa, dugogodišnja eko-aktivistica iz Ploča, i županijska zastupnica, jedna je od glavnih organizatora uspješnog lokalnog referenduma protiv Termoelektrane na ugljen u Pločama koju je poduprla i udruga U ime obitelji. U nastojanjima izgradnje TE u Pločama bile su povezane i stranke na vlasti i stranke u oporbi čemu se oduprlo nekoliko malih, ekoloških udruga iz Ploča i doline Neretve. Gđa Musa reagirala je na napad čelnika HSP-a Ante Starčević na ministra Dobrovića i optužbe da radi u interesu krupnog kapitala, dok je istina upravo suprotna – odustajanjem od po okoliš štetnog Plomina C, TE Ploče i spalionica otpada, očito je da je ministrov interes dobro svih građana Hrvatske – i budućih naraštaja.

Tekst donosimo u cijelosti:

Napokon smo dobili ministra po mjeri svih, i odlučnog u provođenju politike održivog razvoja i stalnom unapređenju sustava zaštite okoliša. Ministar zaštite okoliša i prirode dr. sc. Slaven Dobrović je doista nešto najbolje što se dogodilo Hrvatskoj, kako je izjavio Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera.

Nakon ministrove izjave da će se najvjerojatnije odustati od Plomina C i termoelektrane u Pločama, i najavi o radikalnoj promjeni u hrvatskoj energetskoj politici te okretanju prema obnovljivim izvorima energije, moćni energetski lobi već je započeo napade na njega s lažima i obmanama kako to samo plaćenici mogu i znaju.

Ovaj moćni energetski lobi sa svojim medijima na čelu, ne mari za dobrobit Hrvatske i njenih građana jer se upravo zamahom obnovljivih izvora očekuje snažan gospodarski razvoj. Ministra Dobrovića napadaju baš za ono što oni rade: za zastupanje tuđih interesa.

Kao aktivistkinja i volonter sam već punih 20 godina u zaštiti okoliša, i dižem svoj glas u obranu ministra Dobrovića, čovjeka koji mi u ovih 25 godina hrvatske samostalnosti prvi puta ulijeva apsolutno povjerenje da će sigurno znati i htjeti provesti dugoročne ciljeve zaštite okoliša: sačuvati i unaprijediti kakvoću voda, mora, zraka i tla, održati postojeću biološku raznolikost, sačuvati prirodne zalihe, a osobito integritet i značajke područja posebnih prirodnih vrijednosti (mora, obala, otoka), ali će se brinuti i za održivi razvoj zemlje. Vjerujem da će ministar dr. sc. Slaven Dobrović u Hrvatsku konačno uvesti mjere Europske unije za poboljšanje okoliša, jer je pitanje okoliša izuzetno važno, pogotovo problemi onečišćenja vode, iscrpljivanja prirodnih resursa te povećanja količine otpada.

Pozivam sve udruge za zaštitu okoliša i sve novinare da pomognu ministru Dobroviću u provođenju nove, zdrave i europske politike zaštite okoliša.

Iz Dubrovačko neretvanske županije, iz udruge Lijepa Naša za županiju šaljem svoje iskrene želje za uspjeh, spremnost na pomoć i apsolutnu potporu novoj politici zaštite okoliša u Hrvatskoj.

S poštovanjem, Ana Musa iz Ploča

HSP AS: Gospodarstvo i zaštita okoliša ne trebaju plastične, nego programe temeljene na kamenu održivog i neprekinutog razvoja

“Mostovi ministri lutaju u magli ključnih odgovora. Gospodarstvo i zaštita okoliša ne trebaju plastične, nego programe temeljene na kamenu održivog i neprekinutog razvoja”, poručili su iz HSP-a Ante Starčević. U priopćenju koje potpisuje međunarodni tajnik stranke Đuro Božanović stoji kako je novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić bez alternative najavio prekidanje investicijskog ciklusa u energetskom sektoru, iako su investicije neopohodne zbog strateških interesa.

Uz podsjećanje kako su Mostovi zastupnici izabrani upravo na razlikama u pristupu rješavanju gorućih problema između dvaju velikih političkih blokova, u HSP-u AS navode kako ne žele dovoditi u pitanje vjerodostojnost njihovih želja, ali i napominju kako neki ministri svoj težak i mukotrpan posao nisu započeli u skladu s očekivanjima. To se osobito odnosi na Slavena Dobrovića i Tomislava Panenića koje je, kažu, zarazila foteljaška logika i čija je netolerantna salonska politika bez glave i repa nedopustiva.

“Umjesto da rade na energetskoj neovisnosti RH na tržištu, čini se kako na dnevnopolitičko raspoloženje ministara gospodarstva i zaštite okoliša utječu uvozni lobiji električne energije. Bio sam uvjeren u njihovu stručnost i nepristranost, ali zadnje izjave me prilično zbunjuju”, ističe Božanović. On dodaje kako bi Mostovi predstavnici i kod gradnje najobičnijeg mosta imali svoje viđenje u realizaciji projekta, a pitanje je bi li ta rješenja odgovarala konvencionalnim građevinskim tehnologijama.

“Hrvatska javnost je bolesna od studioznih analiza u obliku screening komentara. Želimo konkretizaciju projekata”, kažu u HSP-u AS.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: ploce.com.hr